rekord erősségű földrengés Marokkó

Rekord erősségű, halálos földrengés Marokkóban

by Kassay Tamás

Péntek éjjel rekord erősségű földrengés ráztam meg Marokkó több városát. Már 800 fölé emelkedett az elhunytak száma, rengeteg épület megrongálódott, sok összedőlt. Frissítés szeptember 10-én: sajnos már több, mint 2000 halálos áldozatot jelentettek a marokkói hatóságok.

A rabati székhelyű geológiai központ szerint a marokkói földrengés a Richter-skála szerinti 6,8-es erősségű volt, az epicentruma az ország középső részén fekvő Al-Hauz tartományban volt, Marrákestől délnyugatra.

A marokkói földrengés az alábbi településeken követelt halálos áldozatokat egy minisztériumi közlemény alapján:

  • Al-Hauz,
  • Azilal,
  • Marrákes,
  • Uarzazate,
  • Sisaua és
  • Tarudant tartomány.

A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján nincs magyar áldozata vagy sérültje az éjszakai földrengésnek Marokkóban – tájékoztatta Paczolay Máté külügyi szóvivő az MTI-t szombaton.

Közölte: nagykövetségünk folyamatosan veszi fel a kapcsolatot a Marokkóban élő vagy utazás céljából az országban tartózkodó magyar állampolgárokkal, megadva nekik minden lehetséges segítséget és információt. „Valamennyien jól vannak, már biztonságos helyen tartózkodnak” – fogalmazott Paczolay Máté, hozzátéve, hogy az elkövetkező időszakban továbbra is szoros kapcsolatban maradnak a marokkói külügyminisztériummal és a mentésben résztvevő hatóságokkal.

Rekord erősségű földrengés Marokkóban

A feljegyzések alapján Marokkó soha nem szenvedett még el 6,8-es erősségű földrengést. 1755-ben és 1761-ben a portugáliai Lisszabonban pusztított 8,5-9,0 erejű földrengés, amely szökőárat okozott és Marokkóban is lehetett érezni, de az ország területén eddig a legmagasabb erősség 6,3 volt 2004-ben és 2016-ban, mindkét alkalommal Al Hoceima tengerparti üdülővárosában. Az első alkalommal több mint 600 áldozatot követelt a földmozgás, ami után szigorítottak az építésügyi szabályokon, ennek köszönhetően 2016-ban mindössze 1 ember hunyt el a katasztrófában.

2019-ben Drâa-Tafilalet-ben 5,2-es erősségű rengést mértek, de szerencsére akkor komoly sérülések nélkül sikerült átvészelni, csupán néhány ház rongálódott meg.

A legpusztítóbb marokkói földrengés

1960. február 19-én Agadir városát 5,8-es erősségű földmozgás pusztította el.

12 000-15 000 ember, Agadir akkori lakosságának mintegy harmada vesztette életét, további 12 000 ember megsérült, és legalább 35 000 ember vált hajléktalanná (környező településeken élőkkel együtt). Az agadiri földrengés a marokkói történelem legpusztítóbb és leghalálosabb katasztrófája.

Együttérez a világ Marokkóval

A világ számos országának elnökei mellett részvétét fejezte ki Novák Katalin köztársasági elnök is VI. Mohammed marokkói királynak és családjának, valamint az ország népének az X (Twitter) oldalán közzétett üzenetében.

Mélyen megdöbbentettek a Marokkóból érkező pusztító hírek, ahol egy földrengés több száz embert ölt meg, és még több embert tett hajléktalanná. Őszinte részvétemet fejezem ki a Marokkói Királyi Családnak és a marokkói népnek. Gondolataim és imáim az áldozatok családjával és barátaival vannak ebben a tragikus pillanatban. Erőt kívánok a mentési munkálatokhoz, mi magyarok segítő kezet nyújtunk, amikor csak szükség van rá.

– írta a magyar köztársasági elnök.

Spabook részről szomorú szívvel gondolok most az érintettekre, családokra, sebesültekre.

A Marokkóba utazást tervezők figyelmét szeretném felhívni arra, hogy legyenek körültekintőek, a szokásosnál jobban tervezzék meg útjukat, mert a katasztrófa miatt sok minden változik és változhat. Mindenki ellenőrizze, hogy a szállás, amit lefoglalt, lakható állapotban van-e, illetve az útitervet úgy állítsa össze, hogy lehetőség szerint kerülje el a súlyosan megsérült területeket, hacsak nem tud segítséget nyújtani az ottaniaknak.

Ha bárkinek konzuli segítségre van szüksége, bizalommal vegye fel a kapcsolatot a Nagykövetséggel.

+36-80-36-80-36
Whatsapp: +36-30-36-36-111
Viber: +36-30-36-36-555
[email protected]

Konzuli védelemre itt lehet regisztrálni: https://konzinfougyseged.mfa.gov.hu/

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben