Románia Bulgária air Schengen

Románia és Bulgária mától csatlakozott a schengeni térséghez a légi és a tengeri közlekedésben

by Kassay Tamás


Vasárnap 00:00 órától Bulgária és Románia részlegesen, a légi és a tengeri közlekedésben csatlakozik a schengeni térséghez. Párizsból, Bécsből, Hamburgból, Rómából, Zürichből, Münchenből, Amszterdamból és Genfből érkező repülők lesznek az első schengeni járatok, amelyek vasárnap leszállnak a bukaresti Henri Coandă repülőtéren – közölte a Bukaresti Repülőterek Országos Társasága. A menetrend szerint ezek a gépek helyi idő szerint 00:05 és 01:00 között érkeznek a fővárosba.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint Románia részleges schengeni csatlakozásának időpontjától, március 31-től a schengeni tagállamokba tartó vagy onnan érkező embereket már nem ellenőrzik a repülőtéri határátkelőhelyeken.

Az utasok közvetlenül a biztonsági ellenőrzés után a beszállókapuhoz mehetnek, mert nem kell felmutatniuk úti okmányaikat a határrendészeknek. Fontos, hogy a közúti határátkelőkön továbbra is megmaradt az útlevélellenőrzés!

Szúrópróbaszerű ellenőrzésekre azonban lehet majd számítani a repülőtéri határátkelőhelyeken. Ezek célja a határokon átnyúló bűnözés és az illegális migráció megelőzése – tájékoztatott a belügyminisztérium.

Az utasoknak továbbra is szükségük lesz érvényes úti okmányra. A kiskorúak azokkal az okmányokkal utazhatnak a schengeni térségen belül, amelyekre külföldre utazáskor is szükségük van.

Az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsa 2023. december 30-i ülésén döntött Bulgária és Románia részleges csatlakozásáról, miután az intézkedést addig ellenző egyetlen tagállam, Ausztria feloldotta vétóját.

2024. március 31-től megszűnt az ellenőrzés Bulgária és Románia, valamint a többi schengeni ország közötti repülőtéri és tengeri határátkelőkön.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben