szállás téli statisztika

Budapest, Eger és Pécs a magyarok kedvenc téli úti céljai

by Kassay Tamás

A magyar főváros vonzotta a legtöbb turistát a téli időszakban, Budapestet Eger és Pécs követte a vendégek számát tekintve, viszont a vendégéjszakák számában Pécs helyett Gyula lett a bronzérmes – közölte a Szállás.hu az oldalon elvégzett foglalási adatok 2023 decemberétől 2024. februárig tartó időszakra vonatkozó összesítése nyomán az MTI-vel.

A téli utazások idején a többség hotelben szállt meg

A téli szezon foglalásainak 41 százaléka hotelbe, negyede apartmanba, 16 százaléka vendégházba, 15 százaléka panzióba és 3 százaléka egyéb szállástípusba szólt. Az 1-2 éjszakás tartózkodás volt a leggyakoribb.

Az összesített bruttó szobaárbevétel alapján az egy főre eső éjszakánkénti átlagár 14 546 forint volt, ami közel 9 százalékos növekedés az előző évhez képest.

A téli időszakból egyértelműen a tavalyi év végi ünnepi időszak volt kiemelkedő, a vendégéjszakaszám több mint fele decemberben valósult meg.

A január és február leginkább a wellness-szállásoknak jelent kimagasló forgalmat, különösen ott, ahol van termálvíz is. Így például a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő, a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő és a hajdúszoboszlói Gyógyfürdő is keresettek voltak.

Az összesítés szerint a december volt a legforgalmasabb időszak, a téli vendégéjszakaszám 52 százaléka decemberben valósult meg, és a foglalások 46 százaléka decemberre szólt. Január 7-ei vagy későbbi távozási dátummal is voltak hosszabb foglalások.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben