Olaszország korlátozások nyitás éttermek bárok enyhítés járványügyi intézkedések koronavírus

Tévedés, hogy Olaszország újranyit – részletek az olasz helyzetről

by Waterfan

Csodálkozással vegyes figyelemmel követjük a sajtó jelentős szereplőinél megjelenő híreket, amelyek úgy szólnak, hogy Olaszország „újranyit”, „lazít”, „újranyitnak / kinyithatnak az éttermek” és társai. Ezek félinformációk, amivel hergelni lehet a hazai közvéleményt, de nem fedik a valóságot és tárgyi tévedésekre utalnak. Nem mutatják be teljes kontextusában az eseményeket, ezért az olvasók téves következtetéseket vonhatnak le belőle!

Hiteles információk Olaszország járványügyi helyzetéről és az olasz korlátozásokról

A valóság ezzel szemben a Konzuli Szolgálat oldalán olvasható: Olaszország a pandémia miatt bevezetett szükségállapot hatályát 2021. április 30-áig meghosszabbította. A hatályos járványügyi jogszabály Olaszország egészét a koronavírus járvány súlyossága alapján 4 zónába osztja (sárga, narancs, piros, fehér, utóbbiban semmilyen kockázat nincs, de ilyen egyelőre nincs). A régiók beosztását az olasz egészségügyi tárca kéthetente vizsgálja felül és az aktuális helyzetet a kormányzati oldalon teszik közzé

Az egyes régiók között most is tilos utazni, naponta maximum 1 háztartásba mehetünk el látogatóba*, este 10-től kijárási tilalom van. A még narancs színű régiókban pedig a település közigazgatási határát sem lehet elhagyni – csak pár finomság, aminek itthon nem tudom mennyire örülnénk.

*például, ha valaki a testvérénél ebédel, akkor nem mehet át este Másik ismerőséhez (részletek).

Olaszország helyzetéről pedig rendszeresen beszámol Merci, az Én&Italy bloggere, aki úgy ismeri az országot, mint a tenyerét, és egymaga vészelte át a full lockdown időszakát is, amikor lényegében még a lakásból sem lehetett kilépni. Alább beágyazom az írását, érdemes elolvasni, a konklúziót pedig lentebb összefoglalom:

Az olasz járványügyi intézkedések és korlátozások rendszere

Olaszországban egységes szabályozás volt és van érvényben. Tartományonként színezik be az ország részeit, és a helyi járványügyi adatok alapján automatikus mechanizmus van arra, hogy éppen melyik tartomány milyen színű és milyen korlátozások vannak érvényben. Objektív számok, értékek alapján történik meg, nincsen aktív beavatkozás, nem született most olyan politikai döntés, hogy na most akkor újranyitjuk az éttermeket anélkül, hogy a számok egyébként javultak volna. Eddig is nyitva lehettek ott, ahol a járvány számai alapján ez nem, vagy csak kevésbé volt kockázatos. De a számok ezt a legtöbb helyen nem tették lehetővé, kivéve néhány rövidebb időszakot, amikor az emberek szabályosan kirajzottak, Én & Italy szerint elözönlötték a köztereket, éttermeket, aminek az lett a következménye, hogy rövid úton romlottak a számok és pikk-pakk újra jött a teljes lezárás.

Most csupán annyi történt, hogy egyidejűleg esett ki minden tartomány a vörös zónából, sőt a narancsból is világos sárgába, így ezeken a helyeken automatikusan enyhültek a korlátozások, ennek következtében este 6-os zárás mellett kinyithattak az éttermek, kávézók. Eddig is így lett volna, ha ilyenek a számok, de most nem született külön olyan döntés, hogy egy kockázatos helyen engedélyezik az újranyitást, csak mert már sokan nem bírják a korlátozásokat. Narancs helyeken továbbra is zárva tartanak. Sőt, ha a következő héten, vagy hetekben bármelyik ellenőrzési pillanatban a fertőzöttségi adatok az engedélyezett határ fölé mennek, automatikusan újra életbe lépnek a szigorúbb szabályok. És akkor akár az is lehet, hogy minden bezár. Sokkal jobban, mint idehaza Magyarországon bármikor bármi.

Minálunk nem fordult elő olyan súlyos szituáció, hogy egyáltalán ne mehessünk ki az utcára a munkavégzést leszámítva és olyan sem, hogy minden üzletet bezárunk az élelmiszerboltokon meg a gyógyszertárakon, benzinkutakon kívül (leszámítva még tavaly márciusban az első riadalmakat, de az sem volt annyira vészes itthon).

Mint láthatjuk, nagyon sok oldal közöl le úgy cikkeket, hogy csak egymásról másolják, de nem néznek utána és nem is értenek a szakterülethez, amiről írnak. Én is rosszul érzem magam, hogy ezt kell írnom, mert semennyire nem tűnik kollegiálisnak, de nem igazán van más eszközöm arra, hogy felhívjam a figyelmet rá, hogy most minden leírt szó hatalmas felelősség. A Spabook ennek szellemében járt el eddig és ezután is így fog.

1-1 rossz megfogalmazás, pontatlan információ lavinákat indíthat el, mert az emberek, mindannyiunk érzelmi oldala már megviselt. Mindenki szeretne kiszabadulni, de nem jó irány az, ha kontextusból kiemelt fél-példákat hozunk a világból azért, hogy idehaza változást érjünk el.

Az olasz mechanizmus első ránézésre jónak tűnik, mert fix értékekhez rendelt. De szerintem például kockázatokat is hordoz, mert most mindenféle puffer nélkül, éppen a határ alá eső értékeknél már engedékenyebb. A legkisebb romlás után ismét jöhet a zárás. A csiki-csuki hosszabb távon fárasztóbb, kiszámíthatatlanabb és idegőrlőbb (és a konyhára berendelt raktárkészletet is lehet kidobni…). Ha mi idehaza a februárt le tudjuk hozni masszív javulás mellett, és a számok engedik, jó eséllyel a mi nyitásunk után már nem kell majd visszazárni. Legalábbis a cél szerintem láthatóan ez.

Jelenleg narancssárga (közepesen veszélyes) tartományok, ahol az emberek a saját településük határán sem léphetnek ki, az éttermek, bárok a hét minden napján zárva tartanak, stb.:

  • Bolzano térsége,
  • Umbria
  • Puglia,
  • Szicília,
  • Szardínia.

Tervezgetni persze szabad és érdemes, én például Szardínián előszeretettel nézek szállásokat. Csak egyelőre úgy érdemes foglalni, hogy 100%-ban lemondható legyen az utolsó pillanatban is, mivel nem lehet tudni, mit hoz a jövő.

Olaszország korlátozások nyitás éttermek bárok enyhítés járványügyi intézkedések koronavírus

Zárt csoportunkban szállás véleményekről, fürdős eseményekről és sok-sok utazós témáról is olvashatsz. Kövesd az oldalt és kérj hírlevelet, ha igazán érdekel az utazás és a turizmus helyzete és szeretnél tájékozott lenni!

Biztonságos utazást és tervezgetést,
Mr Spabook
turisztikai fejlesztési menedzser,
vendégélmény tanácsadó

címlap: rottonara
szakmai támogatás: Én&Italy

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további érdekes és minőségi tartalmakat tehessek közzé.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben