Qatar Airways Budapest repülőgép

Mozgalmas hét a Qatar Airwaysnél: vízágyú, bíróság, A380 – hírcsokor

by Waterfan

A Qatar Airways háza táján nem csak történnek a dolgok, de folyamatosan be is számolnak róla, íme a heti termés.

Vízágyúval fogadták a Qatar Airways gépét a Maldív-szigeteken

A légitársaság örömmel jelentette be, hogy első nemzetközi légitársaságként ismét repülnek a Maldív-szigetekre. A Velana Nemzetközi Repülőtéren annyira örültek a ma reggeli járatnak, hogy vízágyú-tisztelgéssel fogadták a leszálló gépet.

Qatar Airways vízágyú A350
A kép illusztráció. Adam Moreira (AEMoreira042281) / CC BY-SA

A Qatar egyébként élenjáró a nemzetközi légiforgalom fenntartásában, mert nem csak elsők között nyitják újra az útvonalaikat, de a legszigorúbb karantén pillanatokban is repültek 30 nemzetközi útvonalat.

Július végéig a Qatar már több, mint 70 desztinációra repül, heti 450 járattal. Ezek az útvonalak élesednek a napokban:

  • Július 15 Male, Maldív-szigetek (napi járatok)
  • Július 16 Addisz-Abeba, Etiópia (heti 3 járat)
  • Július 18 Dzsibuti (heti 3 járat)
  • Július 23 Antalya, Törökország (heti 2 járat)
  • Július 23 Bodrum, Törökország (heti 2 járat)
  • Július 25 Isztambul Sabiha Gökçen, Törökország (heti 3 járatról napi 1-re sűrítik augusztus 1-jétől)
  • Július 29 Helsinki (heti 3 járat)

Földön maradnak a Qatar A380-as repülőgépei

Qatar Airways Budapest járatok
Így nem látjuk őket egy darabig (fotó: ERIC SALARD; licenc)

A Qatar Airways az első légitársaság a Közel-Keleten (5. a világon), amelyik megkapta a legmagasabb szintű akkreditációt a Nemzetközi Légi Szállítmányozók Szövetségének (IATA) környezeti értékelési programjában. Ennek alapja a fejlett repülőgép flotta, és ezek optimális kihasználása.

A Qatar Airways Group vezérigazgatója, ő-excellenciája, Akbar Al Baker szavait idézem, így a leghitelesebb:

„A Qatar Airways Group komoly, iparágvezető tapasztalattal rendelkezik a fenntartható működés területén. Komolyan vesszük a környezetvédelemmel kapcsolatos felelősségünket, és a csoporton belüli üzleti tervezésünk kiemelten szem előtt tartja a fenntarthatóságot, ezért a flottánk átlagéletkora kevesebb, mint 5 év, ezzel a világ egyik legfiatalabbja. Flottánkba történő stratégiai és diverzifikált beruházásunknak köszönhetően működésünk életképessége nem függött egyetlen konkrét repülőgéptípustól. Ez lehetővé tette számunkra, hogy azon kevés globális légitársaságok egyike lehessünk, amely soha nem hagyta abba a működést a válság idején, és több mint kétmillió utast szállított, ennek során pedig a világ legnagyobb nemzetközi légitársaságává vált. A flottánk összetétele lehetővé tette számunkra, hogy folytassuk a repülést a válság idején is, biztosítva ezzel azt, hogy az utasokat ne hagyjuk magukra.

Megfelelő méretű repülőgépeinkkel ésszerű kapacitást biztosítunk minden útvonalon. Ennek eredményeként nem folytatjuk a repülést A380-as repülőgépeinkkel addig, amíg a kereslet nem tér vissza a megfelelő szintre.

Miután alaposan megvizsgáltuk a környezeti hatásokat, arra jutottunk, hogy egy ilyen nagy, de alacsony kihasználtságú repülőgép működtetése nem felel meg a környezetvédelmi vállalásainknak, és nincs értelme üzleti szempontból. Fiatal Airbus A350 és Boeing 787 repülőgépeink sokkal jobban megfelelnek a jelenlegi globális keresletnek.”

Az A350-es gép 20 tonnával kevesebb szén-dioxidot bocsát ki repülési óránként, mint az A380-as, így ameddig azokat nem sikerül megtölteni utasokkal, egy főre vetítve túlzottan szennyező lenne. A kisebb kapacitású, egyben kisebb fogyasztású gépek üzemeltetése jelenleg összességében környezetbarátabb.

A Qatar Airways esete a nemzetközi bírósággal

Ez bonyolultnak látszik, és az is: a légitársaság üdvözölte a Nemzetközi Bíróság ítéletét, amely megerősíti, hogy az ENSZ légügyi szerve, a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) Tanácsa jogosult az 1944. évi Chicagói Egyezmény és a Nemzetközi Légi Szolgáltatási Tranzit Megállapodás értelmezésével és végrehajtásával kapcsolatos esetleges nézeteltérésekben eljárni.

Mit akar a szerző? Magyarán most bírósági ítélet mondta ki, hogy van egy testület, aminek valóban van joga döntést hozni arról, hogy jogszerűen zárták-e le a környező országok a légterüket a katari gépek elől, vagy sem, és amennyiben ez nem volt jogszerű, akkor az milyen következményekkel fog járni az érintettekre nézve.

Miért lettek kitiltva a katari gépek és honnan?

Qatar Airways légtérzár bíróság
Lényegében egyetlen irányba repülhetnek ki a gépek az országból. (Spabook grafika)

4 arab ország: Bahrein, Egyiptom, Egyesült Arab Emirátusok valamint Szaúd Arábia 2017-ben lezárta légterét a katari repülőgépek előtt, miután megszakították a diplomáciai kapcsolatokat is Katarral, mert az szerintük terrorista csoportokat támogat és destabilizálja a térséget. Ez azt jelentette, hogy a katari repülőgépek nem csak, hogy nem teljesíthetnek járatokat az érintett országokba, hanem más járataik sem repülhetnek az országok légterein. Belátható, hogy ezek a kényszerű kerülések nem csak időveszteséget okoznak az utasoknak, hanem rengeteg, feleslegesen elégetett kerozint is jelent, ami nem csak pénz és veszteség, hanem nettó környezetszennyezés is, lényegében feleslegesen.

A Qatar Airways elkötelezett abban, hogy megvédje az utasait és saját érdekeit a bíróságon, és ezzel a döntéssel most egy lépéssel közelebb kerültek ahhoz, hogy ne csak újra felszabadítsák a régi útvonalaikat, hanem egy esetleges számukra kedvező döntés után kártérítésért fordulhassanak a jogszerűtlenül, önkényesen eljáró országok felé. Izgalmas lesz a végjáték, majd figyelemmel követjük a történéseket.

Csatlakozz wellness-utazós csoportunkhoz is, ahol folyamatosan értesülhetsz fürdős eseményekről sok-sok külföldi és belföldi utazós témával együtt, vagy iratkozz fel a hírlevélre.

Fürdőbaráti üdvözlettel,
Mr Spabook

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé. Hálás köszönet érte, ha méltónak találod rá a Spabook-ot!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben