Összefogás a turizmusban: indul a protégé. mentorprogram

by Kassay Tamás

A turizmus munkaerőpiacán tapasztalható számos kihívás közül az utánpótlás megoldása most a protégé mentorprogram új kezdeményezésével segítséget kap turisztikai szereplők összefogásával.

A protégé. mentorprogramra olyan, turizmus szakon tanuló egyetemi hallgatók jelentkezését várják, akik érdeklődnek a vendéglátás, idegenforgalom, szállodaipar és a turizmushoz kapcsolódó területek valamelyike iránt. A szemeszterenként induló féléves mentorprogram során 10 nyertes pályázó kap lehetőséget, hogy a szakmában sikeres szakember mentorálása mellett gyakorlati segítséggel tervezhesse meg karrierjét, továbbá betekintést kaphasson a turizmus, mint szakma szépségeibe, és kihívásaiba egyaránt.

Nincsenek könnyű helyzetben a turizmus szakirányon tanuló egyetemisták, a COVID járvány következtében egyre nehezebben tudnak gyakorlati tudásra szert tenni, és egyre csökken azoknak a pályakezdőknek az aránya, akik a diploma megszerzése után is a szakmában képzelik el a jövőjüket. A turizmushoz köthető negatív munkaerőpiaci képet jelentősen befolyásolja, hogy a járványhelyzetben tapasztalt munkakörülmények szintén növelték a pályaelhagyók arányát, így a vállakozások egyre nehezebben találnak képzett fiatal munkaerőt, a kötelező szakmai gyakorlat ellenére. A tanulmányok mellett pedig kiemelt fontosságú, hogy a szakirányú kurzusokon és a szakmai gyakorlaton szerzett munkatapasztalaton túl a diákok találkozzanak olyan szakmai szereplőkkel, akik egyéni tanácsadást nyújtanak részükre.

Indul a protégé. mentorprogram

A protégé. név alatt futó független kezdeményezés megálmodója és projektvezetője, Horváth Viola szabadúszóként nyújt marketingtanácsadást turisztikai kisvállalkozásoknak, továbbá jelenleg a Corvinus Egyetemen folytat Phd tanulmányokat, ahol a turizmus iparágban tapasztalható munkaerőpiaci problémákra keresi a megoldásokat.

„A diákokkal való beszélgetések egyértelműen azt mutatják, hogy a fiatalok szeretnének valós tapasztalatokra szert tenni, tanulni, felkészülni a pályakezdésre, de nem igazán tudják, hol kell elkezdeni. A projekt elején tehát megkerestem több szakmai szereplőt, hogy közösen kialakítsunk egy egyénre szabott mentorprogramot a turizmus szakon tanuló diákok számára, és minden szempontból pozitív visszajelzéseket kaptam a mentorprogram elindítását illetően.”

A 10 fős mentorcsapattal szeptember 17-én hivatalosan is elindult a protégé. program, a Marriott Budapest új kialakítású Studio Kitchen impozáns termében.

protégé. mentorprogram turizmus egyetemisták protege
A mentortalálkozó résztvevői sorban balról jobbra: Semsei Rudolf (VakVarjú, PartyService), Kiss Márk (CTC – Corvinus Tourism Club), Tikosné Pál Bianka (Hungexpo), Galambos-Parti Regina (Aria Hotel Budapest, Bakancslista Magyarország), Papp Regina (We love Budapest, Kirakós Budapest), Kiss Zsuzsanna (Marriott), Bánhalmi Kata (Skilltrade, Skillcom, Piqniq Budapest), Horváth Viola (protégé.), Nemesvölgyi Attila (Babka Budapest, Babka Deli), Lassú Lilla (Inspiration Travel), Kassay Tamás (Spabook), Darai-Nagy Judith (Smart Travel, Travel expert)

A mentorálási program alapvetően 4 szekció köré épül, amelyek az alábbi területekre összpontosítanak:

  • vendéglátás,
  • szálláshelyek,
  • utazásszervezés és rendezvények,
  • marketing, kreatív témák.

Ezen területeken belül olyan fontos témákat érintenek majd a résztvevők, mint például a karriertervezés, a márkaépítés, az üzleti tervezés, illetve vállalkozásindítás. Mindezen tudás a jövőben hasznos lehet majd abban, hogy a fiatalok az egyetemi képzést elvégezve sikeresek legyenek a pályájuk elkezdésében és karrierjük tudatos tervezésében a turizmus iparágában.

Protégé. mentorprogram jelentkezés

A programra való regisztráció során a mentorálásra váró egyetemisták egy jelentkezési űrlap kitöltése alapján kerülhetnek be az első fordulós interjúra, majd a mentorok személyes találkozás után választják ki személyes pártfogoltjukat.

A mentorprogramba ezen a linken várjuk a turizmus szakon tanuló egyetemisták jelentkezését.

További információ a programról: https://www.facebook.com/protegementorprogram
Jelentkezési időszak: 2021 szeptember 20. – szeptember 26., 12.00

Kapcsolat: [email protected]
Facebook; Instagram

Ha érdekelnek az utazás világának precíz hírei, csatlakozz a Turizmus hírek csoportjához, vagy akár Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben