Kritikus fontosságú a kommunikáció a szálláshelyek, attrakciók, éttermek életében

by Kassay Tamás

A vendéglátóhelyek kényszerű bezárása nyomán rengeteg vállalkozás került nagyon nehéz helyzetbe, felértékelődik a saját márka (énmárka) és a közvetlen kommunikáció, közösségi média szerepe. Ehhez mutatok gondolatébresztő, konkrét, működő példát a turizmus marketing egyik ágából.

Turistaként, potenciális vendégként is érdemes képben lennünk az alábbiakkal, mert akkor sokkal tudatosabban fogunk tudni úti célt, szállást, éttermet választani.

Azok a helyek, amelyek nem fekszenek rá a vendégekkel való közösségi kommunikációra, veszíteni fognak a többiekkel szemben. Szerencsés esetben csak pozíciót, szerencsétlen esetben a teljes üzletüket.

Turizmus marketing válsághelyzetben – felértékelődik a közösségi média a szálláshelyek és egyéb vendéglátóhelyek számára

A Spabook különféle szabadidős programokat szervezett, 2020-ra minden rendezvényét lemondta, nyáron sem hirdetett meg eseményt. Nagy a kockázata a lemorzsolódásnak, annak, hogy a korábbi vendégek más szolgáltatókhoz átvándorolnak. Mit lehet tenni, hogy az újrainduláskor telt házra lehessen tervezni? Íme egy működő példa, bármelyik másik vállalkozásra át lehet ültetni, különösen a vendéglátás világában:

A régi és potenciális vendégeinkkel közvetlen formában, őszintén és nem megjátszottan kell kommunikálni.

Online, közösségi média kommunikáció a vendéglátóhelyek és a vendégek között

szállás marketing közösségi média kommunikáció szálláshely vendéglátóhely turizmus
fotó: Diz Play

A vendéglátóhely és a vendégek közötti kommunikáció 3+1 irányú lehet:

  1. Vendéglátóhely kommunikál a vendégek felé
  2. Vendég kommunikál a vendéglátóhely felé
  3. Oda-vissza kommunikálnak
  4. Közösségi szinten, együttesen kommunikálnak

A 2-es pontról nem írok most bővebben, ez tipikusan az online visszajelzések területe, a vendég ír véleményt, aztán az ott is marad és sokan elolvassák évek múlva is. Érdemes ezzel foglalkozni, de ma nem erre fektetném a hangsúlyt.

A leggyakoribb az 1-es pont, a vendéglátóhelyek tolják az ajánlataikat a saját Facebook, Instagram csatornáikon, amiket nagyon sok esetben szponzorált bejegyzésekkel tartanak életben, de azok nélkül valójában senki sem kíváncsi rájuk.

Ezzel így érdemes szembenézni, mert aki nem teszi meg, nem juthat előre. A legtöbb marketing guru jön és mindenféle kampányokat csinál, aztán megmérik, hogy mennyi szobát értékesítettek. Ez addig működik, amíg a kereslet nagyobb, mint a kínálat.

De amikor a kínálat nagyobb, mint a kereslet, vagy válsághelyzet van és kríziskommunikációt kell folytatni, akkor a korábbi önbizalom semmit nem fog érni. A 4-es pontban írt közösségi, együttes kommunikáció viszont megmenti azokat, akik ebbe munkát fektetnek és odafigyelnek rá.

A kedves és tisztelt vendégek ajánlatokkal bombázása helyett, például be lehet számolni a mindennapjainkról. Snassz? Nem. Olyan technika, amit eddig az influencerek használtak, de cégek is használhatják, megszemélyesítve saját magukat. Meg lehet mutatni az üres éttermet, vagy medencét, mellé pedig tenni egy régebbi telt házas képet, mesélni az érzésekről, feleleveníteni vidám, avagy büszke pillanatokat. Megkérdezni a vendégeket, hogyan érezték magukat. Megkérni őket, meséljenek a saját élményeikről. Érzelmileg bevonjuk a vendégeket és kötődni kezdünk egymáshoz. Ez olyan energiákat és akár adománygyűjtéseket is tud eredményezni, amit a legtöbben álmukban sem képzelnének el, ellenben hatalmas segítséget jelenthet szükség esetén.

Ezt és a teljes közösségi média kommunikációt érdemes tudatosan előre megtervezni, mert nem minden működik.

Másra való az Instagram, másra a Facebook, másra a LinkedIn és másra a Pinterest. Utóbbi kettőt nagyon kevesen használják. Megint másra való a saját honlap és a saját Facebook oldalak, a Facebook csoportok és a saját blogok. Ezek használata szaktudást igényel, nem elegendő kitenni egy posztot, meg hirdetéseket.

A Spabook ebben tud hiteles módon segítséget és támogatást nyújtani a vendéglátóhelyek számára, hiszen a nulláról épített saját márkát, ami mára a minőség, az elhivatottság és a hitelesség márkája lett a turizmusban. A Spabook olvasói nem kérdőjelezik meg a leírtakat, a programok minőségét, vagy éppen az ajánlott helyek megbízhatóságát, mivel kompromisszumok nélkül elsődleges szempontként tűztem a zászlómra -évekkel ezelőtt-, hogy a Spabook a kivételes minőség oldala lesz minden szempontból. Nincs az a pénz, amiért ettől eltérnék. Ezért válhattam az első számú véleményvezérré a fürdős turizmus tekintetében.

Azok, akik hasonló módon építenek márkát a saját vállalkozásuknak, egyre növekvő közvetlen foglalásokkal, elkötelezett vendégkörrel, internetes jó hírnévvel fognak találkozni, amikor az ajánlások maguktól jönnek. De kell ehhez egy erős márka, mert teljesen másképp néz ki az, ha ezrek írják le kommentben, hogy:

  • van egy tök jó hely Noszvajon, szemben azzal, hogy
  • mennyire zseniális hely az Erdei Kisház Noszvajon.

Ők zseniálisan csinálták meg a saját marketingjüket, de nem mindenki rendelkezik ehhez szükséges tudással. A Spabook mindazok rendelkezésére áll márkaépítésben és közösségi média kommunikációban, a blogolás sójával-borsával, alfájával és omegájával, akik szeretnének ebben többet elérni, mert tudják, hogy végeredményben ezzel ők is és a vendégeik is nyernek.

Ha szeretnél több közvetlen foglalást, elégedettebb vendégeket és erősebb márkát, akkor tedd meg az első lépést ezen az úton: itt a rajtvonal.

Kitartást Mindenkinek a nehézségek közepette is!
Mr Spabook
turisztikai fejlesztési menedzser
vendégélmény tanácsadó

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben