Ausztria a nyári csúcsban is betart a magyaroknak, kitart a határellenőrzés fenntartása mellett a Schengen zóna ellenére

by Kassay Tamás

Gerhard Karner (ÖVP) osztrák belügyminiszter azt szeretné kérvényezni az Európai Bizottságtól, hogy a magyar és a szlovén határon további 6 hónappal hosszabbítsák meg a határellenőrzést. – tudatta az ORF osztrák közszolgálati média.

„Az elkövetkező napokban tájékoztatjuk az Európai Bizottságot, hogy meg kell hosszabbítanunk ezeket a határellenőrzéseket” – mondta a miniszter. Hozzátette, hogy a schengeni övezet szabad utazási szabályainak további felfüggesztésére az illegális bevándorlás elleni küzdelem érdekében van szükség.

Ausztria legutóbb tavaly októberben hosszabbította meg Magyarország irányából a schengeni belső határon ideiglenesen visszaállított határellenőrzést újabb hat hónappal.

Karner szerint tavaly „nagy volt a migrációs nyomás”, ezért „szükség volt” az ellenőrzések folytatására. Az is látható volt, hogy „a számok csökkentek”, amit Karner az ellenőrzések „eredményének” nevezett.

A belügyminiszter nem mondott konkrét számokat az ezzel járó költségekről, mondván, hogy „a biztonság miatt aggódik”:

„Igen, ez költséges. Amíg az EU külső határvédelme nem működik, addig pénzt kell befektetnünk, ami milliós költségeket jelent, de a biztonság érdekében tesszük.

– mondta Karner.

Spabook vélemény: elfogadhatatlannak tartom, hogy Ausztria a Magyarországgal és Szlovéniával közös határán akadályozza a szabad közlekedést, torlódásokat okoz a turisztikai főszezonban, ahelyett, hogy gyakorlati segítséget nyújtana hazánknak, vagy leginkább azért lobbizna, hogy az EU elismerje a külső határok védelmének kiemelt fontosságát és ebben végre elássa a csatabárdot Magyarországgal és támogassa a magyar törekvéseket migráció megállításával kapcsolatban.

Bár a magyar közéleti sajtóban évek óta politikai oldal szerint megosztottak a vélemények a témában, Ausztria magatartása és az egyik leghitelesebb EU-s híroldal, a Schengenvisainfo.com rendszeresen megjelenő cikkei (Az osztrák kormányzó szerint olyan magas és mélyen a föld alá nyúló kerítés kell az EU külső határaira, mint USA és Mexikó között van) egyértelműen és elfogulatlanul bizonyítják, hogy a helyzet súlyos és nem pusztán propaganda fogás. Teljesen egyértelmű, hogy Ausztira nem vezetne be 2 ország felé határellenőrzést, ha csak belpolitikai lózungokról lenne szó. Tudom, hogy ezzel az olvasóim egy részének világképét sajnos érzékenyen érintem, igyekszem most is és a továbbiakban is tényszerűen a valóságról beszámolni.

Mindezek ellenére szerencsére továbbra is egyszerűen, akár személyi igazolvány felmutatásával is utazhatunk Ausztriába. Ezen a nyáron is számos programmal, aktív időtöltéssel és csodás környezettel vár nyugati szomszédunk.

Ausztria szállások kiválasztásában, utazásszervezésben örömmel segít megbízható partnerünk, a Schuster Travel.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben