Belföldi turizmus ár érték arány vendégélmény

Balatoni árak összehasonlítása az RTL Klub Fókusz című műsorában

by admin

A Balaton, az árak és a szállások igencsak forró téma lett augusztusban, de nem a hőség miatt, hanem a nyílt levelemnek köszönhetően. Tematizálta a közéletet, felkapta szinte a teljes magyar sajtó és lázba hozta a kommentelőket. Az RTL Klub (is) megkeresett, én pedig nyilatkoztam (23:00).

Megítélésem szerint árt a Balaton hírnevének, hogyha egyes szolgáltatók – és most nem a tisztességesekre gondolok – túlárazott szezonális árszinten adják azokat a szolgáltatásokat, amikben aztán a vendégek csalódnak. Ebből ered az, hogy a Balaton drága és külföldön jobb, pedig ez nem igaz.

Ez az első jelenésem a műsorban, ami itt tekinthető meg, tekerjetek a 23:00-hoz ott kezdődik a téma, beágyazni sajnos nem lehet a videót, csak az RTLmost oldalán lehet megnézni.

Ezzel kapcsolatban várom a támogató, valamint a kihívásra ösztönző, egyet nem értő hozzászólásokat. A levelem után ugyanis néhányan (nagy meglepetésemre és szomorúságomra még a szakmából is!) annyit tudtak erre a gondolatra reagálni, hogy:

  • piacgazdaság van
  • kereslet-kínálat szabja meg az árakat
  • miért ne kérjen el többet, ha ennyiért is ki tudja adni?
  • hatósági árak már régóta nincsenek(!)

Nos. A fenti, a műsorban is elhangzó mondatomra ezek – a hitelességemet megkérdőjelezni próbáló – kommentek relevánsak? Válaszok? Inkább mellébeszélés, ugye hogy ugye. Sajnálom, hogy így ki kell emelnem a dolgokat, mert a szövegkörnyezetből egyesek vagy nem értik, vagy nem akarják érteni. Nem tudom, melyik a rosszabb eset, mindenesetre mindkettő vicces.

De, hogy tényleg minden kétséget eloszlassak azzal kapcsolatban, hogy miről is szól a nyílt levelem, a második megszólalásom ez:

Rengeteg jó hely van a Balatonon, de nagyon sokan kerülnek bele olyan helyzetekbe, amikor elégedetlenül távoznak és ott ők ugyanazt az árat fizették meg, mint azok, akik egyébként jó helyen szálltak meg.

Talán lassan a legelvetemültebb trollface-eknek is tisztul, hogy miről beszéltem. Arról, hogy van egy halom ember, aki az idén a külföldre hordott pénzét (örömködjön aki erre gerjed: pl. Szingapúr, vagy épp USA, Dubai meg Thaiföld, vagy épp akár a spanyol, görög, bolgár tengerpart, osztrák kirándulás, meg prágai sörözés helyett) idehaza költötte el.

Egyikünket sem érdekli az élmény megélésekor és a vélemény kialakításakor, hogy épp különleges főszezon van, csak az számít, hogy ugyanennyiért milyen más élményeink voltak korábban máshol. Ehhez viszonyítunk, ez ösztönös. Azért repült akkora nagyot a bejegyzés a sztratoszféráig, mert tömegek gondolják úgy, hogy valami nem 100-as az élmények területén. Erről beszélek a 3. megszólalásomban:

Ha a dolgozók nem motiváltak, ha a dolgozók nem mosolyognak, akkor ott a vendég sem fog mosolyogni, erről szól ez az egész történet. Én azt mondom, hogy meg kell becsülni a dolgozókat mindenütt, nem lehet azt csinálni, hogy részben vannak bejelentve, túlóráztatják őket és vagy kifizetik vagy nem.

belföldi turizmus hazai vendéglátás fizetések szintje problémái
Mai állásajánlatok a netről.

„Kis pénz – kis foci, nagy pénz – nagy foci.”

Puskás Ferenc

Megtelt a Balaton? Meg hát, persze! Június elején előre lenyilatkoztam, amíg mások még bizonytalanok voltak a szezont illetően, már akkor megmondtam, hogy az idén lényegében bármit bármennyiért el lehet majd adni. Nem volt ez atomfizika azért:

Rengeteg olyan ember, aki a világon utazgatott mindenfelé, most itthon utazott. És éppen emiatt mondtam azt, hogy kihagytunk egy ziccert. Azt a ziccert, hogy a korábbról beivódott „városi legendát”, miszerint a Balaton drága és máshol jobb, ezt végre meg tudjuk dönteni. Semmiféle hatósági árról nem beszéltem és nem írtam soha, de ahogyan egy TDM (turizmus desztináció marketing szervezet) az összefogás alapján működik, úgy igenis a szállásadó szakma minden szereplőjének a legjobbját kellett volna nyújtania (némi önmérséklet mellett) idén annak érdekében, hogy a Balaton reputációja növekedjen, sőt, megkockáztatom: egyik évről a másikra megváltozhatott volna, hiszen 10-20 éves emlékeken alapszik sok minden.

Az viszont, hogy tömegek értettek egyet az általam leírtakkal, azt mutatja, hogy a vendégélménnyel valami még mindig nem oké, méghozzá rengeteg helyen.

Mr Spabook szenvedélye a vendégélmény: az olvasóimnak azt mondom el, hogy mit várjanak el (jogosan és persze mit ne), azoknak a vállalkozóknak pedig, akik megtisztelnek bizalmukkal, nos, nekik pedig abban segítek, hogy a hozzájuk látogató vendégek elégedettsége érzékelhetően növekedjen. Hosszú távon ezzel például a közvetlen foglalások arányát növelni, míg a jutalék, illetve marketing költségét csökkenteni lehet.

Szállásokkal kapcsolatos véleményekről, utazós és fürdős eseményekről értesülhetsz a csoportunkban, várunk szeretettel. Van véleményed? Mondd el itt!

Jó utat, sok élményt a nehézségek közepette is!
Mr Spabook
vendégélmény tanácsadó

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé. Hálás köszönet érte, ha méltónak találod rá a Spabook-ot!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben