Mallorca híres péksüteménye nem fér bele a Ryanair poggyász-politikájába

by Polisor Bettina

A spanyol Baleár-szigetek vezetői mielőbbi egyeztetésre szólították fel a Ryanairt, mert a légitársaság úgy döntött, hogy felárat fizettet az utasokkal, ha azok az ensaïmada néven ismert hagyományos mallorcai péksüteményt kézipoggyászként szeretnék felvinni a fedélzetre – írja a PYOK

Spanyolország Ryanair kézipoggyász felár
Fotó: Terkovics Zoltán

A vitát az váltotta ki, hogy két utas megpróbált felszállni a Ryanair egyik Mallorca szigetéről induló járatára néhány ensaïmadaval, amik a kézipoggyász megengedett méretét meghaladták. A Ryanair személyzete 45 euró pótdíj megfizetése ellenében megengedte volna, hogy az utasok magukkal vigyék a szerintük kézipoggyásznak minősülő élelmiszert, de ezt az összeget nem volt hajlandó kifizetni egyik utas sem, így az ensaïmada legnagyobb bánatukra a reptéren maradt.

Mallorca vezetése és a cukrászmesterek helyi szövetsége attól tart, hogy a Ryanair túl szigorúan értelmezi saját kézipoggyász-szabályait, ami károsíthatja az ensaïmada forgalmát, mivel a szigetre látogatók így biztosan nem fogják azt szuvenírként hazavinni magukkal, és ez jelentős forgalomcsökkenést eredményezhet.

A Baleár-szigetek cukrászmestereit tömörítő szövetség elnöke azt mondta, hogy más légitársaságok megengedik az utasoknak, hogy fejenként két darab ensaïmada süteményt vigyenek magukkal a fedélzetre, tehát úgy tűnik, hogy csak a Ryanairnak van problémája ezzel.

Spanyolország Ryanair kézipoggyász felár
Az ensaïmada egy tekercs alakú, édes péksütemény. Forró csokoládéba mártva reggelire és főétkezések közt is előszeretettel fogyasztják.

Az ensaïmada-ügy egyébként egy jóval nagyobb nézeteltérés része a Baleár-szigetek és a légitársaságok között arról, hogy mi minősül pontosan kézipoggyásznak. Habár az ügy még vizsgálat alatt áll Madridban, azt már most tudni lehet, hogy a Baleár-szigetek illetékesei pénzbírság kiszabását követelik több légitársasággal szemben – köztük az easyJet és az Eurowings esetében is – szigorú kézipoggyász-politikájuk miatt.

Ha érdekel, megtudhatod, hogy melyik légitársaság bonyolította meg szintén a beszállást utasai számára nem rég.

A turizmus világának alapos és minőségi híreiért iratkozz fel hírlevelünkre, és csatlakozz csoportunkhoz!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben