Marokkó nem házas párokra vonatkozó tilalom 490 törvény

Fontos tudnivalók, ha a pároddal utazol Marokkóba, és nem vagytok házasok

by Polisor Bettina

Tudtad, hogy Marokkóban a nem házas pároknak tilos egy szállodai szobában lakniuk? Ez valóban így van, bár ezt a törvényt csak nagyon ritkán tartják be. Mégis, jópáran vannak, akiket ez elriaszt az országtól, ezért most változtatnak ezen a törvényen.

Marokkó az iszlám nemzetek közül a liberálisabbak közé tartozik. Mindazonáltal, ha házasságon kívüli kapcsolatokról van szó, a jogi helyzet egyértelmű.

A marokkói büntető törvénykönyv 490. cikke értelmében a nem házasok közötti szexuális kapcsolat bűncselekménynek számít, amit egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetnek.

És mint ilyen, technikailag illegális, ha nem házas párok osztoznak egy szállodai szobán. Bár ezt a tilalmat általában nem tartják be, az egyre általánosabb engedékenység alól mégis vannak kivételek, bajba pedig senki nem szeretne kerülni az üdülése alatt.

A marokkói szállodások már 2021-ben kezdeményezték a törvény eltörlését, a törekvésről akkor az Economist is beszámolt, de gyakorlati eredményt végül nem sikerült elérniük. Most azonban a téma újra napirendre került.

Marokkó vezetése fontolóra vette a nem házas párok egy szállodai szobában való tartózkodására vonatokozó tilalom feloldását

Marokkó nem házas párokra vonatkozó tilalom
A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

A marokkói Turisztikai és Kézműipari Minisztérium tárgyalásokat folytat a Belügyminisztériummal és az Igazságügyi Minisztériummal az igencsak kényes korlátozás feloldásáról. Fatim-Zahra Ammor idegenforgalmi miniszter szerint fontos lenne feloldani azokat a korlátozásokat, amelyek tiltják, hogy a nem házas párok egy szállodai szobán osztozzanak. Marokkó a szabadság nemzete, és az ilyen előírások miatt Marokkó helyett a turisták sokszor alternatív úti célokat, például Törökországot vagy valamelyik más európai országot választják.

Az, hogy a tilalom eltörlésének kérdése napirendre került, mutatja, hogy Marokkó hajlandó a turisztikai politikáját úgy alakítani, hogy az ország nagyobb számú látogatót vonzzon. Azzal, hogy megkönnyítik a nem házas párok elszállásolását, az ország igyekszik kiszélesíteni turisztikai bázisát és felvenni a versenyt más népszerű úti célokkal.

A turizmus a marokkói gazdaság egyik fontos pillére

Az idei év első hónapjaiban Marokkó 6,5 millió turistát fogadott, ami 20%-os növekedést jelent 2019 azonos időszakához képest. Emellett a turizmusból származó bevételek 41 milliárd dirhamot értek el, ami 42%-os növekedést jelent 2019 azonos időszakához képest. Ezek a számok egyértelműen Marokkó növekvő turisztikai vonzerejéről tanúskodnak.

A Turisztikai Minisztérium arra számít, hogy ez a pozitív tendencia folytatódik, és az év végére várhatóan 13,5-14 millió turista érkezik az országba. Ez a növekedés az ország azon törekvése, hogy diverzifikálja turisztikai kínálatát és szélesebb nemzetközi közönséget vonzzon.

Azzal, hogy Marokkó felülvizsgálja a nem házaspárok elszállásolására vonatkozó politikáját, nyitottságot és hajlandóságot mutat az utazók igényeinek és elvárásainak való megfelelésre. Ez növelheti vonzerejét az idegenforgalmi piacon, és lehetővé teheti, hogy rugalmasabb és liberálisabb megközelítéssel felvegye a versenyt más úti célokkal.

Hogyan béreljenek szállodát a nem házas párok Marokkóban?

Bár erre vonatkozó konkrét szabályozás aligha létezik, Marokkóban az általánosan elfogadott felfogás az, hogy az ingatlantulajdonosok (így a szállásadók) felelősek azért, ami az ingatlanjaikban történik, és a már említett büntetőjogi szabályra hivatkozva van, hogy nem engedik meg, hogy nem házas párok közös szobában szálljanak meg náluk.

Egyes Airbnb szállások oldalán például már a hirdetésben feltüntetik, hogy nem házas pároknak nem adnak ki lakást. Fontos megjegyeznünk, hogy ez nagyrészt azért is van így, hogy elejét vegyék annak, hogy a helyiek illegális tevékenységet és prostitúciót folytassanak az ingatlanokban.

Két nem házas külföldi szinte soha nem találkozik még a családi állapotukra vonatkozó kérdéssel sem

Az, aki egy kisebb marokkói városban tervez megszállni, valószínűleg konzervatívabb szállásadókkal fog találkozni, a szomszédok pedig mindig résen lesznek. Egy nem házas pár jó eséllyel nem kerül bajba Casablanca városában, szemben mondjuk egy vidéki kisvárossal.

A törvényt egyébként ritkán használják a gyakorlatban, akkor is tipikusan csak helyiek esetében, már csak azért is, mert a valóság az, hogy a pénz beszél, és a szállásadóknak is meg kell élniük valamiből. Egy nem házas pár valószínűleg nem fog bajba kerülni a marokkói nyaralás során akkor, ha a megfelelő módon közeledik a szállásadóhoz, és már jóval az érkezés előtt kellően feltérképezi a szállásnak a párokra vonatkozó tilalomhoz való hozzáállását. Érdemes küldeni egy üzenetet és megkérdezni, hogy szükséges-e bemutatni házasságot igazoló dokumentumot. A válaszból fogjuk látni, hogyan áll ehhez a tulaj. Jó eséllyel nem fog kérni semmit.

A nem házas marokkói párokat viszont sokkal gyakrabban utasítják el, mint a külföldi turistákat.

Mi a helyzet a vegyes, nem házas párokkal, ahol a pár egyik tagja külföldi a másik pedig marokkói?

A tapasztalatok szerint ritkaságszámba megy, hogy bármilyen problémájuk adódna, a marokkói valóság viszont az, hogy a nem házas marokkói férfiaknak külföldi nőkkel könnyebb lesz közös szobát foglalnia, mint a marokkói nőknek külföldi férfiakkal. – írja a témában jártas Crossculturelove.

Összefoglalva tehát: Marokkóba utazni élmény, különleges ország, a külföldieket szívesen látják akár közös szobában is a legtöbb helyen, de érdemes körültekintően eljárni, tiszteletben tartva a helyi értékeket. Így lesz felhőtlen az utazás!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben