Piacok Éjszakája szeptember 2-án: reneszánszukat élik a piacok Bécsben

by Kassay Tamás

Idehaza megszoktuk már a különböző tematikájú fürdők, múzeumok, mozik éjszakáját, most pedig megismerkedhetünk a piacok éjszakájával is! Igaz, ehhez Bécsbe kell utaznunk, ahol egyre népszerűbbek a piacok és hetente már több mint 380 ezren intézik a bevásárlásukat a hagyományos környezetben szupermarketek helyett. A piacok fontos találkozóhelyek is a bécsiek számára.

Szeptember 2-án először rendezik meg a Piacok Éjszakáját Bécsben.

Piacok éjszakája Bécs 2022 szeptember
 fotó: PID / Christian Fürthner

A bécsiek a koronavírus-járvány idején fedezték fel maguknak újra a piacokat, ahol szabad levegőn vásárolhattak. A trend azóta is tart és már hetente több mint 380 ezren látogatnak ki az osztrák főváros valamelyik piacára, ami újabb rekord 2019-hez képest. A legnépszerűbb a Brunnenmarkt, a Rochusmarkt és a Naschmarkt, de pozitívan fogadta a lakosság az új piacokat is például Hernalsban vagy Penzingben. Bécsben összesen 662 állandó árusítóhely van, a bécsi piacok forgalma tavaly becslések szerint 390 millió euró volt.

A bécsiek azért szeretik a piacokat, mert itt a szabadban lehetnek, regionális és fenntartható termékeket vásárolhatnak osztrák termelőktől és olyan árukhoz is hozzájuthatnak, amit nem kapni a boltokban. Ráadásul a legtöbb helyen meg lehet kóstolni a kiszemelt terméket és ki lehet faggatni róla az árust. Ezen kívül a piacok fontos találkozóhelyek is a bécsiek számára.

Noha a piacoknak számos előnye van a boltokkal szemben, a működtetésüket végző Piacfelügyelet is sokat tesz, hogy népszerűbbé tegye azokat. A járvány éveit felújításokra használta ki, készül egy okostelefonos alkalmazás, 2022. szeptember 2-án pedig először rendezik meg a Piacok Éjszakáját.

Az éjszakai piacozásban tizenhárom bécsi piac vesz részt, mindegyik más-más programmal készül. A Karmelitenmarkton például lesz bábjáték a legkisebbeknek, a hagyományos kínálatot pedig kézműves vásárral egészítik ki. Lesz itt textil- és filcműhely, porcelánmanufaktúra és kalapszalon is. A Volkertmarkt sakkversennyel, a Naschmarkt főzőshow-val, a Meidlinger Markt Drag Show-val, a Johann-Nepomuk-Vogl-Markt pedig jógával készül. Természetesen mindenhol lesz sok-sok zene, a standok pedig este 11 óráig lesznek nyitva.

Lange Nacht der Wiener Märkte

https://www.wien.gv.at/freizeit/einkaufen/maerkte/lange-nacht-der-maerkte.html

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben