Oroszország e-vízum igénylés bevezet

E-vízum rendszert vezet be Oroszország

by Waterfan

Az orosz külügyminisztérium bejelentette, hogy egyszeri belépésre, rövid távú tartózkodásra jogosító elektronikus vízum (e-vízum) kiadására szolgáló rendszert hozott létre, amely készen áll a bevezetésre. Az élesbe állás pontos dátuma Oroszország és a világ járványhelyzetétől függ – az orosz hírügynökség tudósítása szerint.

Az orosz elektronikus vízumprojekt eredetileg 2017-ben indult, de e-vízummal eddig csak a távol-keleti szövetségi körzet, Szentpétervár és a kalinyingrádi területek bizonyos átkelőhelyein lehetett belépni Oroszországba, és az e-vízummal rendelkező turisták nem voltak jogosultak elhagyni ezeket a régiókat. A most bevezetés előtt álló országos e-vízummal már számos határátkelőn beléphetünk Oroszországba és korlátozás nélkül beutazhatjuk az egész országot.

A 60 napig érvényes e-vízumokat 4 napon belül állítják ki. Az e-vízummal rendelkező turisták legfeljebb 16 napot tölthetnek Oroszországban.

Az orosz kormány még novemberben jóváhagyta az e-vízumok kiadásának feltételrendszerét. A vízumkérelmeket a Külügyminisztérium által üzemeltetett weboldalon, vagy mobilalkalmazáson keresztül lehet benyújtani. A kérelmezőknek fel kell tölteniük a fényképüket és útlevelük scannelt másolatát (jó minőségű fénykép is lehet, ha precíz a kép), valamint online be kell fizetniük a 40 amerikai dolláros vízumdíjat (6 éven aluli gyermekek számára ingyenes az e-vízum).

Szakértők úgy vélik, hogy az elektronikus vízum bevezetésével 20-25% -kal növekedhet a beutazó turizmus.

Ingyenes e-vízum is van magyar állampolgárok számára

A kedvező lehetőségről korábban már írtam, a részletek az alábbi cikkben olvashatók el:

Oroszországi beutazási korlátozások

(2021. január 2-án a Konzuli Szolgálat információi alapján)

Az Oroszországi Föderáció korlátozta a határain való átkelést, csak a jogszabályokban meghatározott kategóriákba tartozó utazók be- és kiléptetése engedélyezett. Diákok jelenleg nem utazhatnak be Oroszországba. Nem közlekednek a nemzetközi vonat és buszjáratok, de az Aeroflot időszakosan repülőjáratokat közlekedtet uniós országokba is. A Moszkva-Budapest-Moszkva útvonalon szeptember 26-tól csütörtökönként és szombatonként repülő járatokra lehet jegyeket vásárolni. A járatok közlekedése nem jelenti a korlátozások feloldását, azokat továbbra is csak a két országba belépésre jogosult utazók vehetik igénybe! A belépésre jogosultakat az érkezést megelőző 72 órán belül elvégzett, negatív PCR teszt felmutatásával engedik be az országba.

Bár most még nem igazán lehet oda eljutni, tervezgetni, a szállások között szétnézni azért érdemes, mert az év második felére könnyedén megeshet, hogy elfogynak a jó ár/érték arányú helyek, hiszen most hatalmas bizodalom van a vakcinák sikerességében.

Érdekelnek az utazós témák? Csoportunkban szállás véleményekről, eseményekről és sok-sok utazós témáról is értesülhetsz. Oszd meg másokkal is a hírt!

Boldog új évet, jó utat és sok élményt 2021-ben!
Mr Spabook
vendégélmény tanácsadó,
okl. turisztikai fejlesztési menedzser

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és minőségi tartalmakat tehessek közzé.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben