Fenntartható fejlesztésekbe kezdett a feltörekvő arab emírség – új kedvenc úti célja lehet a magyaroknak

by Kassay Tamás

Ha eddig az Egyesült Arab Emirátusokra gondoltunk, legtöbbünknek Dubaj jutott eszébe, amely korántsem arról híres, hogy rettenetesen zöld lenne. Na és nem azért, mert a sivatagban eredendően kizárt a zöld mint olyan, hanem mert a sivatagban sípályát, a tengerben mesterséges szigetet, a szárazföldön pedig lassan kilométeres felhőkarcolókat építeni nem igazán a fenntarthatóság megtestesítői, bár kétségtelenül műszaki remekművek és megéri a látogatást. Most viszont:

Ras Al Khaimah új turisztikai stratégiájának jelszava: Balanced Tourism

Ras Al Khaimah Turisztikai Hivatala balanced tourism néven hirdette meg új turisztikai stratégiáját, amelynek célja, hogy Ras Al Khaimah az Egyesült Arab Emirátusok legfenntarthatóbb emírségévé váljon 2025-re.

Az új stratégia az ország hosszú távú céljait szolgálva, a fenntarthatóság mind a 4 alappillérét (környezet, kultúra, megőrzés és élhetőség) érvényesíteni kívánja a jövőbeli fejlesztések során. Ezzel Ras Al Khamiah nemcsak elkerüli a turizmussal kapcsolatos olyan problémákat, mint például a beépítettség aránya, zsúfoltság egy-egy világörökségi helyszínen, vagy egy egyedülálló természeti környezet tönkretétele, hanem úti célként a 21. század felelős utazóinak igényeire is megnyugtató választást kínál. A bejelentéssel kapcsolatban Raki Phillips, Ras Al Khaimah Turisztikai Fejlesztési Hivatal vezetője így fogalmazott:

„Kulturális örökségünk és természeti környezetünk védelme, valamint az emberek kezelése és megfelelő infrastruktúra iránti vágy sosem volt olyan erős, mint most, a pandémia utáni időszakban. A kiegyensúlyozott turizmus stratégia lényege pont az, hogy a jövőben még jobban odafigyeljünk a turizmusra gyakorolt ​​gazdasági, társadalmi és környezeti hatásokra. Leegyszerűsítve: itt az ideje annak, hogy a kevesebb műanyag felhasználáson túl all-inclusive megközelítéseket is alkalmazzunk, amelyek fókuszában, legyen az egy szálloda építése vagy új látnivalók létrehozása, a fenntarthatóság áll.”

Fenntartható fejlesztések

Az „Emírségek természeti bölcsője” néven ismert Ras Al Khaimah 64 kilométernyi érintetlen stranddal, vadon élő állatokban bővelkedő mangrove erdőkkel, hullámzó terrakotta sivatagokkal, lenyűgöző kanyonokkal és hegyekkel büszkélkedhet. Ezeknek a természeti értékeknek a védelme kiemelt prioritással bír. Ezért

az új szállodafejlesztéseknél már olyan átgondolt fenntarthatósági megoldásokat alkalmaznak, mint természetes anyagok és megújuló energiaforrások használata, tágas vendéglátóterek a zsúfoltság elkerülése érdekében, vagy a megfontolt tereprendezés.

Kultúra megőrzése

Az integrált stratégiát kulturális téren is érvényesíteni kívánják az Emírségek legtöbb erődjét magáénak tudható régióban. Ras Al Khaimah mintegy 65 várral rendelkezik, amelyek az egykori kereskedelmi útvonal mentén épültek, és négy olyan régészeti területtel, amelyek az UNESCO világörökségi helyszínek listájára való felkerülésre várnak. A kutatók 2025-re végeznek az ősi települések helyreállítási munkálataival, amelyek során csak helyi és hagyományos alapanyagokat használnak. A védett helyszínek között szerepel továbbá a Suwaidi Pearls Farm, az Egyesült Arab Emírségek egyetlen igazgyöngy telepe, ahol a mai napig kézzel végzik a munkát a régi hagyományok megőrzése érdekében, valamint a Jazirah Al Hamra is, az Arab-öböl utolsó gyöngyhalász városa.

Célirányos látnivalók

A Balanced Tourism jegyében a látnivalók szintén fenntarthatósági szabványok és folyamatok szerint épülnek fel, így a Jebel Jaisban zajló 20 turisztikai célú fejlesztés is fókuszában is ezek állnak. De jó példa rá az

Al Hamra Marine tengerpartra tervezett Scallop Ranch is, amely az Egyesült Arab Emírségek első tengeri ökoszisztémájának jobb megértését szolgáló farm lesz. 

Itt elsősorban tengeri uborkafajokkal és füvekkel foglalkoznak majd a kutatók.

Közösség és élhetőség

Ras Al Khaimah Turisztikai Fejlesztési Hivatala a fentieken túl munkavállalói jó közérzetét is kiemelt fontossággal kezeli. 2022-ben az Egyesült Arab Emírségek hat legjobb munkahelye közé is bekerült kis-és középvállalati kategóriában, valamint az első olyan kitüntetést is megszerezte, amely a legjobb női munkahelyeket hivatott szemlézni.

Fenntarthatóság, mint a növekedés motorja

2021 végén a Ras Al Khaimah-ban megrendezett Global Citizen Forum rendezvényen az állami szervezetek, hotelek és a privát szektor szereplő közösen írták alá azt a fenntartható turizmus iránti kötelezettségvállalást, amelynek célja az, hogy 2025-re Ras Al Khaimah az Egyesült Arab Emírségek zöld zászlóhajójává váljon.

A vállalás értelmében folyamatosan monitorozzák a fejlesztéseket, hogy azok összhangban legyenek az Emírségek kulturális és természeti örökségeinek megóvásával, törekednek az új és fenntartható turisztikai megoldások alkalmazására, minimalizálják az energia valamint vízhasználatot, csökkentik a hulladéktermelést, valamint tekintettel vannak a beruházások

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben