Szlovákia külföldi utazás megtiltja tilos szlovák

Megtiltja a külföldi utazást állampolgárai számára Szlovákia

by Waterfan

A szlovák állampolgárok számára szombattól tilos elhagyni az országot külföldi – turizmus célú – utazás céljából – tudósít az MTI a szlovák közszolgálati hírügynökségre hivatkozva.

A szigorú intézkedés szombattól lép életbe. Ezen a napon már 4. alkalommal lép hatályba a meghosszabbított vészhelyzet, amivel párhuzamosan most az újabb szigorítást is bevezetik. A szlovák rendőrség közlése szerint a külföldre utazóknak igazolniuk kell majd, hogy nem turizmus céljából lépik át a határt. (Itt jegyzem meg, hogy a magyar közlemény szövege nem kellően precíz, mert a turizmus fogalmán az ember állandó életvitelén és munkarendjén (lakásán és munkahelyén) kívüli valamennyi helyváltoztatását és tevékenységét értjük, aminek 2 ága van: a hivatásturizmus és a szabadidős-turizmus. A jogalkotó véleményem szerint a szabadidős-turizmust korlátozza ezzel a rendelkezésével).

A korlátozást azzal indokolta a pozsonyi kormány, hogy ily módon akarja orvosolni azt az ideiglenesen fennállt „igazságtalan” állapotot, hogy a februárban érvénybe lépett járványügyi korlátozások alapján – néhány indokolt kivétellel – tilos az egyes járások között utazni, ugyanakkor a külföldre utazás bármilyen céllal megengedett volt.

Szlovákiában február 8-tól vezették be az ún. Covid-automata működést, ami az olasz megoldáshoz hasonló intézkedési keretrendszer, amely lényegében automatizálja a járványintézkedések enyhítésének vagy szigorításának lépéseit a fertőzöttek aktuális száma alapján. Ez a rendszer heti szinten – az aktuális fertőzöttségi adatokat figyelembe véve – szigorít vagy enyhít a korlátozásokon. A korlátozások közé tartozik az – a más országokban más ismerős, de Magyarországon belül be nem vezetett szabály -, hogy az adott járásból vagy járásba korlátozások nélkül szabad-e ki- vagy beutazni.

Itt lehet és érdemes csatlakozni a Turizmus hírek csoporthoz.

Biztonságos utazást, sok élményt,
Mr Spabook
Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további pontos és minőségi tartalmakat tehessek közzé.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben