Így „kémkedik” Spanyolország a turisták után

by Polisor Bettina

Spanyolország évente turisták millióit vonzza, de kevesen tudják, hogy a mediterrán országban az utazók mobiltelefonjának cellainformációit felhasználva gyűjtenek adatokat arról, hogy bizonyos településen adott pillanatban hány külföldi tartózkodik éppen – írja a The Local.

Spanyolország turista létszám statisztika cellainformáció
A turizmus világának alapos és minőségi híreiért iratkozz fel hírlevelünkre és csatlakozz csoportunkhoz!

Cellainformációk segítik a spanyol Statisztikai Intézet munkáját

Spanyolország széles körben ismert, mint a világ egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja, amely biztonságos a látogatók számára, és ahol a kultúrális, a természeti, valamint a gasztronómia kínálat igen széles skálán mozog.

Ami viszont talán kevésbé ismert, hogy a spanyol kormány ma már külföldi telefonjelek segítségével követi nyomon, hogy hányan és pontosan honnan látogatnak el Spanyolországba, illetve azon belül az egyes településekre.

Biztosan van, aki azt gondolja, hogy az adatok ilyen szintű felhasználása egyfajta kémkedés, viszont ez semmiben sem különbözik attól a több ezer weboldaltól és alkalmazástól, amelyek ugyanezt teszik, hiszen a helymeghatározási adatok nyomonkövetése ma már nem új keletű dolog – a Google Maps is hasonló módon gyűjt adatokat ahhoz, hogy valós forgalmi információkat tudjon közölni.

A spanyol Nemzeti Statisztikai Intézet (INE) magyarázata szerint az információt a három nagy spanyolországi mobiltelefon-szolgáltató által összesített adatokból nyerik, melyeket külföldi szolgáltatók SIM-kártyáival működő mobiltelefonok Spanyolországban észlelt helymeghatározása révén gyűjtenek össze.

A utazási szokások jól nyomonkövethetőek, a turisták létszámát viszont nem lehet pontosan meghatározni

A spanyol sajtó a turisták létszámát ily módon meghatározó módszert a Statisztikai Intézet által végzett – településszintű – kísérleti adatgyűjtésként írta le, amely nem csak azt teszi lehetővé a spanyol kormány számára, hogy lássa, honnan érkeznek a turisták, hanem azt is, hogy hol jártak, sőt azt is, hogy mennyi ideig maradtak az adott településen.

Ha például Málaga esetét vesszük, a telefonjelek segítségével láthatjuk, hogy 2023 januárjában 305 292 külföldi turista tartózkodott a déli városban. Ezek közül brit, francia, német, holland, svéd és norvég nemzetiségűek tették ki a többséget, de a telefonos adatokból az is kiderül, hogy 215 iráni és 31 üzbég volt Málagában az év első hónapjában.

Az Statisztikai Intézet hangsúlyozta, hogy ez egy kísérleti módszertan, és messze nem tökéletes, hiszen ha például ugyanannak a turistának két mobiltelefonja van, akkor ő duplán szerepel a statisztikában, vagy ellenkező esetben az is előfordulhat, hogy egy mobiltelefon nélkül utazó külföldi turistát nem észlel a rendszer. A turisták számának tehát egy durva, megközelítőleg történő meghatározásához lehet hasznos ez a módszer.

A spanyol Nemzeti Statisztikai Intézet által alkalmazott eszköz, amelyen régió, tartomány és település szerint vizsgálódhatunk itt érhető el.

Spanyolország szállások kiválasztásában, utazásszervezésben készséggel segít megbízható partnerünk, a Schuster Travel, a turizmus inspiráló, részben szakmai híreivel pedig szeretettel vár Facebook csoportunk!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben