Az M7 buszbaleset margójára

by Kassay Tamás

A vasárnapi tragikus, eddigi hírek szerint 8 halálos áldozatot követelő, M7-es autópályán történt buszbaleset kapcsán egyelőre kevés hivatalos információ van, viszont néhány megjelent hír olyan pontatlanságokat tartalmaz, ami miatt most ezeket a sorokat meg kell írnom.

Mindenekelőtt szeretném ezúton kifejezni együttérzésemet a tragikus baleset minden érintettjének, az áldozatok szeretteinek, a sérült, de szerencsés túlélő utasoknak és az utazást szervezőknek és az utazáson dolgozóknak is.

Amikor először olvastam, hogy az M7-es autópályán felborult egy busz, azonnal összeszorult a gyomrom. Akár én is lehettem volna ott, mert magam is nézegettem ilyen csobbanós utakat. Említettem is itthon, hogy én alapvetően nem szeretem a buszos utakat, de néhányszor voltam már, mindig ugyanazzal a csapattal szoktam menni. Szeretek velük utazni, mert biztonságban érzem magam, megnyugtat, hogy csak nem valami túlhajszolt alkalmazott, hanem közvetlenül a cég egyik vezetője is saját maga vezeti a buszt. A kérdésre, hogy melyik ez az utazási iroda, azt feleltem: Rolitúra. Amikor utaztam velük, normális, tiszta, kényelmes járművekhez volt eddig szerencsém jól felkészült szervezőkkel, akik úgy ismerték az utat és a helyszíneket is, mint a tenyerüket.

Amikor aztán megjelentek az első hírek arról, hogy a buszbaleset a Rolitúra egyik útján történt, ledöbbentem, különösen a néhány perccel korábbi, fent leírt érzéseim és gondolataim tükrében.

Mi történt és mi okozhatta a tragikus buszbalesetet az M7-es autópályán?

Nyolcan meghaltak, amikor árokba borult egy busz Szabadbattyánnál, az M7-esen vasárnap hajnalban, 4 óra 55 perckor. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője megerősítette, hogy a balesetben a busz sofőrje is életét vesztette, további nyolc ember súlyosan, negyvenen könnyebben sérültek meg.

Lovas Károly közlekedésbiztonsági szakértő szerint emberi tényező, de műszaki okok is állhatnak a baleset hátterében -írta meg az Origo. A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy váltósofőr pihenési körülményei nem ideálisak, ezért elképzelhető fáradtság is, de ugyanilyen eséllyel lehetséges műszaki hiba is, akár a busz általános állapota, vagy akár egy hirtelen behatás, például defekt miatt is.

Ami biztos: egyelőre ezzel kapcsolatban csak találgatni lehet, tudni semmit sem, mert részletes műszaki vizsgálatok fognak csak tudni választ adni arra a kérdésre, hogy mi történt. Az egyik kommentelő szavait idézem, aki azt állítja, hogy a buszon tartózkodott a baleset idején:

m7 buszbaleset Mercedes Tourismo Rolitúra Szabadbattyán Horvátország

A sajtó felelőssége és a média szerepe

Az első tudósítások még a tényekre szorítkoztak, de néhány órával később már megjelentek olyan cikkek, és olyan szövegrészek, amelyeket én inkább szenzációhajhásznak érzek és nem informatívnak, ilyen módon pedig tiszteletlen is a tragédiában érintettekkel szemben. Az egyik ilyen cikkben például hiányolták, hogy a Rolitúra a Facebook oldalán még nem tett közzé részvétnyilvánítást. Miért kell ilyent leközölni, de őszintén? A kommentelők egy része meg persze ugrik erre.

Szabó Roland, a Rolitúra alapítója több sajtóorgánum megkeresésére is válaszolt, elismerte, hogy az ő útjukon történt a baleset és részvétét fejezte ki. Feltételezem, van most rengeteg olyan tennivalója, hogy ne a Facebook-ra fogalmazzon meg valamilyen bejegyzést, de van olyan cikk, amiből kiderül, hogy számíthatunk majd hivatalos közleményre is a részükről. FRISSÍTÉS 2 (08.16. 9:20): Megjelent a hivatalos részvétnyilvánítás.

FRISSÍTÉS 4 (08.16. 16:40) Az Index legújabb cikkében egyenesen legyalázza az 1 napos utazás teljes létjogosultságát, megkérdőjelezi, hogy ez mire jó, kimondatlanul hibáztatja az áldozatokat, hogy minek fizettek be ilyen útra és hibáztatja a szervezőt, hogy miért hirdet meg ilyen utat. Nem tudom, van-e még ennél lejjebb az újságírásban.

Azok számára, akik nem ismernék közelebbről: ez egy kis cég, ahol a tulajdonosok saját maguk is aktívan dolgoznak, részt vesznek az utazásokon, vezetik a túrákat, tehát nem úgy kell elképzelni, mint egy nagy irodát, vagy légitársaságot, ahol külön osztály felel a kommunikációért.

A Rolitúra bejáratott körrel végzi az utaztatást, a honlapon minden jármű megtekinthető fényképpel és rendszámmal is, a szerencsétlenül járt buszról is lehet találni fotókat. Jól látszik, hogy ez egy viszonylag korszerű, szép állapotú Mercedes Tourismo RHD-16, amiről Magyarország talán legismertebb autós szakportálja így ír a mai buszbaleset kapcsán:

Nagy szerencse az is a hajnali szerencsétlenségben – azontúl, hogy a balesetet szenvedett Tourismo nem gyulladt ki – hogy a jármű viszonylag modern és korszerű volt. Ugyanis a baleset képein jól látszik, hogy annyira roncsolódott a busz baloldala, hogy nagyon is lehetséges, hogy egy régebbi buszt jobban megviselt volna a becsapódás ereje és sokkal súlyosabbá is válhatott volna a tragédia.

forrás: Totalcar
m7 buszbaleset Mercedes Tourismo Rolitúra Szabadbattyán Horvátország
forrás: Rolitúra oldala, Mivel utazunk menüpont

Egyelőre úgy tűnik, hogy a szervező törekedett arra, hogy a jármű korszerű és biztonságos legyen. Hogy valóban így volt-e, azt később fogjuk megtudni. A bezenyei önkormányzat vasárnap estére megemlékezést szervezett a személyes érintettség okán:

Az én személyes tapasztalatom – ahogyan a felvezetőben írtam -, kifejezetten jó volt és éppen azért választottam a Rolitúrát egy újabb síutamhoz, mert korábbi alkalommal remek programot szerveztek, jó járművel, amin biztonságban éreztem magam és a sofőrökkel is elégedett voltam.

FRISSÍTÉS 1 (08.16. 0:57): a véleményemet több olvasóm is megerősítette privát üzenetben a Facebook blogon keresztül, volt, aki rendszeresen vett részt ilyen csobbanós utakon, de ezúttal végül a Balatont választotta, másikuk pedig az utasok között volt, ő és a barátai sérülésekkel ugyan, de szerencsésen túlélték a balesetet. Ő is többször utazott már ezzel a csapattal, ahogy fogalmazott: „soha semmi gond nem volt, szeretem őket.

FRISSÍTÉS 3 (08.16. 9:30): Sokat elmond, hogy a szervező oldalán egymás után jelennek meg az együttérző hozzászólások, többen is kiemelik, hogy korábbi élményeik alapján korrekt csapattal találkoztak, akikkel együtt a visszatérők már úgy utaztak, mintha egy nagy család lennének.

A tragédia szomorúsága mellett szomorúnak tartom a hangulatkeltést, a felesleges találgatást és a kommentelők azon részének minősíthetetlen hozzáállását, akik részvétnyilvánítás helyett / mellett bármilyen megerősített információ nélkül bűnbakot gyártanak.

Várjuk meg a vizsgálat eredményét, addig pedig drukkoljunk azoknak a sérülteknek, akiknek most szükségük van rá. Mielőbbi felépülést kívánok nekik. Az elhunytak szeretteinek megnyugvást és kitartást kívánok ebben a tragikus helyzetben, legmélyebb együttérzésem.

Ha pontos és hiteles híreket olvasnál az utazás világából, csatlakozz a Turizmus hírek csoportjához.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben