Airbnb díjemelés sunyi

Sunyi díjemelés az Airbnb-nél

by Polisor Bettina

Az Airbnb frissíti díjstruktúráját, amellyel kiverte a biztosítékot a felhasználók és az iparági szakértők körében is. Április 1-jétől az Airbnb egy új, 2 százalékos díjat vezet be egyes nemzetközi szállásfoglalásoknál. Amennyiben a vendéglátó devizájától eltérő pénznemben foglalnak a vendégek, extra díjat kell fizetniük. – szúrta ki a Fintech.

A járvány elmúltával ismét fellendültek a nemzetközi utazások és a trend tovább erősödik, ez pedig a nemzetközi utalások, határon átnyúló tranzakciók miatt emelkedő költségeket jelent a szállásportáloknak. Az Airbnb és a többiek vagy benyelik a növekvő működési költségeket, vagy a felhasználókra hárítják azokat.

Spabook vélemény: Több utazás, több bevétel, több profitot jelent még akkor is, ha 1-2% költségemelkedés merül fel a nemzetközi tranzakciók miatt. Kapitalizmusban bármit meg lehet tenni, amit a piac elfogad, de a díjemelést nem tartom indokoltnak, különösen az alábbi információk fényében:

Sunyi díjemelés, titokban az AirBnb-nél

Bár rá lehet fogni, hogy a lépés indokolt, de valószínűleg az Airbnb-nél is érzik, hogy a lépés nem elegáns, ezért szép csendben, a szerződési feltételekbe ágyazva változtatták meg az árazást péntek délután, hivatalos bejelentés nélkül.

Az egészben az a leginkább elgondolkodtató, hogy – ez ugyan csak feltételezés -, de valójában nem is történt költségnövekedés az AirBnb oldalán, mert számos olyan fintech szolgáltatóval dolgozik együtt, mint az Adyen, a Worldpay, a Stripe és a Payoneer és a jelentős tranzakciós volumene miatt minden bizonnyal igen kedvező feltételekkel tud pénzt váltani. Akár 0 százalékos deviza felárat is elérhet, tehát könnyen lehet, hogy a díjemelés oka csak hangzatos, de alá nem támasztható.

Az Airbnb ennek ellenére bevezeti a 2 százalékos díjemelést. Érdekes, hogy a vendég által fizetendő díj az emeléssel 14,2 százalékról 16,5 százalékra nő, de maga a díjtétel 13,79 százalékkal növekszik.

Emellett a vállalat a díjmódosítást nem pótdíjként, hanem díjkiigazításként nevezi a vendégek számára nyújtott hozzáadott érték fényében. Ez a narratíva azt sugallja, hogy a többletköltségeket a vendégek által kapott színvonalasabb szolgáltatás indokolja, de a hozzáadott értéket nem részletezték.

A “pótdíj” kifejezés megkerüli a Visa és a Mastercard fizetési szabályait, amelyek általában tiltják a pótdíjak felszámítását, kivéve, ha azokat megfelelően ismertetik. Mivel az Airbnb a díjemelést szolgáltatási díjnak nevezi, és azt állítja, hogy hozzáadott értéket teremt, a díj indoklásának egyértelmű közzététele nélkül teszteli a szabályokat.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben