rendezvényszakma karrierút felmérés magyar turisztikai program alapítvány

A rendezvényszakmában dolgozol? Akarsz beszélni róla?!

by Kassay Tamás

A Magyar Turisztikai Program Alapítvány és a Hétfa Kutatóintézet közös kutatást indított annak érdekében, hogy feltárja a rendezvényszakmai karrierutakhoz szükséges készségeket és tanulható ismereteket. 

Ez a kutatás az első, ami a magyar rendezvényszektort mint munkaerőpiacot vizsgálja, apropóját pedig a szektort sújtó súlyos munkaerőhiányra adandó válaszok megtalálása adta. A kutatás során ezért két kérdőíven keresztül fordultak a szakmához a kutatók. Ezek keretében mind a rendezvényszervezők, mind a rendezvényszervezéssel foglalkozó szervezetek vezetői nyilatkozhatnak , elmondhatják véleményüket. Ahhoz pedig, hogy a kutatás valóban segítse a rendezvtapasztalataikrólényszektor közös céljait, kulcsfontosságú a kérdőívek sikere, a rendezvényszakma reprezentatív többségének megszólalása, hozzájárulása. 

A kutatók bíznak abban, hogy a reprezentatív mintán alapuló kérdőívekből összegyűlt válaszok, és az ezeken alapuló kutatási eredmény hozzájárulhat a rendezvényszakma szakmakénti tényleges elismeréséhez, a rendezvényszervezés mint karrier- és életút népszerűsítéséhez, valamint a munkaerőhiány megoldásához.

A szektorra jellemző munkaerőhiány nem újdonság a rendezvények világában, de tény, hogy a koronavírus-járvány csak tovább súlyosbította azt a tendenciát, amely azt mutatta, hogy hiába van rengeteg rendezvény, egyre kevesebb az elérhető munkaerő, egyre kevésbé vonzó a rendezvényszakma a fiatalok számára. A koronavírus-járvány következményeképpen pedig jelentős mennyiségű szakember hagyta végleg maga mögött korábbi karrierjét, váltott egy biztosabb távlattal rendelkező, kiszámíthatóbb életpályát biztosító szektorba. 

A kutatást készítő MTPA és Hétfa Kutatóintézet kiinduló hipotézise, hogy a rendezvényszektor előtt tornyosuló hatalmas kihívásra az egyik megoldás a megfelelő „utánpótlás” megszólításában, képzésében és egy élhető életpályamodell felvázolásában rejlik.

A hazai rendezvényszektort jelenleg sújtó munkaerőhiány kontextusában a kutatás célja, hogy feltárja a szakmában rendezvényszervezőként való elhelyezkedéshez és boldoguláshoz, a hosszú távú karrierhez szükséges készségeket és tanulható, képzések keretében elsajátítható ismereteket. Pontosabb képet adjon a rendezvényszervezéssel és abban dolgozók végzettségéről, a bejárható szakmai életútról, illetve arról, hogy a képzési oldal hogyan tud hozzájárulni a munkaerőhiány enyhítéséhez. A kutatás célja feltérképezni mind a munkavállalók, a rendezvényszervezők, mind a munkáltatók, a rendezvényszervezési profillal rendelkező vállalkozások vezetőinek meglátásait, gyakorlati tapasztalatait. 

A kérdőívek kitöltése kb. 15 percet vesz igénybe, a kitöltéséhez számítógép használata javasolt, de telefonról is működik. A kérdőívre a válaszokat a meghossszabbított határidőig, szeptember 30-ig várják. A munkáltatói vagy vezetői kérdőívet az alábbi linken, míg a munkavállalói vagy rendezvényszervezői kérdőív itt elérhető.

Munkáltatói kérdőív

Munkavállalói kérdőív

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben