Csodás kalandok Budapesttől másfél órára

by Kassay Tamás

Családi evezés békés vadvízen, lélegzetelállító via ferrata szakasz teljesen kezdőknek, várak és kisvárosok a kultúra kedvelőinek, gótikus templomok a hívőknek és a betérőknek, bánya múzeum, lángos, sör és mosoly mindenkinek, mindössze alig több, mint másfél órányi autózásra Budapesttől.

Különleges látnivalókkal és programokkal vár Fülek vára

Kiszálltunk a kisbuszból első célpontunknál, Fülek váránál és azt kérdeztem: már meg is jöttünk? Ilyen hamar? Azt hittem, külföldre megyünk, az meg valahogy az ember fejében olyan távolinak tűnik, még akkor is, ha magyarlakta vidékre viszi az útja.

A bájos főutca felett tiszteletre méltóan uralja a kisváros látképét a Füleki vár, amelynek szobái ma kiállításoknak adnak helyet, a vár udvara pedig koncertek, fesztiválok kedvelt helyszíne, különösen minden év augusztusában, amikor a Várlak Fesztivál igazi sztárparádéval örvendezteti meg a nagyérdeműt.

Ottjártunkkor a Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódó kiállítási elemekkel találkozhattunk a Füleki vár termeiben. Az idegenvezetőnk lelkesen vezetett körbe a vár zegzugain, látszik, hogy nem először csinálja, de még mindig ugyanazzal a lendülettel adja elő a régi történeteket, mintha épp tegnap történt volna valami újdonság. Ez a stílus az, amivel az iskolás csoportokat is remekül le lehet kötni! A felnőttek számára pedig minden ki van szépen táblázva, természetesen magyarul is.

A Füleki vár magaslatairól beláthatjuk a környéket

A Vár egyik panorámás pontjáról körülnézve első pillantásra az volt az érzésem, hogy komolyan, ez teljesen olyan, mint Ausztria: tiszta, rendezett, a fű zöld, a virágok színesek, az utak jók, minden felfestve ahogyan annak lennie kell! De jó, hogy eljöttem, itt aztán valóban érnek majd olyan pozitív ingerek, amik feltöltik a lelkem és pihentetnek a hétköznapi rohanás taposómalmában!

Érdekesség, hogy a vár alatti hegy gyomrában található egy katonai óvóhely, ahová be lehet menni és egy kis történeti kiállításon keresztül megismerhetjük a hely nehezebb napjait.

Békés vadvízi evezés az egész családnak az Ipoly folyón

Tajvan és Thaiföld egzotikus kajakozós élményei jutottak eszembe, mintha a dzsungelben túráznánk a szelíd vadvízen – ez hatalmas dolog és nyilván a felét se hiszi el nekem a kedves Olvasó, de nem kell rám hallgatni, inkább érdemes kipróbálni, óriási élmény lesz!

Igazán mókás volt, ahogy navigáltunk lefelé a belógó ágak között, és néha nyomtunk egy 10 pontos, 360 fokos vízipiruettet!

Különösen ajánlom családoknak, kezdőknek akár nagyszülőkkel is, mert (amikor nem árad, akkor) tényleg nem bánt az Ipoly, de bőven tartogat izgalmakat és meg kell picit dolgozni a sikerért!

A Kalonda és Rapp települések közötti szakaszon az izgalmakat garantáló csobogók között vannak hosszú, csendes szakaszok, ahol fotózni, beszélgetni, a zöld környezetre rácsodálkozni is van idő. A szerencsések pedig jégmadarakat is láthatnak.

Súgom a pontos helyszínt, ami NINCSEN KITÁBLÁZVA és kell hozzá helyi szolgáltató is, aki kisbusszal odaviszi a csónakokat.

A navigáción a Pláž Pieskovcová stena helyet kell keresni, innen lehet elindulni a kb. másfél órás kalandra, a hajókból pedig itt lehet, sőt kell kiszállni: Budova vodného diela Kalonda. Tovább menni nem lehet, mert utána duzzasztó jön és az már nem lenne mókás.

Ajánlott szállás: Penzión Zlatka vadászpanzió

A vadvízi evezős kalandhoz remek bázis a közelben található biobor birtok és vadászpanzió, a Penzión Zlatka.

Bekanyarodva a hatalmas, zöld udvarban fekvő úrias autófordulóba, azonnal a Dallas-ranch emléke sejlett fel bennem, és hogy mennyire jó itt lenni, megérkezni ebbe az impozáns panzióba az Ipoly folyó mentén, Losonc közelében.

A ház ura szívélyesen fogadott, és lelkesen mesélt a különleges, teljesen bio borászatukról is.

A környezet festői, de ha valaki ismerős a térségben, akkor tudja, hogy ez itt nem a gazdag, nem a jól eleresztett régió. Ami azért fura, mert elhagyta a számat az, hogy huuu ez elég osztrákos! Amerre a szem ellát, nem csak ezen a családi borbirtokon, hanem mindenhol tisztaság, rendezettség, zöld és virágos kertek fogadnak, a közterületeken szintén mindenhol kifogástalan a zöldfelület.

Az ételek a magyar gasztróhoz képest kevésbé innovatívak, hagyományosabbak, erőteljesebbek, adagban kiadósabbak. A tálalás kedvemre való, másoknak is tetszett – amennyire érzékeltem. Rengeteg a vadhús, például szarvast kóstolni remek vidék ez itt.

A borkóstolásnak is már megvan a műfaja, a Penzion Zlatka házi, teljesen bio borokkal várja a vendégeket.

A Penzion Zlatka szálláshely alig 10 éve épült, újszerű, a szobák tiszták, az ágy kényelmes. Korán-, illetve normálisan kelőknek jó hely, viszont akik szeretnek sokáig aludni, nekik reggel világos lesz a szoba, mert a függöny nem 100% fényzáró. Mondjuk a nyerő arcok egyáltalán be sem húzzák a függönyt, mert csodálatos a kilátás, és még szebb a napfelkelte!

A közösségi terek berendezése számomra külön boldogság volt, mert az emeleten lévő vadász szobában felismertem nagymamám egykori bútorainak ikertestvéreit. Fantasztikus gyűjtemény! A szobák berendezése természetesen nem antik bútorokból áll, nem kell aggódni!

A szálláshelyről több fotó ide kattintva látható.

Ebben a régióban ilyen színvonalú szállás sajnos egyelőre nincsen sok, szóval nagy dolog ez és húzza előre felfelé a térséget. Azt azért fontos hozzátenni, hogy a Penzion Zlatka kedvelt esküvői helyszín, tehát nem feltétlenül lesz szabad szoba a kiszemelt hétvégére – érdemes érdeklődni.

Könnyed és izgalmas via ferrata egy 45 méter magas függőhídon a Körmöci-hegységben

2017-ben 4 új via ferrata útvonalat is átadtak a Körmöci-hegységben, alig 10 kilométerre Körmöcbányától, a Skalka síközpont mellett. Az útvonal tartogat nehéz szakaszokat is, amelyek csak gyakorlott túrázóknak ajánlottak, viszont:

a legfőbb attrakció a 78 méter hosszú és 45 méteres magasságban lévő függőhíd bárki számára, kisgyerektől a nagyszülőkig könnyedén bejárható.

A hídon való átkelés előtt a helyi szolgáltatónál kell bérelni hevedert és sisakot, ezen kívül csupán bátorságra lesz szükségünk, semmi másra, erőnlétre sem. Aki fel tud menni 2 emeletet lépcsőn, az tudja teljesíteni ezt a szakaszt, amire egy kellemes negyed órás séta a bemelegítés. Utána pedig csak előre, csak bátran, aki tériszonyos, az ne nézzen lefele, de simán menni fog és örök élmény. A mi csapatunkban is volt, aki először félt, aztán kis bátorítás után fülig érte a szája, hogy átsétált a hídon!

Bátorságpróbánk után elköltöttük jól megérdemelt ebédünket Körmöcbánya egyik kellemes éttermében a Silvanus Restaurant & Bar-ban, ahol bisztró konyha jelleggel csinos burgereket tálalnak vadhúsok társaságában.

Besztercebánya bányavárosból kultúr- és gasztroközponttá fejlődött

Besztercebánya főtere valamiért oly’ ismerősnek hatott, pedig életemben először léptem a város tiszta kőburkolatára. Körbepillantva takaros, felújított házak, virágok és hétköznap este is helyiekkel teli kiülős helyek melengetik az ember lelkét. Bármelyik irányba indulva kellemes sétákat tehetünk, a legtöbb helyre betérve pedig barátságos fogadtatásban részesülünk, jellemzően lehet kérni magyarul is.

A Krebs sörfőzde remek kézműves söreivel csábít, a házigazda – ha ott van, örömmel mesél a sörfőzés mesterségéről.

Különösen ajánlom a város egyik titkos kincsét, amit csak azok találnak meg, akik olvasnak róla, ugyanis az utcáról semmi nem látszik belőle, pont úgy néz ki, mint az összes többi hely, viszont:

A Davaj Het söröző különleges lángossal és gyereksarokkal vár

Néhány sor erejéig kitérnék Davaj Het nevű vendéglátó-képződményre is, ugyanis teljesen magával ragadott a kacskaringós folyosón keresztül elérhető hátsó beltér, ami Lisszabont idéző, gyönyörűen csempézett miliővel és remek sörökkel marasztalja a vendégeket zárásig. Külön viccesnek találtam az odabent kialakított gyereksarkot, ahol egy játék konyhában játszatnak azok a szerencsés gyerekek, akiket a szüleik sörözőbe visznek, haha.

Aki megéhezik, minőségi fogásokat talál az étlapon, de külön kiemelendő az újhullámos lángos, ami ugyan nem borsos, de az ára már az, ugyanis 9 euró környékén mozog. Gyorsan hozzá kell tenni, hogy 1 lángos elég akár 2 embernek is és a feltéttel igazán bőkezűen bánnak a konyhán, minőségre pedig kiváló, egy jó sörrel hozzáad az élményekhez.

Szintén hozzáad az élményhez, hogy a város főterének közepén virágok szirmai alatt prémium minőségű wellness szállodák által is megirigyelhető köz-WC található, teljesen ingyen. Egy pillanatra érdemes elgondolkodnunk ezen a ponton, aztán továbbutazni a következő helyszínünkre, a bányamúzeumba.

Nyustyai Bányamúzeum

A Felvidéken számos bányaváros vált legendássá, mindannyian ismerjük Besztercebánya, Körmöcbánya és Selmecbánya nevét is. A ma is működő nyustyai bánya fogadóépületében múzeumot hoztak létre, ahol magyar fordítással ellátott filmben ismerhetjük meg a bánya múltját és jelenét. A gyerekekre is gondolva játékos kérdéseket tesznek fel, a helyesen válaszolók kis köveket választhatnak szuvenírnek.

Bányász kalandjaink leginkább úgy teljesedhetnek ki, ha megkóstoljuk a bányászok menüjét a közeli KOLIBA Hnúšťa étteremben.

A bányász lét kemény és sok kalóriát igényel, ezt jól tükrözi a hagyományos ételsor, amit kockás terítővel takart asztalon fogyaszthatunk el. Aki ezután éhes marad… az kérjen repetát.

Gótikus út, templomok, freskó csodák

Végül, de nem utolsó sorban, hanem desszertként meggy a habos tortára jelleggel, vallásosságtól függetlenül kihagyhatatlan látnivalók a gótikus templomok, amelyek csodával határos módon épségben vészelték át a világháborúk pusztításait. A templomok önmagukban is tiszteletet és csodálatot ébresztenek az emberben koruknál fogva, de amit bent találunk, az tényleg elakasztja a szavakat és csendes gondolkodásra késztet. Több száz éves falfreskókat láthatunk szinte sértetlen állapotban, egyszerűen lenyűgöző. Nincs is mit mondani erről, el kell menni, meg kell nézni és ehhez a legfontosabb hasznos tudnivaló az az, hogy hogyan lehet bejutni.

A nyári szezonban az idén először valósult meg az, hogy a turisták előzetes bejelentkezés nélkül is bemehetnek, mert sikerült biztosítani a templomok felügyelt nyitvatartását. A nyári szezonon kívül is be lehet jutni, de akkor érdemes előre jelezni e-mailben az érkezésünk napját. A Gömör és Kishont régióban található gótikus templomokról, vagy a templomokkal kapcsolatos eseményekről naprakész információk a www.gotickacesta.sk/hu weboldalon találhatók.

Csodálatos élményben volt részem a Besztercebányai régió meghívására, ajánlom figyelmetekbe ezt a térséget tisztasága, rendezettsége, élménygazdagsága miatt.

Köszönjük a regionális turisztikai szervezeteknek, hogy régiójukban ilyen szuper programot szerveztek: Región GemerRegión NovohradRegión GRON Central Slovakia , illetve köszönjük Banskobystrický samosprávny kraj támogatását.

És nem utolsó sorban, köszönjük a Ministerstvo dopravy SR partneri támogatását. További információk és inspirációk Szlovákia turizmusáról: www.slovakia.travel

A tevékenység a Szlovák Köztársaság Közlekedési Minisztériumának pénzügyi támogatásával valósult meg.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben