Ras-al-Khaimah nyaralás 2024

Dubaj helyett: Ras-al-Khaimah az aktív turizmus feltörekvő emírsége

by Kassay Tamás

A feltörekvő emírség, Rász el-Haima Turisztikai Hivatala sajtóreggelit tartott Budapesten, amelyre Spabook is meghívást kapott. Az eseményen megismerhettük az emírség látványosságait, attrakcióit, kiemelt programjait.

A W Budapest hotelben elegáns miliőben mutatkozott be az emírség, amely a 2023-ban több mint 1,22 millió turistát fogadott és ahol a magyar látogatók száma kiugróan, 97 százalékkal emelkedett 2024 első negyedévében az 1 évvel korábbihoz képest. A sajtótájékoztatón Iyad Rasbery, a RAKTDA alelnöke elmondta, hogy a dubaji repülőtértől 45 perces autóútra található Rász el-Haima ideális úti cél a tengerparti pihenésre, all inclusive kiszolgálásra és magas minőségű szálláshelyre vágyók, továbbá az aktív pihenést, outdoor programokat kedvelők számára is.

Rász el-Haima logójában megjelnik a helyi turizmus 3 fő pillére:

  1. az ország hegyei,
  2. a sivatag homokdűnéi és
  3. a 64 kilométer hosszú tengerpart.

Ras-al-Khaimah emírségben a hegyekben található a világ leghosszabb drótkötél- és bobpályája

Ahogyan azt más arab országokban is megszokhattuk, a sivatagot maximálisan kihasználják, számos élményprogram közül választhatnak a szerencsés utazók, akik ide veszik az irányt:

  • vannak terepjárós túrák,
  • tevegelés,
  • homokszörfözés,
  • sivatagi táborok, ahol vacsorázni, éjszakázni is lehet,
  • kedvelt kuriózum a hajnali hőlégballonozás.

Rasbery elmondta, hogy Ras-al-Khaimah az Egyesült Arab Emírségek legfenntarthatóbb tagja kíván lenni.

Ras al Khaimah és Omán közös nyári kampánnyal csábítja a turistákat.

A sajtóeseményen megtudhattuk, hogy a RAKTDA és az Ománi Kulturális és Turisztikai Minisztérium – együttműködve az Ománi Turisztikai Hivatallal (OMRAN) – elindították első közös promóciójukat, a See Double elnevezésű kampányt.

A közösen indított kezdeményezés azt célozza, hogy az ide látogatók felfedezhessék mind Rász el-Haimát, mind a szomszédos Musandamot, ezzel a látogatók lényegében dupla élményben részesülhetnek, két országot is megtapasztalhatnak. Az utazás ösztönzése érdekében fontos eleme a „Gyerekek ingyen” akció, mely számos szálláshelyen és látnivalón elérhető mind Rász el-Haimában, mind Musandamban. A See Double kampány célja, hogy megmutassa, az utazók egy úton belül megélhetik az egymástól 90 perces autózásra fekvő helyek által nyújtott élményeket.

Spabook vélemény: A kezdeményezés jó iskolapélda, és rámutat a régiós turizmus marketing értékére. Például, Magyarországot nem csupán önállóan érdemes hirdetni, hanem lényegében egy Budapest-Bécs-Prága, vagy Budapest-Belgrád, Krakkó háromszögben regionálisan is fontos lenne megjelenni, hogy miért? Azért, mert a tengerentúlról érkező turisták tipikusan nem egy helyszínre látogatnak el, hanem térségeket fedeznek fel, amiben olyan másik súlypontok szerepelnek, mint London-Párizs, vagy a Földközi-tenger térsége.

Ha például a kínai turistáknak egy Közép-Kelet-európai csomagot lehetne értékesíteni, amikor 2-3-4 hetet a térségben töltenek, sokkal nagyobb eséllyel lehetne elcsábítani őket Magyarországra és a magyar vidéki területekre is.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben