Az elektronikus vízum felpörgette a turizmust Oroszországban

by Polisor Bettina

Úgy tűnik, hogy az augusztus elsején bevezetett új elektronikus vízumrendszernek köszönhetően július hónaphoz képest 25%-kal, a tavalyi év azonos időszakához képest pedig 40%-kal emelkedett a külföldi turisták szállásfoglalása Oroszországban. A vízumszerzés folyamatának egyszerűsége az EU-n kívül olyan országokból is vonzza a turistákat, mint Kína, Törökország, Irán, India – írja a Tourism Review az Ostrovok foglalási platform adataira hivatkozva.

Szakértők az elektronikus vízum bevezetésével magyarázzák a külföldiek Oroszország iránti érdeklődésének augusztusi növekedését

Ahogy arról korábban beszámoltunk, 55 ország állampolgárainak van lehetősége orosz elektronikus vízum igénylésre.

Az orosz online e-vízum 52 dollár ellenében szerezhető meg, és 16 napos tartózkodásra jogosít Oroszország területén. Alla Gordienko, a Continent Express vízum- és migrációs osztályának vezetője szerint jelenleg nagy az igény az e-vízumra az indiai, török, kínai, iráni, vietnami, szaúd-arábiai, szingapúri, holland, francia, spanyol és olasz kérelmezők körében, az Ostrovok adatai szerint

az oroszországi szállodai foglalásokban India, az Egyesült Arab Emírségek, Németország, Törökország, Finnország és Szaúd-Arábia állampolgárai járnak élen.

Oroszország turizmus elektronikus vízum hatása
A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Háromszorosára nőtt a foglalások száma Irkutszkban a könnyen megszerezhető e-vízum bevezetése óta

Hasonlóképpen Vlagyivosztokban, ahol kétszeres kereslet, Moszkvában és Kazanyban pedig 58, illetve 50 százalékos növekedés tapasztalható. További népszerű célpontok Oroszországban:

  • Szentpétervár
  • Kalinyingrád
  • Szocsi
  • Jekatyerinburg
  • Novoszibirszk

Az e-vízum valós hatása jövőre érzékelhető, mivel az orosz turisztikai főszezon már a végéhez közeledik

Az utazók jelenlegi beáramlása többnyire egyéni utazókból áll, 55 ország állampolgáraira korlátozva. Az országba irányuló csoportos túrák várhatóan csak jövőre növekednek jelentősen, hiszen azokat általában jó előre megtervezik, és hat hónappal vagy egy évvel korábban megtörténnek az ilyen jellegű foglalások, az elektronikus vízumnak köszönhetően azonban már érezhetően megnőtt az előfoglalások száma a közelgő turisztikai szezonra.

Fontos! A konzuli szolgálat felhívja az e-vízumot kérelmezők figyelmét arra, hogy az angol nyelven történő kitöltés során a nevet pontosan az útmutatóban rögzítettek szerint, és nem egyszerűen ékezetek nélkül kell beírni, mert az ettől eltérő névbevitel érvénytelenné teszi a vízumot és a belépés kivétel nélküli megtagadásával jár!
Azon magyar állampolgárok, akik 16 napot meghaladóan, vagy a fent felsorolt céloktól eltérő okból utaznának Oroszországba, továbbra is a korábbiakkal megegyezően, az orosz külképviseleteken keresztül igényelhetnek vízumot.

A reptéri tranzitálás vízummentes, amennyiben azonban a látogató belép Oroszország területére, vízum szükséges abban az esetben is, ha csak pár órát tölt az Oroszországi Föderáció területén, pl. két repülőtér közötti út erejéig.

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Vízumkérelem elbírálására és vízum kiadására az Oroszországi Föderáció magyarországi külképviseletei illetékesek: https://hungary.mid.ru/hu/consular-services/vengriya/visa; vagy https://debrecen.mid.ru/hu/

Lejárt vagy betelt útlevélben lévő érvényes vízummal és új úti okmánnyal nem lehetséges a belépés Oroszországba. Ilyen esetben a vízum új útlevélbe történő átvezetését kell kérni az orosz konzulátuson.

Vízummal, az ott feltüntetett határidőn belül, a megjelölt napok számát figyelembe véve lehet az országban tartózkodni, bármely 180-napos időszakon belül legfeljebb 90 napot.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben