Korona sztornó biztosítás Burgenland szálláslemondás útlemondás

Így kezelik a szálláslemondásokat korona idején Burgenlandban – meghosszabbítják a példaértékű módszert

by Waterfan

Burgenland úgy döntött, hogy az ígéretes megoldást meghosszabbítja és a szállóvendégek „korona-kaszkó” biztosításának határidejét kiterjeszti egészen 2021. október 31-ig. A hírt a Turizmus Online szúrta ki a GD Consulting oldalán.

Korona-kaszkó biztosítás sztornó és szálláslemondás költségeire

Az elmúlt szezonban Burgenland Turisztikai Hivatala (Burgenland Tourismus) egyedi korona-biztosítást kínált a helyi turisztikai szolgáltatásokat igénybe vevő utasok számára, ezt hosszabbítják most meg. A Burgenlandba látogató turisták szállásfoglalás esetén az utazás előtti, illetve alatti koronavírus megbetegedés esetén biztonságban tudhatják magukat, mert a helyi szállásadók egy speciális, a helyzetre kidolgozott biztosításon keresztül a sztornó-költségeket átvállalják a vendégektől, illetve fedezetet biztosítanak az esetleges, nem várt hatósági karantén miatt felmerülő költségekre is.

„Ezzel az egyedi win-win ajánlattal Burgenland tovább növeli a tartományba érkező vendégek biztonságérzetét”

– mondta Klaus Hofmann, az osztrák szállodaszövetség alelnöke.

A turizmus iránti bizalom helyreállítása jegyében 2021. október 31-ig meghosszabbították a foglalásokhoz kapcsolódó, innovatív kaszkó-biztosítás fedezésének határidejét – tudósít a Krone.at.

Mire vonatkozik az ingyenes és automatikus burgenlandi koronavírus sztornó biztosítás?

biztosítás a szállás lefoglalásának pillanatával kezdi el fedezni az esetleges koronavírus megbetegedés miatti lemondást. A fedezet akkor ér véget, amikor az utas megkezdi az utazást. Fedezetet biztosít a biztosított hirtelen, váratlan Covid-19-betegsége esetén, valamint a hivatalosan előírt karantén során a biztosított Covid-19 fertőzésének gyanúja miatt.

Ha az együtt utazó család bármely tagja az utazás idején igazoltan fertőzött, akkor a biztosítás az egyébként fertőzést el nem kapó, de utazni szándékozó családtagokra is kiterjed, így nekik sem kell szerettük nélkül elutazni. A biztosítás tehát a családra is vonatkozik. Ez azért elég gondos eljárásra vall!

Jelenleg Magyarországon nincsen hasonló kísérlet, sem pedig megoldás, ezért az utazók egy része szigorúan teljesen rugalmasan lemondható helyeket keres, míg eközben:

néhány szállásadó foglalót kezdett kérni előleg helyett – mi a különbség?

Előleg

Az előleg minden esetben az ügylet ellenértékének első részlete, a jog ugyanakkor semmilyen joghatást nem fűz az előleghez. Ha az előleg ellenére nem jön létre az ügylet, az előleg visszajár, mindegy, hogy melyik fél hibájából hiúsult meg. Utazási szerződésnél az utazási vállalkozó kérhet előleget az utastól, de ennek mértéke a részvételi díj legfeljebb 40%-a lehet. Szállásszerződésnél viszont nincs meghatározva, hogy a szállásadó milyen biztosítékot kérhet, ezt a felekre bízza. A szállásadó a szerződésben kiköthet előleget, de megállapodhatnak foglalóban, óvadékban vagy kötbérben is.

Foglaló

A foglaló a szerződést kikényszerítő és szankcionáló funkcióval is bír. Arra ösztönzi a feleket, hogy teljesítsék a szerződést, mert ha nem – ami egyébként szerződésszegés –, akkor a szerződésszegő magatartás szankcióval jár:

  • ha a szerződés teljesítése annak a hibájából hiúsul meg, aki a foglalót adja, akkor búcsút mondhat a pénzének (például a szállásadó a szobaár 10%-át foglalóként kéri a vendégtől, aki végül nem érkezik meg, szállását nem mondja le, így a kifizetett foglaló összegét elveszíti);
  • ha a teljesítés annak a hibájából fullad kudarcba, aki kapja a foglalót, akkor a foglaló összegének kétszeresét köteles visszaadni (például a szállásadó a foglaláskor a szobaár 10%-át kéri a vendégtől, a vendég időben megérkezik, de a szállásadó időközben másnak adta ki a szobát – ilyenkor a szállásadó a foglaló összegének kétszeresét köteles a vendégnek megfizetni);

A felek szabadon megállapodhatnak mértékében. Ha azonban a foglaló összege túlzott, azt a bíróság csökkentheti. A joggyakorlat alapján a bíróságok a 30-35%-os foglalót még nem tartják túlzottnak. Az átadott, vagy kikötött pénzt csak akkor lehet foglalónak tekinteni, ha ez egyértelműen kitűnik a szerződésből. Ha kétség merül fel e tekintetben, akkor a bíróság előlegnek minősítheti a foglalót.

Utazási szerződések esetében nem lehet foglalót kikötni!

Az utazási szerződést röviden megemlítem: ebben többről van szó, mint simán szállásfoglalásról, utóbbira ez nem vonatkozik: Utazási szerződés esetén több szolgáltatást együttesen vásárolunk meg. A 281/2008. (XI. 28.) Korm. rendelet 8. §-a feljogosítja az utast, hogy az indulás előtt bármikor elálljon az utazási szerződéstől. Ha tehát a rendelet erre felhatalmazza az utast, akkor az elállása nem szerződésszegés, ezért nem is lehet foglalóval szankcionálni. (A bánatpénz viszont a szerződéstől való jogszerű elállás esetén és csak a kontraktus megszűnése után jár.) 8. § (1) Az utas az utazási szerződéstől írásban tett nyilatkozattal az utazás megkezdése előtt bármikor elállhat. Mindebből az következik, hogy jogszabályba ütközik és ezért semmis foglaló kikötése az utazási szerződésben, ugyanakkor kötbér, bánatpénz meghatározása lehetséges. Az előző 3 bekezdés forrásául Dr. Salamon András ügyvéd, turisztikai szakjogász, főiskolai docens kiadványa szolgált.

Ez a magyar kommentelők véleménye

Előző nap vitaindítónak publikáltam egy bejegyzést arról, hogy különösen a jelen helyzetben az utasok nagyfokú rugalmasságot igényelnek, erre reagálva egyes szállásadók előleg helyett foglalót kérnek, mert, ahogy fentebb említettem, a foglalót nem kell visszaadni, ha a vendég lemondja az utat, míg az előleget igen. Kötbért lehet kikötni például, de az más kérdés, most pusztán az előleg versus foglaló témakör indította el azt, hogy erről az apró, de lényeges különbségről érdemes beszélgetni az utazókkal és a vendéglátókkal is. A kommentelők pro-kontra érveltek amellett, hogy milyen feltételek fogadhatók el és hogyan is néz ki szerintük a helyes hozzáállás, érdemes szemezgetni.

Az osztrák kísérleti megoldás szerinted mennyire járható út, látsz benne bármi hibát? Itt megírhatod.

Zárt csoportunkban szállás véleményekről, fürdős eseményekről és sok-sok utazós témáról is olvashatsz. Kövesd az oldalt és kérj hírlevelet, ha igazán érdekel az utazás és a turizmus helyzete és szeretnél tájékozott lenni!

Körültekintő foglalást, és biztonságos utazást Mindenkinek,
Mr Spabook
turisztikai fejlesztési menedzser,
vendégélmény tanácsadó

Címlap: Lucamasser

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további érdekes és minőségi tartalmakat tehessek közzé.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben