Sri Lanka újranyit határok beutazási korlátozások karantén szállás

Sri Lanka újranyit a turisták előtt január 21-től

by Waterfan

Sri Lanka egzotikus szigetországa a járvány kirobbanásának elején lezárta határait, de most 10 hónap után, szigorú szabályok betartása mellett ismét lehetővé teszi a beutazást a turisták számára. – jelentette be a Turisztikai Minisztérium.

Sri Lanka a turizmus újraindításán dolgozik

Prasanna Ranatunga turizmusért felelős miniszter kedden egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy:

Sri Lanka január 21-én 10 hónapos kényszerpihenő után újból megnyitja a turisták számára a repülőtereket. Körülbelül 3 millió ember anyagi jövedelme függ az idegenforgalomtól.

– indokolta a miniszter

A 21,5 milliós ország legnagyobb külföldről származó bevételét a turizmus adta, ezért elemi érdekük, hogy biztonságos körülmények között, de újra fogadjanak látogatókat. Még 2020-ban, az egészségügyi szektorral összefogva indítottak is egy pilot projektet, amiben tesztelték, hogyan lehetne megvalósítani a turisták biztonságos fogadását – számolt be róla a news1st.

Sri Lanka tesztelési céllal ukrán turistákat fogadott

A Colombopage értesülései alapján a turisztikai miniszter elmondta, hogy teszt jelleggel fogadtak ukrán turistákat 2020 decemberében és kielemezték ennek tapasztalatait, megismerték a kísérleti projekt hibáit. Ennek eredményeképpen azok a turisták, akiknek a COVID-19-tesztje negatív eredményt mutat, regisztrált idegenvezetővel 14 helyszínt látogathatnak meg, beleértve a Sri Dalada Maligawa templomot. Azok, akik 28 napnál tovább maradnak, szabadon mozoghatnak majd.

Utazási buborék (travel bubble) lesz karantén helyett Sri Lankán

Ez első, minimum 14 napos tartózkodási idő alatt előre meghatározott utazási buborék (travel bubble) megoldást alkalmaznak. Ez azt jelenti, hogy karanténban veszteglés helyett a turisták mozoghatnak, de csak meghatározott területeken tartózkodhatnak, és csak a 131 tanúsított szálloda valamelyikében szállhatnak meg. Ez idő alatt kizárólag 14 turista látványosságot tekinthetnek meg, idegenvezetővel, aki felügyeli is a mozgásukat: Sigiriya szikla erőd, Dambulla Barlang Templom, Peradeniya Botanikus Kert, Laksala Kandy, Kandy, Szent Fog templom, Sinharaja Esőerdő, Yala Nemzeti Park, Udawalawe Nemzeti Park, Kaudulla Nemzeti Park, Mirissa partjainál bálnales, Pinnawala Elefánt Árvaház, Eth Athuru Sewana Elefánt tranzit az Udawalawe Nemzeti Parkban.

Jelenleg frissítik a kísérleti projekt alapján az egészségügyi és működési irányelveket. Minden intézmény és cég, amely turistákat hoz az országba, köteles betartani ezeket az irányelveket. Ha valaki nem tartja be a szabályokat, jogi lépésekkel néz majd szembe és „többé nem engedjük meg, hogy turistákat hozzon a szigetre” – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy:

„Mindent megteszünk, hogy megakadályozzuk a helyiek és a külföldi turisták közötti kapcsolatot. Ezenkívül a szálloda idegenvezetői, akik ilyen turistákkal dolgoznak, illetve például a sofőrök, egy úgynevezett utazási buborékban dolgoznak, így a társadalom nincs kitéve veszélynek.”

Kedvenc szállásom Sri Lanka-n

A szigetországot magam is meglátogattam, bármikor örömmel visszamennék, mert klasszisokkal jobb hely, mint arra 46 másik ország után számítottam. Kifejezetten ajánlom akár idősebb utazók számára is, de a kalandvágyó fiatalok is fergetegesen érezhetik majd magukat. Az ételek nagyszerűek, bár azért nem túl változatosak, a tisztaság meglepően jó, a tömeg helyenként durván nagy, máshol viszont szinte nincs egy lélek sem kilométerhosszan a csodás óceánparton, szóval el lehet lenni. Van egy szállás, ami hangulatával kiemelkedett, ezért abszolút ajánlom. Ha valaki kacérkodna, tervezgetne, körülnézne, hogy mit lehet arrafelé tenni és mennyiért, akkor íme:

Ananthaya Beach Sri Lanka

Eszement szép partszakasz közelében, kiváló biciklis kirándulások kiindulópontjaként, tengerbe hajló medencével büszkélkedő villapark, ahol barátságos vendéglátók fogadtak. Reggel, délben este terülj-terülj asztalkámmal lakattak jól. Csak ajánlani tudom. Tetszőleges dátum kiválasztása után ide bökve kérhetők le az aktuális árak.

Sri Lanka szállás újranyit határok beutazási korlátozások karantén

Utazás Sri Lanka-ra

Utazás, foglalás és jegyvásárlás előtt mindenképpen tájékozódj az aznap érvényes, aktuális beutazási korlátozásokról a Konzuli Szolgálat oldalán!

Ajánlott légitársaság a Qatar Airways, mert jelenleg is van közvetlen Budapest – Doha járata, mert ez a lehető leggyorsabb eljutási mód, mindössze 13 óra 5 percig tart 1 átszállással és jelenleg árban is elfogadható, bár nem a régi dömping áras akció azt meg kell hagyni. Február 3-tól vannak gépek a skyscanner szerint.

Csoportunkban szállás véleményekről, eseményekről és sok-sok utazós témáról is értesülhetsz. Oszd meg másokkal is a hírt! Mi erről a véleményed, szerinted működőképes lenne máshol is? Írd meg itt!

Boldog új évet, jó utat és sok élményt 2021-ben!
Mr Spabook
vendégélmény tanácsadó,
okl. turisztikai fejlesztési menedzser

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és minőségi tartalmakat tehessek közzé.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben