Vál Ürményi Dreher kastély hotel sör wellness

Sör wellness épülhet Válon, felújítanák az Ürményi-Dreher-kastély épületét

by admin

A Válon, jelenleg romokban álló Ürményi-Dreher-kastély megújítására kiírt tervezési pályázatra szeptember 21-én hétfőig lehetett jelentkezni. A tervek szerint sörkertet és sör wellness részleget is kialakítanának a kastély területén.

Feltéve, hogy érvényes és eredményes lesz a pályázat. Ha igen, akkor 2022 elején kezdődhet a kivitelezés, ami a Privátbankár értesülései szerint az alábbi elemeket foglalhatja majd magában:

  • A kastély és a kastélypark felújításán túlmenően,
  • teljesen új, 2×1 sávos közutat építenének a Vereb-Vál-Gyúró-Etyek nyomvonalon.
  • A kastélyparkban sörkert, kültéri színpad, kertmozi és kávézóterasz kapna helyet,
  • a Nagypincében kézműves sörfőzde épülne, amely bemutatná a Dreher-hagyományokat,
  • sör wellness részleg,
  • pinceszínház
  • konferenciaterem is épülne a kastélyhotelnek megálmodott épületben.
  • Fentiek mellett látogatóközpont, interaktív kiállítási tér is épülne, ahol bemutatnák az Ürményi-Dreher-kastély építéstörténete mellett a két család, valamint a magyar sörkészítés történetét is.

Ürményi-kastély, Vál: kastélyhotel lesz?

Az ingatlan területe kastélyhoz méltó, megközelítőleg 111 ezer négyzetméter, amiből a kastély, valamint a magtár 12 370 négyzetmétert tesz ki. Az Ürményi-Dreher-kastély fejlesztése a Pannónia Szíve Program keretében valósulna meg. Munka az lesz bőven, jelenleg így néz ki az épület:

Az Ürményi-kastély rövid története

A kastély eredetileg 1780 és 1800 között, Ürményi József parancsára épült, visszafogott stílusban. A család 1878-ban eladni kényszerült a birtokot, amelyet Dreher Antal vásárolt meg, tőle pedig Dreher Jenő tulajdonába került.

A II. világháború idején német katonai szálláshelyként, majd hadi kórházként funkcionált. Az 1950-es évektől kezdve könyvtárnak és iskolának is használták, a belső elemek, díszek ezen időszakok alatt károsodtak, illetve elvesztek. Aki több belső fotót is megnézne, itt talál elég sokat. A hátsó kapun eddig be lehetett menni, mert nem volt zárva, de feltehetőleg mostantól erre valakik már nagyobb figyelmet fognak majd fordítani, pedig a felújítás megkezdéséig még tökéletes URBEX helyszín lehetne. 

Aki nem várna mondjuk 3 évet egy kellemes kastély túrára, annak mutatom itt azt a kastélyszállót, amelyiknek szerintem kívülről a legszebb az épülete – szobaárakkal, keresésre kattintás után. Azzal a toronnyal teljesen elvarázsolja az embert! Hozzáteszem, hogy a Bookingon, a negatív értékelésekre adott válaszaik finoman szólva is érdekesek.

Érdekelnek a fürdős, wellness és utazós témák? Csatlakozz csoportunkhoz, ahol folyamatosan értesülhetsz fürdős eseményekről és sok-sok utazós témáról is.

Fürdőbaráti üdvözlettel,
Mr Spabook

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben