Újabb ország állítja vissza a határellenőrzést Magyarországgal szemben is

by Kassay Tamás

Május végén 2 hét időtartamra ideiglenes határellenőrzést vezet be schengeni határain Szlovákia – jelentette be Roman Mikulec szlovák belügyminiszter egy biztonságpolitikai konferencia megrendezésére hivatkozva szerdán.

Az intézkedés – amelyről szerdai ülésén hozott döntést Eduard Heger ügyvezető kabinetje május 24-től június 8-ig lesz érvényben Szlovákia osztrák, magyar, cseh és lengyel határán. Roman Mikulec a határellenőrzés visszaállításáról úgy nyilatkozott, hogy: ezt a május 29. és 31. között Pozsonyban rendezendő Globsec biztonságpolitikai konferencia vendégei biztonságának szavatolása teszi szükségessé.

A Globsec konferenciát 2005 óta rendezi meg egy azonos nevű pozsonyi atlantista agytröszt, amelynek korábban oszlopos tagja volt a jelenlegi szlovák kormány két tárcavezetője, Jaroslav Nad védelmi és Rastislav Kácer külügyminiszter is. Korábban ilyen léptékű, a konferencia biztonságára hivatkozó intézkedésre nem volt példa.

A TASR közszolgálati hírügynökség jelentése szerint Roman Mikulec azt mondta, hogy a széles körű határellenőrzést „aktuális fenyegetések” teszik indokolttá. Arra, hogy a schengeni határokon bevezetett, ideiglenesnek mondott határellenőrzések miért tartanak majd a biztonságpolitikai konferencia után is még egy hétig, a szlovák belügyminiszter nem tért ki.

Felhívjuk a Szlovákiába utazók figyelmét arra, hogy az intézkedés hatálya alatt feltétlenül tartsák maguknál a személyi igazolványukat, vagy útlevelüket, mert a határellenőrök kérhetik azt.

Néhány napja írtunk róla, hogy Szlovénia elfogadhatatlannak tartja az osztrák határellenőrzés meghosszabbítását a két ország közötti belső schengeni határon. Igaz, az osztrák lépés jó eséllyel valójában jogszerűtlen és inkorrekt mind a magyar, mind a szlovén határon. A szlovák lépés teljességgel jogszerű és az indoklás elfogadható, időtartamban pedig nem hosszú.

Szlovákia szállások kiválasztásában, utazásszervezésben örömmel segít megbízható partnerünk, a Schuster Travel.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben