Varázslatos lett Norvégia első lombkorona sétánya

by Polisor Bettina

Az EFFEKT építészstúdió álmodta meg, és keltette életre Norvégia első, fák lombjai közt húzódó sétányát, amely a fyresdali Hamaren Activity Parkon keresztül kanyarog felfelé, és egy kör alakú kilátópontban ér véget. A 15 méter magasra emelt platformot enyhe emelkedővel tervezték, hogy az minden korosztály, valamint kerékpárosok, babakocsisok és kerekesszékesek számára is könnyen elérhető legyen – számolt be róla a Dezeen.

A lombkorona sétánynak otthont adó Hamaren Activity Park 2017-ben nyílt meg Fyresdalban

Norvégia lombkorona sétány

„A Hamaren Activity Parkban található lombkorona sétány minden természetbarátnak – kortól vagy fizikai korlátozástól függetlenül – új perspektívát kínál a Fyresdal felfedezéséhez. Egy szívből jövő vágyból nőtt ki, hogy minden embernek – fizikai képességektől függetlenül – megadjuk a fák koronái között való sétálás szenzációs érzését.”

– fejtette ki a dán EFFEKT stúdió társalapítója, Tue Foged

A fák tetején vezető sétaút egy kilométer hosszú, és a 338 méter magas Klokkarhamaren hegy emelkedője mentén helyezkedik el, így a sétány látogatóit egy tó mellett elhaladva és a fák koronái között vezetik fel a Klokkarhamaren csúcsára. Az ösvény végén egy 50 méter átmérőjű kör alakú kilátó került kialakításra, ahonnan panorámás kilátás nyílik a festői tájra. A szerkezet teljes hosszában két méter széles, de bizonyos pontokon erkélyekké szélesedik, ezzel több kisebb kilátópontot hozva létre, amik pihenőhelyként is szolgálnak.

A parkban az új lombkorona sétány mellett kerékpáros és természetjáró ösvények is találhatók, de olyan tevékenységeket is kipróbálhatunk itt, mint a trambulinozás és a hegymászás.

A norvég lombkorona sétányt helyi vállalkozókkal együttműködve fejlesztették ki

Az EFFEKT stúdió csapata szerint történt mindez azért, hogy a helyi kézműves technikák alkalmazásával felhívják a figyelmet a hagyományokra, hiszen a régiónak nagy múltja van a fakitermelésben és a fenyőfa szerkezetek építésében. Az építményt ennek megfelelően pillérek emelik ki a tájból, amelyek a terep természetes ívéhez és lejtéséhez is igazodnak.

„A szerkezet szó szerint beleolvad a hegyoldalon meglévő fákba, néha azt a vizuális benyomást keltve, hogy a sétány lebeg az erdőben.”

– mondta Tue Foged

A tervezés előfeltétele volt még, hogy a régió uralkodó anyagát, vagyis a fenyőfát használják a lombkorona sétány teherhordó szerkezetéhez, valamint magához a sétány megalkotásához is. A deszkapallószerű megjelenés nem titkolt célja, hogy a szerkezet beleolvadhasson a természetes környezetbe, aminek védelme érdekében csak kis mennyiségű, a helyszínen kis gépekkel és kézzel is könnyen beszerelhető előregyártott elemet használtak fel.

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, kövess Instán és TikTok-on is, iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben