A Sputnik V-t is elfogadják az üdülőparadicsomban – újranyitott Mauritius

by Kassay Tamás

Az elmúlt évben 15%-kal csökkent a GDP a világjárvány hatására az egzotikus üdülőparadicsomban, ahol minden 4. munkahely a turizmushoz kapcsolódik, és a turizmus a GDP 24%-át teszi ki. Az újranyitással várhatóan a gazdaság is újraindul.

Mauritius beutazási feltételek: megszűnt a karanténkötelezettség a beoltott turisták számára

Mauritius beutazási feltételek karantén oltás sputnik V
Érdekelnek az utazás világának precíz hírei? Neked szól a Turizmus hírek csoport!

A helyi hatóságok bejelentették, hogy Mauritius beutazási feltételei 2021. október 1-től kezdődően enyhülnek a szigeten engedélyezett 8 fajta koronavírus elleni vakcina valamelyikével teljesen beoltott turisták számára és megszüntetik a karanténkötelezettséget.

Az afrikai szigetország határait a világjárvány 2020. márciusi kitörésével teljesen lezárták a külföldi turisták előtt. Ezeket 2021. július 15-én nyitották meg újra, de a beutazó turistáknak 14 napos karantént kellett letölteniük, függetlenül attól, hogy be voltak-e oltva, vagy sem (szeptember 1-től a beoltottaknak már csak 7 nap volt). A mostani lépésben a helyi hatóságok által jóváhagyott oltóanyaggal beoltott külföldi turisták beutazási korlátozásai és tartózkodási feltételei enyhülnek.

Az orosz gyártmányú Szputnyik V vakcinát széles körben használják Mauritiuson. Az első szállítmány június 30-án érkezett az országba. Július 12-től a Szputnyik V-t más oltásokkal együtt használják a nemzeti oltási kampányban.

A Mauritiusra érkező, Szputnyik V-vel beoltott turistáknak október 1-től nem kell karanténba vonulniuk, és szabadon mozoghatnak a szigetország területén, mivel ezt az oltás típust is elfogadják.

A magyar Konzuli Szolgálat oldala még (10.03) feltételes módban ír a fejleményről, de Nagy-Britannia konzuli oldala és Mauritius saját hivatalos oldala megerősítette az értesüléseimet. Tehát:

Mauritius beutazási feltételek 2021. október 1-től

Minden utazónak ki kell töltenie az egészségügyi nyomtatványokat a Mauritiusra történő repülés előtt vagy alatt, ezek közé tartozik a Passenger Locator Form (PLF) és az egészségügyi nyilatkozat. Ezeket a kitöltött űrlapokat a mauritiusi repülőtérre érkezéskor át kell adnia a bevándorlási és egészségügyi tisztviselőknek. Azok, akik nem hotelben, hanem egyéb szálláshelyen szállnak meg, a Health Laboratory Form nevű nyomtatványt is ki kell, hogy töltsék.

Teljesen beoltott utazók számára a sziget teljesen nyitott, szabadon látogatható, de:

 • Kötelező a COVID-19 egészségbiztosítás megkötése (a mauritiusi állampolgárok, a tartózkodási engedéllyel rendelkezők és a foglalkozási engedéllyel rendelkezők mentesülnek).
 • Mauritiusra való beutazáshoz be kell mutatni egy negatív PCR-tesztet, amelyet max. 72 órával az indulás előtt végeztek.

Hotelben megszálló oltott utazók részére az alábbi tesztelési kötelezettség áll fenn (FAQ link):

A COVID-19 vizsgálatot érkezéskor (0. nap) és a tartózkodás 5. napján meg kell ismételni. Ez azt jelenti, hogy kötelező antigénvizsgálatot kell végezni a szállodába való megérkezéskor (0. nap) és a tartózkodás 5. napján. Ezek a szálloda szabályzatában foglaltak szerint fizetősek, vagy ingyenesek. A sziget felfedezését a 0. napon elvégzett antigénvizsgálat negatív eredményének kézhezvétele után kezdhetik meg a turisták.

Nem szállodában, hanem egyéb szálláshelyen megszálló utazók részére az alábbi tesztelési kötelezettség van:

 • A repülőtérre érkezéskor (0. nap) ingyenes PCR-tesztet,
 • a nyaralás 5. napján pedig önmagunk által elvégezhető antigéntesztet kell csinálni.
 • A szigetet a 0. napon elvégzett PCR-teszt negatív eredménye után lehet elkezdeni felderíteni.

Az oltással nem rendelkező turisták számára:

 • Karanténban való tartózkodásra kell jelentkeznie
 • 14 éjszakát kell a szállodai szobában töltenie.
 • Egy negatív, max. 72 órás PCR-tesztet kell bemutatni.
 • Kötelező COVID-19 egészségbiztosítást kötni (a mauritiusi állampolgárok, a tartózkodási engedéllyel rendelkezők és a foglalkozási engedéllyel rendelkezők mentesülnek).
 • Érkezéskor, a 7. és a 14. napon újabb PCR-tesztet kell csináltatni.
 • A 14. napon elvégzett negatív PCR-teszt után a turista szabadon felfedezheti a szigetet, új szálláshelyre költözhet, vagy hazamehetutóbbi azért viccesnek hat, de pozitív teszttel nem lehet repülőre ülni, tehát haza sem lehetne utazni, így reális verzió peches esetben.

Mauritius a koronavírus ellen beoltottak számát tekintve Afrika egyik vezető országa. A szigeten mintegy 1,63 millió adag COVID-19 elleni oltást adtak be, 788.000 ember, vagyis a lakosság 62,2%-a kapta meg eddig mindkét oltását.

Elfogadott vakcinák Mauritius szigetén

 • AstraZeneca: Covishield
 • AstraZeneca: Vaxzevria
 • Covaxin
 • Johnson & Johnson
 • Moderna
 • Pfizer-BioNTech Vaccine
 • Sinopharm
 • Sputnik
 • Sinovac- CoronaVac

Érdekelnek az utazás világának precíz hírei? Neked szól a Turizmus hírek csoportja!
Ha útleírások, szállás vélemények is érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben