nyitási menetrend lazítás első lépései Magyarországon

Kiadta a kormány a nyitás menetrendjének első lépéseit – a vendéglátás így tovább nyögi a terheket

by admin

„Magyarország oltási rendje a terveknek megfelelően, Európában kiemelkedően teljesít. Az oltási folyamat az ünnepek alatt sem állt le, ennek köszönhetően a beoltottak száma várhatóan kedd éjfélig, legkésőbb a szerda délelőtti órákban eléri a 2,5 milliót” – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) Húsvét hétfőn.

Frissítés: Holnaptól, április 7-től kezdődik a nyitás!

Orbán Viktor rendkívüli video üzenetben jelentette be, hogy az alábbiakban részletesen bemutatott intézkedések szerdától életbe lépnek.

Több lépcsős nyitás lesz, a lazítás első lépései hivatalosan megjelentek

 • A kijárási tilalom az eddigi este 8 óra és hajnal 5 óra közötti időszakról este 10 óra és hajnal 5 óra közötti időszakra módosul.
 • Az üzletek reggel 5 óra és este 9:30 között tarthatnak nyitva.
 • A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, ennek nyomán újra kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és egyéb szolgáltatók is. Ezen a ponton fontos kiemelnem turizmussal foglalkozó oldalként, hogy:

A szálláshelyek továbbra is csak üzleti, vagy üzleti célból utazó vendégeket fogadhatnak.
A vendéglátó üzletek továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben.

Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek. A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket.

Ha számodra is fontos a precizitás, a megbízható információk, akkor Téged is vár a Turizmus hírek csoport.

 • Négyzetméter alapú, újfajta szabályokat vezetnek be a zsúfoltság csökkentése és a távolságtartás megkönnyítése érdekében. Átlagosan 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint. Az üzletek, köztük a március 8. óta zárva tartó üzletek is kinyithatnak és működhetnek, terület alapú létszám korlátozás betartása mellett. A Magyar Közlöny 51. száma részletesen szabályozza a négyzetméter alapú korlátozás szabályait és feltételeit:
 1. A 10 négyzetméteres, vagy ennél kisebb vásárlótérrel rendelkező üzlet vásárlóterében az ott foglalkoztatottakon kívül egy időben egy vásárló tartózkodhat.
 2. A 10 négyzetmétert meghaladó vásárlótérrel rendelkező üzlet vásárlóterében az ott foglalkoztatottakon kívül egy időben legfeljebb átlagosan tíz négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat.
 3. Ha a vásárlótér négyzetméterben meghatározott területének egytizede nem egész szám, a kerekítés szabályát úgy kell alkalmazni, hogy a kapott értéket 0,5-től felfelé, ez alatt lefelé kell kerekíteni.
 4. Az üzlet üzemeltetője, illetve vezetője köteles az üzlet bejárata előtt – a nyitvatartási idő mellett – mindenki számára jól láthatóan kifüggeszteni, hogy a (4)–(6) bekezdés szerinti számítás eredményeként egy időben összesen hány fő vásárló tartózkodhat az üzlet vásárlóterében.
 5. Az üzlet üzemeltetője, illetve vezetője köteles gondoskodni arról, hogy
  a) a bejutásra várakozók – a közös háztartásban élők kivételével – egymástól 1,5 méteres távolságot folyamatosan tartsanak,
  b) a vásárlók számára a kézfertőtlenítés lehetősége az üzlet vásárlóterében folyamatosan biztosított legyen,
  c) az üzlet vásárlóterében a felületek fertőtlenítése folyamatos legyen, és
  d) a bevásárláshoz használt eszközök (kocsi, kosár) fertőtlenítése folyamatosan megtörténjen.
 6. Az olyan üzlet, amely nem rendelkezik vásárlótérrel, abban az esetben tarthat nyitva, ha az üzlet üzemeltetője, illetve vezetője gondoskodik arról, hogy a sorban álló várakozók – a közös háztartásban élők kivételével – egymástól 1,5 méteres távolságot folyamatosan tartsanak.
 7. A bevásárlóközpont üzleten, valamint a személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiségen vagy helyszínen kívüli területén történő tartózkodás, közlekedés, továbbá az üzletek, valamint a személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiségek vagy helyszínek előtti területen történő várakozás során – a közös háztartásban élők kivételével – mindenki köteles a másik embertől legalább 1,5 méter távolságot tartani.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében megerősítette az utóbbi napok leginkább vitatott és rengeteg szakértő megszólalását kiváltó rendelkezését az oktatással kapcsolatban:
A pedagógusok oltását követően, ahogyan azt már bejelentették, az iskolák és az óvodák április 19-én újra kinyitnak és megkezdődik a tanítás.

Ezzel kapcsolatban számos vélemény jelent meg, leginkább azt taglalva, hogy a diákok hazavihetik a fertőzést a szüleiknek, akiknek többsége az életkorukból (30-50 év között) adódóan a nyitás napjáig jellemzően nem fogja megkapni még az elsőt védőoltást sem. A pedagógusok szintén jelezték néhány nappal ezelőtt, hogy nem örülnek az újranyitás korai időpontjának, mert addigra nem fog kialakulni a védettségük, annak ellenére, hogy az első oltásukat – akik kérték – megkapták.

Ha számodra is fontos a precizitás, a megbízható információk, akkor Téged is vár a Turizmus hírek csoport.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben