mobilhálózat kimaradás áramszünet turisták télen

Lehet, hogy nem mindig számíthatunk a mobiltelefonjainkra idén télen

by Kassay Tamás

A Reuters közölt átfogó cikket arról, hogy az energiaválság miatt elképzelhetővé vált az eddig elképzelhetetlen: időszakosan leállhat a mobiltelefon szolgáltatás egyes régiókban. Egy ilyen eset nem pusztán kellemetlen, de számos esetben vezethet komolyabb problémákhoz is, különösen a turisták körében. Ezeket az eseteket kísérlem meg beazonosítani ebben a cikkben a helyzet általános ismertetése után.

Az orosz-ukrán háború jól ismert hatásaiba nem mennék bele, a lényeg, hogy 2022 telén úgy tűnik, szűkösen leszünk energiával Európában. Hiába csak a gázszállítás állt le, de ehhez jönnek még olyan tényezők, mint például az, hogy Franciaországban több atomerőmű karbantartás vált időszerűvé és emiatt csökkent az országos termelés mennyisége.

A távközlési ágazat szereplői megkongatták a vészharangot és attól tartanak, hogy a kemény tél próbára teszi Európa távközlési infrastruktúráját. Felhívták a figyelmet arra, hogy ezeket a hatásokat enyhíteni kell.

Jelenleg számos európai országban nincs elegendő tartalékrendszer a széles körű áramkimaradások kezelésére – mondta négy távközlési vezető -, ezek hiányában pedig elképzelhető a mobiltelefon-szolgáltatás kiesése.

Az Európai Unió országai, köztük Franciaország, Svédország és Németország, igyekeznek biztosítani, hogy a kommunikáció akkor is folytatódhasson, ha az áramkimaradások miatt a területükön szétszórt több ezer mobilantennára telepített tartalék akkumulátorok kimerülnek.

Európában közel félmillió távközlési torony van, és a legtöbbjükön körülbelül 30 percig működő tartalék akkumulátorok biztosítják a mobilantennák működését. Ezek lemerülése után az adott mobil átjátszó állomás üzemképtelenné válik, ameddig újra nem kap villamosenergiát.

Franciaországban az Enedis áramszolgáltató által előterjesztett terv a legrosszabb esetben akár kétórás áramkimaradás is elképzelhető. Az általános áramkimaradások felváltva érinthetik az ország egyes részeit. Az olyan alapvető szolgáltatásokat, mint a kórházak, a rendőrség és a kormányzat, ez nem érinti, ezek túl vannak biztosítva és el tudják különíteni ezeket a fogyasztókat a hálózat többi részétől. Hasonló megoldás merült fel annak érdekében, hogy a mobilkommunikáció garantáltan fenntartható legyen:

„Talán a télre javulnak az ismereteink a kérdésben, de nem könnyű elszigetelni egy mobilantennát (a hálózat többi részétől)”

– mondta a francia pénzügyminisztérium egyik, a tárgyalásokról tudó tisztviselője.

A svédországi és németországi távközlési vállalatok szintén aggodalmukat fejezték ki a kormányuknak a lehetséges áramhiány miatt. A svéd távközlési szabályozó hatóság, a PTS együttműködik a távközlési szolgáltatókkal és más kormányzati szervekkel a megoldások keresése érdekében.

Az olasz távközlési lobbi a Reutersnek elmondta, hogy azt szeretnék, hogy a mobilhálózatot különítsék el minden áramszünetből, valamint az energiatakarékossági leállásokból. Az áramkimaradások növelik az elektronikai alkatrészek meghibásodásának valószínűségét, ha hirtelen megszakításoknak vannak kitéve – mondta Massimo Sarmi, a távközlési lobbi vezetője egy interjúban.

Az európai távközlési szolgáltatók igyekeznek felülvizsgálni saját hálózataikat, hogy csökkentsék az extra energiafelhasználást, és energiatakarékosabb megoldások alkalmazásával korszerűsítsék berendezéseiket.

Az energiatakarékosság érdekében a távközlési vállalatok szoftvereket használnak a forgalomáramlás optimalizálására, sőt, „alvó üzemmódba” helyezik az adótornyokat olyankor, amikor azokat nem használják, továbbá lekapcsolnak különböző frekvenciasávokat.

Németországban a Deutsche Telekomnak 33 000 adótornya van, és a mobil vészhelyzeti áramellátó rendszerei egyszerre csak kis részüket tudják ellátni – mondta a vállalat szóvivője. Most azt tervezik, hogy olyan mobil vészhelyzeti áramellátó rendszereket fognak használni, amelyek főleg dízelüzeműek, ha hosszabb ideig tartó áramkimaradás következik be. Franciaországban mintegy 62 ezer mobiltorony van, és az iparág nem lesz képes az összes antennát új akkumulátorokkal felszerelni, mondta Liza Bellulo, az FFT elnöke.

Az évtizedek óta szünetmentes áramellátáshoz szokott európai országok általában nem rendelkeznek generátorokkal, amelyek hosszabb ideig biztosítják az áramellátást.

„Európa nagy részén, ahol az áramellátás elég stabil és jó, talán egy kicsit el vagyunk kényeztetve” … „Az energiatárolás területén talán kevesebb beruházás történt, mint más országokban”.

– mondta egy távközlési iparági vezető a Reutersnek.

Milyen problémákkal szembesülnek a turisták, ha leáll a mobilszolgáltatás?

Az utazás hőskorához képest, amikor még térképpel és papír jegyzetekkel, valamint útikönyvekkel indultak neki a nagyvilágnak szüleink, mára igazán könnyedén utazhatunk. Elegendő egy mobiltelefon a zsebünkbe és ha megérkezünk valahová, akkor pár perc alatt az utcáról tudunk keresni számunkra szimpatikus szállást, és le is foglalhatjuk azt. A GPS segítségével be tudjuk lőni az útvonalat és az ÜBER-rel, vagy valamelyik klónjával foghatunk is egy taxit, hogy elvigyen bennünket. A repülőgépekre online be tudunk csekkolni, és végig tudunk szaladni az egész repülőtéren a mobilunkon mutogatva egy QR kódot. Ehhez hasonlóan utazhatunk vonattal is, vagy éppen mehetünk be elég sok múzeumba, egyéb attrakciókba előre megváltott belépőjegyekkel.

Ha azonban leáll a mobilszolgáltatás és nincsen mobilinternet sem, akkor a felhőben tárolt adatainkhoz, vagy a mail fiókunkba érkezett jegyekhez, boarding passz-okhoz, vonatjegyekhez nem fogunk hozzáférni, mert nem tudjuk azokat letölteni.

Olyan helyzetben is találhatjuk magunkat, hogy a nyilvános WiFi-hez nem férünk hozzá, ugyanis ahhoz SMS-ben érkező OTP-vel lehet csak rácsattanni. Ha nincs mobilszolgáltatás, hiába vagyunk a repülőtéren és hiába lenne WiFi, nem tudunk rácsatlakozni.

Tehát, örök tanulság az áramszünettől függetlenül, hogy a jegyeinket minden alkalommal mentsük le közvetlenül a készülékünkre, hogy offline is el tudjuk érni. Érdemes akár képernyőmentéseket (screenshot) is készíteni ezekről, egyéntől függően vannak, akiknek a galériából jobban kézre esik előhalászni őket akkor, amikor fel kell mutatni.

A turisták nem fognak tudni vásárolni, fizetni

A jegyeket fel tudjuk mutatni offline, de van ám, amit viszont internet nélkül nem mindenki tud megtenni: ez pedig például a bankkártyás fizetés webshopban, vagy mondjuk egy vonatjegy, repjegy megvásárlása. Ugyanis, hiába van a szállásunkon szünetmentes áramforrás, notebook és WiFi-n delej az internetből, ha egyszer a mobilunkra nem érkezik meg az SMS egyszeri jelszó (OTP – one time password). Azok vannak előnyben, akik mobilappot használnak a tranzakció megerősítésére, mert ezek a WiFi-n keresztül is működőképesek maradnak. Természetesen hátrányban vannak akkor, amikor elfogy a mobilnet kvóta, WiFi nincs, de hálózat lenne – olyankor az SMS lenne a nyerő.

Ugyancsak az SMS jelszó miatt problémát okozhat az online bankolás, a tőzsdei kereskedés, és minden olyan szolgáltatás elérése, ami SMS jelszóval működik. Ilyen lehet akár egyes munkahelyi szolgáltatások elérése is.

Fennakadások a navigációban

Problémákba ütközhetünk a navigációs rendszer használatában is, mert a Google Maps például online térképet használ. Offline csak olyan helyen tud navigálni, amelyet előzőleg már betöltöttünk és azon a területen is csak a gépkocsis útvonaltervezés működik, a tömegközlekedés, vagy a gyalogos tervező offline módban / hálózat nélkül nem működik.

Csúszhat a szállás elfoglalása, és a becsekkolás

Amennyiben épp áramszünet idején érkezünk meg a szállásunkra, és előzőleg nem mentettük el a képernyőképet a visszaigazolásról a szállásfoglaló alkalmazásból, akkor a recepción nem igen tudjuk megmutatni, hogy nem csak azért szeretnénk egy szobát, mert épp megfáradtunk, hanem mert tényleg ott is fogunk aludni.

Vannak, akik szeretnek utolsó pillanatban becsekkolni a repülőre, mert a fapadosokon ilyenkor jó eséllyel már egymás mellé, vagy egymáshoz nagyon közel marad csak hely és így felár nélkül ülhetnek együtt a párok. Akinek esti gépe van és mondjuk délután csekkolna be, amikor épp leáll a mobilszolgáltatás, az izgulhat majd. Ha sikerül találni valahol WiFi-t, akkor a helyzet megoldódik, de ha olyan kiterjedt áramszünet van, akkor vélhetően WiFi sem lesz, vagy ahol igen, azt nem fogják megtalálni.

Összefoglalva tehát: fontos, hogy picit előre kell gondolkodni, mindenről legyen offline másolat, képernyőmentés, legyen nálunk powerbank, hogy ha mobilozni nem is tudunk, legalább fotózni tudjunk, meg világíthassunk az elemlámpával.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben