Bővül a Schengen zóna: újabb két országba utazhatunk várakozás nélkül év végétől

by Kassay Tamás

Az Európai Parlament képviselői szerdán állásfoglalást adtak ki, amelyben kijelentették, hogy mivel az EU tag Románia és Bulgária teljesíti a szabad mozgást lehetővé tevő térségéhez való csatlakozás valamennyi feltételét, ezért mindkét országnak csatlakoznia kell a schengeni övezethez 2023 végéig. – jelentette az MTI.

Az európai uniós parlament strasbourgi plenáris ülésén 526 szavazattal, 57 ellenszavazat és 42 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban az EP-képviselők kiemelték, hogy egy kiterjedtebb határellenőrzés nélküli schengeni térség erősebbé tenné az Európai Uniót.

Az, hogy Románia és Bulgária még mindig kívül esik az unión belüli szabad mozgást lehetővé tevő schengeni övezeten, társadalmi és gazdasági szempontból is megterheli a két ország vállalkozásait és lakosságát.

Bulgária és Románia állampolgárai hátrányos megkülönböztetésben részesülnek, mivel a schengeni térségben élőkhöz képest várakozásokkal, bürokratikus nehézségekkel és többletköltségekkel szembesülnek, amikor külföldre utaznak vagy üzleti tevékenységet folytatnak.

A képviselők megjegyezték, hogy a román és bolgár utazók határátkelőhelyeken eltöltött várakozása néhány órától akár napokig is eltarthat, szemben a belső határellenőrzés nélküli átlagosan 10 perccel, ami – mint írták – jelentősen rontja a teherautó-vezetők munkakörülményeit.

Schengen zóna Románia Bulgária
A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!
© Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commons)

Az áruk európai tagállamok közötti szabad szállítása akadályozásával az EU egységes piacának okozott károk mellett a szöveg rámutatott arra is, hogy a megnövekedett menetidők a környezet helyrehozhatatlan károsodását okozzák, ami – véleményük szerint – nincs összhangban az Európai Unió klímasemlegességi céljaival. A járművezetők, a határőrök és a határátkelőhelyek közelében élő emberek egészségét veszélyezteti a határátlépésre várakozó járművek ezreinek növekvő légszennyezése – figyelmeztettek.

Az állásfoglalás felszólította az Európai Bizottságot, hogy becsülje fel azokat a költségeket és környezeti károkat, amelyeket Románia és Bulgária 2011 júniusa óta szenvedett el a schengeni csatlakozás „indokolatlan megtagadása” miatt.

Spabook vélemény: Horvátország 2023 elejétől csatlakozott a Schengeni zónához, bár ezt a Human Rights Watch meg akarta akadályozni – ami egy jogvédő szervezettől felettébb furcsa. Horvátország példája mutatja, hogy a könnyebben átjárható határok jelentős fellendülést hoznak turizmusban, és az üzleti lehetőségek is bővülnek.

Románia és Bulgária esetében Ausztria emelt vétót azok schengeni csatlakozása ellen – tehát nem csak Magyarország szokott vétózgatni, bármennyire is úgy tűnik, valójában más országok is rendszeresen élnek ezzel a demokratikus, de erős eszközzel.

Ausztria esetében viszont már jóval többről van szó, ők ugyanis a migrációs nyomás miatt lényegében a szabályokra fittyet hányva, hivatalosan folyamatosan fenntartják a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország felé is, valamint továbbra sem szeretnék Schengen zónában látni sem Romániát, sem Bulgáriát. Hogy végül megtörténhet-e a csatlakozás a gyakorlatban és ha igen, akkor vajon a magyar határon fennmarad-e bármilyen ellenőrzés a migrációs helyzet miatt, azt december-január környékén fogjuk megtudni.

A két ország, és különösen a magyarok által sűrűn lakott erdélyi területek számára fontos lenne a mielőbbi csatlakozás. Úgy is mondhatjuk, hogy legalább érzésre helyreállna a világ rendje.

Én például alig 2 hete töltöttem el néhány napot Nagykárolyban, amiről számos blogbejegyzést lehet találni a Spabook személyes utazós blogján. Csodás élményekben, kastélyban elköltött mesebeli vacsorán volt szerencsém részt venni, hazafelé viszont 1 órát kellett várakozni a tűző napon felforrósodó kocsiban, mert annyira lassan ment határátlépés.

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben