szálloda értékelés börtön Thaiföld turista Tripadvisor

Elnézést kért a szállodától, így megúszta a thaiföldi börtönt az amerikai turista

by Waterfan

A thaiföldi Sea View Resort nevű szálloda feljelentette volt vendégét, mert az negatív véleményt tett közzé a hotelről a tartózkodása után a Tripadvisor-on. Wesley Barnes őrizetbe is került, a büntetőeljárás során 2 év börtön fenyegette a sajátos helyi törvények miatt. 

Az előzményekről részletes, exkluzív tartalmakkal, a szálloda és a vendég közötti levelezés bemutatásával itt írtam:

Bocsánatot kért az amerikai turista a thaiföldi szállodától a negatív komment miatt

A mai fejleményekről Richard Barrow Thaiföld szakértő, utazási szakíró twitter oldalán tájékozódtam. Helyi forrásokon alapuló gyűjtéséből kiderül, hogy az amerikai turista azért úszta meg a börtönt, mert a Koh chang-i rendőrség közreműködésével tető alá hozott békéltetési eljárás során elismerte a hibáját, és hivatalos formában bocsánatot kért a szállodától. A közzétett nyilatkozat szabad fordításban így hangzott:

Én, Barnes úr, sajnálom, hogy hamis értékelést tettem közzé a szállodáról. Az általam írt megjegyzések megalapozatlanok voltak, és a hanyag viselkedésemen alapultak. Elismerem a hibámat és elnézést kérek a szállodától.

A Sea View Resort elfogadta a bocsánatkérést és visszavonta a feljelentést, így az ügy mindenki számára megnyugtatóan zárult.

A thaiföldi szálloda értékelés esetének tanulságai

Mindig hangsúlyozom, hogy célszerű utánanézni a helyi szokásoknak és bizonyos szinten a törvényeknek is. Magyar szemmel nézve abszurd, hogy egy negatív komment miatt valakit lecsuknak és kivizsgálják az ügyet, de a helyi szabályok szerint ez teljesen jogszerűen történt.

A szálloda élt a törvény adta jogával és megvédte a becsületét.

Magyarországon hasonló eset nem fordulhat elő, hiszen a véleménynyilvánítás szabadsága olyan alapvető jog, amely mindenkit megillet. Ugyanakkor, azt fontos tudni, hogy valótlanságot állítani ettől függetlenül nem lehet idehaza sem, mert ha ilyen történik és a vendéglátó be is tudja bizonyítani, akkor kártérítési igénnyel élhet. Ennek jogi hátteréről szintén írtam az előző cikk végén.

A Sea View Resort egyébként jó helynek tűnik, itt pedig megnézhetők az éppen aktuális árak is:

Fontos a szálloda nyilvános kommunikációja

Ez a történet rávilágít arra, amivel idehaza kevesen foglalkoznak még, de a terület egyre fontosabbá válik, ez pedig a vendégekkel való és a nyilvánosság felé történő (marketing) kommunikáció. A Spabook örömmel segít a vendégelégedettség növelésében, online és krízis kommunikációban is. A pandémia miatt lényegében mindenki otthon, a fotelből, online értékelésekből tájékozódik és ezek alapján hozza meg a döntést a foglalásával kapcsolatban. Közvetlenül hat 1-1 szálláshely pénzügyi eredményeire és ez fokozódni fog a közeljövőben, érdemes foglalkozni a témával.

Érdekelnek a fürdős, wellness és utazós témák? Csatlakozz csoportunkhoz, ahol folyamatosan értesülhetsz fürdős eseményekről és sok-sok utazós témáról is.

Fürdőbaráti üdvözlettel,
Mr Spabook
vendégélmény tanácsadó
cover: Ragnar Vorel

Ha ez a cikk szerinted is tartalmasabb, mint amiket találsz a témában a magyar neten, akkor támogatásoddal segíthetsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé. A lentebbi kis „f” betűre, vagy ide kattintva pedig megoszthatod.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben