Nem így képzeljük az olaszországi nyaralást: legmagasabb fokozatú hőségriadó a perzselő forróság miatt

by Kassay Tamás

Negyven Celsius-fokos vagy annál is magasabb hőmérséklet várható keddtől Olaszország több városában, ahol az úgynevezett vörös, vagyis a legmagasabb fokozatú riasztást léptették életbe – közölte a polgári védelem, amiről az MTI számolt be.

Az előrejelzések szerint a hőmérséklet Olaszország szinte teljes területén eléri a 40 Celsius-fokot.

Szicíliában, Szardínia szigetén és az olasz csizma legdélibb részeiben a 45 fokot is meghaladhatja a forróság. Az afrikai sivatag irányából érkező hőség miatt a mostani lesz az idei év eddigi legmelegebb hete Olaszországban a meteorológiai jelentések szerint.

A legmagasabb fokú hőségriasztást a nagyobb városokban rendelték el: a rendelkezés Rómát és a térségbeli Rietit, Frosinonét, Latinát érinti, továbbá az északabbra található Perugiát, Firenzét, Torinót és az alpesi Bolzanót.

Az egészségügyi hatóságok arra kértek mindenkit, kerüljék a legmelegebb napszakokat, az időseket, gyerekeket tartsák otthon. A városok utcái tele vannak turistákkal, akik sapkával, ernyőkkel, legyezőkkel próbálnak védekezni, és hosszú sorokban állnak az utcai kutaknál.

Számos másik városban közepes, vagy alacsony fokozató hőségriasztást léptettek életbe. A meteorológiai előrejelzések szerint az idei nyár harmadik hőhullámát heves viharok, jégesők kísérhetik.

Az éjszakai órák sem hoznak enyhülést: a hőmérséklet éjjel sem süllyed 27 fok alá.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben