Online szállásfoglalási szokások: átrendeződtek a legkedveltebb úti célok Európában

by Polisor Bettina

Az online platformokon lefoglalt vendégéjszakák számának növekedése egyenetlenül oszlik el az Európai Unió régiói között a koronavírus-járvány utáni időszakban – közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn, írja az MTI.

A jelentés szerint az Airbnb, a Booking, az Expedia, vagy a TripAdvisor turisztikai és szállásfoglaló platformokon keresztül lefoglalt, rövid távra bérelhető szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák 2022-re vonatkozó regionális adatai azt mutatják, hogy a turizmus általános növekedése a koronavírus-járvány előtti időszak óta egyenlőtlenül oszlik el Európában.

A vidéki területek turizmusa fellendülőben van, a városi célpontok látogatottsága pedig elmarad azoktól

Az olyan országok vidéki területein, mint Franciaország, Lengyelország, vagy Svédország, jelentősen több a foglalások száma, mint a városok esetében. Tavaly az EU egészében lefoglalt vendégéjszakák száma körülbelül 7 százalékkal nőtt, a 2019-es 512 millióról 2022-re 547 millióra emelkedett. A tíz legmagasabb növekedési rátával rendelkező régióból kilenc Franciaországban volt, míg a többi magas növekedési ütemű térség Lengyelországban, Németországban és Svédországban található.

A tavalyi foglalási adatok

  • Prága (-52 százalék)
  • Berlin (-39 százalék)
  • Budapest (-34 százalék) és
  • Bécs (-25 százalék)

esetében maradtak el a leginkább a 2019-es számoktól. A jelentésből kiderült az is, hogy Európa húsz legnépszerűbb régiója közül hat Franciaországban és szintén hat Spanyolországban, öt Olaszországban, kettő Portugáliában és egy Horvátországban található. Az olyan városi régiók kivételével, mint Párizs és Madrid, ezek a régiók mind a Földközi-tenger vagy az Atlanti-óceán partjai mentén fekvő területek.

A 2023-as első negyedév adatait ismertetve az uniós statisztikai hivatal közölte, a vendégéjszakák száma uniós szinten mindhárom hónapban meghaladta a korábban – 2020, 2021 és 2022 azonos hónapjaiban – feljegyzett legmagasabb szinteket. Az idei év első negyedévében a látogatók 83,9 millió vendégéjszakát töltöttek el az online platformok valamelyikén keresztül rövid távra lefoglalt szálláshelyeken, szemben a 2022 első negyedévi 67,3 millióval. A legtöbb vendégéjszakát Franciaországban (22 millió), Spanyolországban (18,2 millió) és Olaszországban (9,7 millió) töltötték.

A turizmus világának megbízható híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben