ötórai tea Málta

Ötórai tea Máltán – ha Anglia túl hideg

by Kassay Tamás

Több mint 150 év brit uralom megtette a hatását Máltán, ahol az angol hivatalos nyelv, jobboldali közlekedés van, az oktatási rendszer mellett pedig számos apróbb szokás is fennmaradt és a máltai élet szerves részeként él tovább a hétköznapokban. Ilyen hagyomány a délutáni, vagy ahogy mi ismerjük, az “ötórai” tea. 

Az ötórai tea hagyománya Máltán

Az ötórai tea szertartása meghatározott etikett szerint él napjainkban is.

 • Ez nem uzsonna 
  Az uzsonna egy kicsit más, inkább kiadós étkezés egy hosszú munkanap végén. A délutáni tea könnyed, vidám társas együttlét sós és édes falatkákkal és „scone”-nal. 
 • Öltözzünk fel!
  A délutáni teában az a jó, hogy egy kicsit különleges. A hagyomány szerint ez egy kiváló alkalom arra, hogy a megjelenésünkre is adjuk egy kicsit, szóval hagyjuk otthon a „mackónadrágot” és bújjunk valami csinosba.
 • Ne a tej legyen az első!
  Sokan úgy vélik, hogy először tejet kell önteni a csészébe (angolszász szokás szerint) majd rá a teát. Ez azért volt így anno, mert a tea olyan forró volt, hogy a porcelánt meg sem lehetett fogni, de a mai modern világban, a ma használt anyagok mellett ez már nem jelent gondot. Tehát először öntsünk teát a csészékbe és utána a vendégek annyi teát adnak hozzá, amennyit szeretnének. 
 • Legyünk igazi házigazdák!
  Vendéglátóként használjuk ki az alkalmat és gondoskodjunk vendégeinkről. A kiválasztott helyszín nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy mindenkiről megfelelően gondoskodjanak, de ettől függetlenül maradnak teendőink, mint például a tea kitöltése és az edény feltöltése, ami a mi feladatunk. Magunknak mindig utoljára töltsünk és ügyeljünk rá, hogy a tejnek, citromnak maradjon elég hely a csészékben. 
 • Nyugodtan együnk kézzel
  Ez kicsit ellentmondásosnak tűnhet, de attól még így szabályos. Délutáni teánál a szendvicseket és az édes pogácsákat (a scone-okat) kézzel is megfoghatjuk. Természetesen a krémhez és a lekvárhoz szükség lesz késre, de az már mindegy, hogy milyen sorrendben kenjük fel a pogácsára. Először a lekvár és rá a tejszín vagy fordítva, egyaránt teljesen elfogadható.
 • Ne csattogtassuk az evőeszközt!
  „Hallgatni arany” – különösen igaz ez az ötórai tea idején, már ami az evőeszköz használatát illeti. Figyeljünk rá, hogy ne kocogtassuk a kést a tányérhoz vagy tálakhoz, mikor a pogácsákra kenjük a lekvárt vagy a tejszínhabot és a kiskanalat se a csészéhez, amikor a teát és a tejet kavarjuk.
 • Élvezzük a pillanatot
  Igen, a délutáni teának vannak illemszabályai, de ez ne rontsa el egy csodálatos délutáni szórakozás élményét. Kerüljön a hangsúly a „hogyan kellene viselkedni” helyett inkább a baráti beszélgetésekre és a finom ételekre. Akkor minden olyan lesz, amilyennek lennie kell!
ötórai tea Málta

A délutáni tea brit hagyománya napjainkban is nagyon fontos szerepet játszik a máltaiak életében. Számos szálloda és étterem kínál speciális ötórai tea csomagokat, és szép számmal találunk teázókat is a szigeten. A hűvösebb téli napokon igazán jól esik betérni egy teázóba és kényeztetni magunkat és barátainkat miközben megvitatjuk az élet fontosabb és kevésbé fontos eseményeit. Íme néhány tipp, amikben biztosan nem fogunk csalódni.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben