Szállás.hu 2022 nyár magyar turizmus növekedés

Legyőzte a hoteleket az egyik szállástípus idén nyáron Magyarországon

by Kassay Tamás

A magyarországi szállásportál, a Szállás.hu adatai szerint 2022 nyarán országosan 17,5 százalékkal nőtt a bruttó szobaárbevétel a 2021 nyári értékhez viszonyítva. Ezzel párhuzamosan a foglalások darabszáma 7,4 százalékkal növekedett, tehát az egy foglalásra eső költés magasabb volt, mint 1 évvel korábban. 

A magasabb költés oka elsősorban az árak emelkedése, amely a szállásportál legfrissebb elemzése szerint 2022 nyarán átlagosan 11 ezer forintba került fejenként, éjszakánként, ez pedig 11,4 százalékos drágulást jelent. 

A bruttó szobaárbevétel a járvány előtthöz viszonyítva a felénél is többel bővült. Ehhez részben hozzájárult, hogy nőtt a foglalások száma, 2019-hez képest 15,2 százalékkal. Egy foglalás átlagosan 3 főre és 2,6 éjszakára szólt. 

A vakációzók többsége (72,7 százaléka) nem hotel típusú szálláshelyet választott 2022 nyarán. Apartmanban 29,6, szállodában 27,3, vendégházban 21,3, panzióban 15,4, egyéb kategóriában 6,6 százalékuk szállt meg. 

Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője a közleményben elmondta: a következő időszakban a nem hotelek iránti kereslet további erősödésére számítanak, amit az egyéb tényezők mellett főként az alacsonyabb ár iránti kereslet növekedése okoz. 

Míg 2022 nyarán a hotelekben átlagosan 16 500 forintba került egy éjszaka egy főnek, panzióban 9120, apartmanban 7780, vendégházban pedig 7220 forintba. A Szallas.hu szűrői közül legtöbbször a félpanziós ellátást használták, de az önálló ház, medence és a reggeli kategóriák is népszerűek voltak. Ugyan idén augusztus 20-a nem hozott hosszú hétvégét, mégis ez volt a nyár legtelítettebb hétvégéje.

A Szallas.hu-n leadott foglalások alapján a legtöbben Siófokon, Hajdúszoboszlón, Budapesten, Egerben és Balatonfüreden nyaraltak. Hévíz, Gyula, Szeged, Zalakaros és Pécs sorakoznak a legnépszerűbb belföldi úti célok top tízes listáján. Közülük Balatonfüreden és Hévízen volt a legmagasabb az egy főre jutó átlagár egy éjszakára, mindkét településen 14 ezer forint feletti volt ez az összeg. 

Tavalyhoz képest a legnagyobb drágulás Budapesten és Gyulán volt, mindkét településen 18,1 százalékkal nőtt egy főnek egy éjszaka átlagára. Ugyanakkor Egerben 1,8 százalékkal, Szegeden 5 százalékkal csökkent az átlagár 2021-hez viszonyítva. 

A legismertebb vízpartok közül a Velencei-tó környékén 11 140 forintba, a Balatonon 10 940 forintba, a Tisza-tó térségében pedig 8020 forintba került átlagosan egy éjszaka egy fő részére idén nyáron. A legnagyobb mértékű drágulás ezek közül a Tisza-tónál volt, több mint 11 százalékkal nőtt az átlagár egy főnek egy éjszakára – közölték.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben