Spabook hírlevél feliratkozás

Leállt a Facebook, Messenger, Instagram, az utazós oldalak mellett a kisebb lapokra sem érkeznek felhasználók

by Kassay Tamás

A kis és közepes magazinok évek óta küzdenek a közösségi oldalak algoritmusaival, a nagy magazinok pedig szerencsések a klikkvadász címekre érkező negatív reakciókat előnyben részesítő automatizmusok miatt.

Kedves Olvasóim, ez a ma esti Facebook, Messenger, Instagram, WhatsApp leállás mutatja, mennyire sérülékeny a rendszer és elveszíthetjük egymást.

Története legnagyobb leállását 2019 márciusában szenvedte el a Facebook, akkor napokon át küszködtek a cég szolgáltatásai, ma magyar idő szerint 17:30 óta elérhetetlen a hozzá tartozó „mindenség”, hivatalos magyarázat nincs, nem kizárt kibertámadás sem, mert hasonló a jelenség, mint múlt héten Slack esetében. Érdekesség, hogy elérhetetlenné vált Törökország és Pakisztán telefon hálózata is. Ez a leállás elképesztő veszteséget jelent minden olyan vállalkozásnak, amelynek az ügyfelei, webshop vásárlói, vagy éppen mint minden magazinnak, az Olvasói a Facebook-ról érkeznek. Máshonnan nem nagyon tudnak manapság: Google/Facebook…

Az egyetlen módszer, hogy az algoritmusok egyre agresszívabb működése és esetleges leállás, vagy éppen teljes átalakulás esetén ne veszítsük el egymást: én az Olvasót, az Olvasó a Spabook lapját, az a hírlevél.

Amíg a többség fejében ott van, hogy naponta 1-2 alkalommal megnyitja mondjuk az Index / Origo címlapját, addig más, kisebb oldalaknál, így a Spabook-nál is ez szinte senkinek nem jut eszébe, ami érthető. Nem lehet naponta 50 weboldalt külön egyesével észben tartani és megnyitni.

Az a tiszteletteljes kérésem mindenkihez, aki szívesen és bizalommal olvassa az oldalon megjelenő anyagokat, hogy legyen szíves feliratkozni a hírlevélre.

Miért? Azért, mert máskor is lesz leállás, és az algoritmusok egyre szigorúbbak, brutálisan magas árakat kérnek, például tőlem 3500 forintot akart kérni legutóbb a Facebook azért, hogy 850 embernek megmutassa 1 bejegyzésemet. Ebből átlagosan ~100 felhasználó fog rákattintani. Nyilvánvalóan nem tudom megfinanszírozni ezt, hiszen összevetésül: egy átlagos, normális napon 3000 egyedi látogató olvassa a Spabook oldalait.

A Facebook által megadott ajánlattal naponta ~63.000 forintba kerülne fenntartani ezt az oldalt. Képtelenség.

Facebook hirdetés poszt árak költségek

A Spabook magazinja bár minőségét tekintve a felső rétegbe tartozik és prémium kategória az utazós magazinok között, a legtöbb látogatót Facebook csoportjaiból tudja az oldalra vonzani, de egyetlen változtatás a rendszerben és kész, 0 az elérés, mint most a hiba esetében. Megszűnik a weboldalon a látogatottság, persze néhányan jönnek a Google-ből.

Ha viszont e-mailben el tudom küldeni a legfontosabb cikkeket, vagy például egy heti összefoglalót, akkor mindannyian jól járunk, megmarad a Közösség, tudunk egymással kommunikálni, eljutnak a híreim és egyéb témáim, interjúim a kedves Olvasóimhoz, én pedig továbbra is fenn fogom tudni tartani a működést. Nem küldök spam-eket meg tonnányi reklámot, a régi Olvasóim ezt már jól tudják.

A Spabook Hírlevélre ide kattintva iratkozhatsz fel

Mindenkinek köszönöm, aki megtisztel bizalmával!

Köszönöm eddigi megtisztelő figyelmeteket, az oldal tovább működik, és közben egyre fontosabb lesz, hogy a közösségi média csápjaitól legalább részben függetlenedni tudjunk. Ez mindannyiunk közös érdeke, mert kétség sem fér hozzá: a pénzt nem csak az oldalak zsebéből szeretnék kiénekelni ezek a hatalmas cégek, hanem mindenkiéből.

Köszönettel és üdvözlettel,
Mr Spabook
ui.: több információ a leállás mibenlétéről itt olvasható

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben