Kulisszák mögött: rengeteg múlik az internetezők lájkjain és megosztásain

by Kassay Tamás

A Spabook bloggere nagyon ritkán látható számokat tesz most közzé, hogy az internetezőknek megmutassa, a viselkedésükkel, kattintásaikkal milyen óriási mértékben alakítják részben a saját hírfolyamukat, részben mások hírfolyamát, végeredményben pedig az egész ország közhangulatát. Tudatos internethasználattal elérhető lenne az, hogy fontos és érdekes ügyek kerüljenek reflektorfénybe ostobaságok és klikkvadász hulladék tartalom (trash content) helyett.

Hogyan működik a közösségi média?

Aki tudja, ugorja át, de nagyon sokan nem tudják, hiszen nem dolgoznak vele, sőt, akik dolgoznak, ők is gyakran népi hiedelmekre és városi legendákra támaszkodnak. Az egész alapja a profit maximalizálása, amihez a pszichológián keresztül vezet az út.

Miért fontos a kattintások és lájkok, hozzászólások, megosztások, reakciók száma?

A klikkvadász címek és a negatív érzelmek virálisak, a minőségi tartalom és a pozitív hírek kevésbé az és az algoritmus multiplikátor hatása miatt a jó nagyságrendi hátrányba kerül a rosszal szemben, például:

Az egyiknél volt minimális feszkó, lehetett Lölőzni meg társai, NEGATÍV érzelmek. A Facebook (és társai) úgy működik, hogy azokat a bejegyzéseket jeleníti meg a hírfolyamokban, amiknél vannak reakciók, leginkább KOMMENTEK, valamint az utóbbi időben extrém módon felértékelődött a megosztások értéke (ez korábban szinte semmit nem jelentett, a hozzászólás volt a legfontosabb, ma már a megosztás).

Hosszú évek alatt hozzászoktattak minket ehhez az egymásanyázása hangnemhez, mert legtöbbször ilyen bejegyzéseket lát mindenki a legtöbb oldalon. Azért, mert az oldalak olyan anyagokat tesznek ki, amiken azt látták, nagyobb eléréseket generáltak. Ezért van ennyi pikírt újságcím, meg világvége felütés még a hitelességi etalonnak számító Portfolión is (szégyenszemre!). Az ilyen bejegyzéseknél az emberek jól megmondják egymásnak és vita van, ettől pedig virális lesz és több embert ér el, több olvasó látja, nagyobb hatást gyakorol mindenkire, nem mellesleg több bevételt generál.

A tetszésünket tapssal, a nem tetszésünket meg pofázással fejezzük ki élőben, így van ez a neten is!

Ugyanígy megjelenítENÉ a rendszer bármelyik pozitív, minőségi és az országot, meg a saját életünket előbbre vivő bejegyzéseket is, ahol pozitív vélemények vannak, de az a helyet, hogy a pszichológia és az emberi szokások alapján a következő figyelhető meg:

  • ha valami tetszik, tipikusan csak dobunk rá egy lájkot és le van tudva, nem szólunk hozzá. Kevesebb az aktivitás, a bejegyzés elveszik a hírfolyam süllyesztőjében, kevesebb embert ér el, kisebb hatást gyakorol és az értékes mondanivaló nem képes pozitív hatást elérni tömegesen, csak a szűk rajongótáborban.
  • Ha valamivel nem értünk egyet, akkor viszont jól fotelhuszárkodunk, jól megmondjuk a másiknak, hogy az biza’ nem úgy van. Jobb esetben trollkodunk, mert az legalább amúgy vicces is tud lenni. Ez generál folyamatosan feszkót az emberekben egyébiránt.

És az oldalakat ez kényszeríti bele, hogy valamilyen szempontból megosztó tartalmakat pakoljanak ki. A médiában hatalmas pénzek mozognak, megéri nekik.

A Spabook.net portálján és Facebook blogján viszont pont nem akarunk bulvárt, hanem hiteles és megbízható információkat. Ahhoz, hogy ez működni tudjon, szükség van Rátok, az Olvasókra, Követőkre, mert nélkületek és az aktív jelenlétetek nélkül nem tud labdábra rúgni a trash oldalak mellett. Mit tehetünk azért, hogy ez másképp legyen?

TEGYÜK MEG, hogy egy JÓ bejegyzés, érdekes, vagy csak épp korrekt hír alá odaskicceljük kommentbe, hogy:

  • köszi a megosztást, az infót, feldobtad vele a napomat
  • de jó, elmosolyodtam rajta
  • annyira szép az a hely, jó ez a hír, szomorú ez a hír…
  • megmutattam anyukámnak és láttam a szemén, hogy mennyire szeretne egyszer elutazni oda STB.

Ha lennének ilyen kommentek (nem csak itt, más minőségi oldalakra is igaz ez), akkor teljesen más lenne a net és a közhangulat. Egyszerű pszichológia és a techmultik MESTERIEN visszaélnek azzal, hogy a tetszésünket tapssal, a nem tetszésünket meg pofázással fejezzük ki. Ha valami tetszik, akkor gondolj erre és a jövőben írd oda 1-2 szóval, és változtasd meg a netet!

Köszönöm a kedves Olvasóimnak, akik már sok éve itt vannak és olvassák a Spabook lapjait, az újakat is szeretettel köszöntöm a lapon! Legyünk minél többen! Minden nap megy ki új, turizmushoz kapcsolódó hír a Spabook címlapjára, nézzetek rá minden nap!

Amikor az Olvasó ad egy lájkot, akkor nem a szerző egóját simogatja, hanem a munkáját ismeri el és hozzájárul egy egészségesebb internetes ökoszisztémához.

És akkor most, lássuk a számokat, amiket az oldalak általában szigorúan őrzött titokként kezelnek, avagy mint egy megbeszélésen ma is hallottam egy feltörekvő portáltól, orbitálisan nagyot kamuznak a valóságról. A Spabook most megmutatja, mekkora hatással vannak az Olvasók a lájkjaikkal, hozzászólásaikkal, megosztásaikkal:

Jól látható, hogy a 100-as lájkszám ezen az oldalon mindössze nagyjából 2000 ember hírfolyamába juttatta el az adott bejegyzést és témát a közel 18 ezer követőből. Jó hír viszont az, hogy a követők kellő aktivitása esetén az adott téma ki tud lépni az oldal saját követői közül, és ki tud lépni a saját információs buborékából is. Egészen komoly elérések ezek teljesen organikusan, hirdetések nélkül. Amelyik online marketinges azt állítja, hogy muszáj „boostolni”, mindenképp „rá kell hirdetni”, az nem mond igazat, itt a példa rá. Ehhez megfelelő közönség, jó célcsoport és jó tartalmak kellenek, aktív követőbázissal. Tanácsadásért keress itt: [email protected]

Hogyan segíthetsz?

  1. Nyisd meg a Spabook oldalát.
  2. A „követés/following” gombra nyomva az alul megjelenő beállítást állítsd át a „kedvencek/favorits”-re.
  3. Kövess be Instán és TikTok-on,
  4. Iratkozz fel Hírlevélre!

Tudd, hogy amikor bármit reagálsz, jót cselekszel és aktívan hozzájárulsz, hogy a Spabook eljuthasson és hatást érjen el.
Köszönöm, hogy itt vagy és kikapcsolódás, információgyűjtés, tanulás mellett támogatod a munkám!

Mr Spabook

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben