Szlovákia: a szállodák, üzletek, múzeumok újranyitása hétfőtől indul, szigorú feltételek mellett

by Waterfan

Szlovákia április 19. hétfőtől engedélyezi a szállodák, üzletek, múzeumok újranyitását és lehetővé válik a templomi istentiszteletek látogatása is – számolt be róla az MTI Igor Matovic miniszterelnök-helyettes bejelentése alapján.

Szlovákiában a korlátozások enyhítését több feltételhez kötötték

  • az üzletekbe való belépéshez, illetve az istentiszteleten való részvételhez negatív Covid-teszttel kell rendelkezni, továbbá 15 négyzetméternyi területen legfeljebb 1 ember tartózkodhat.
  • hasonló feltételek vonatkoznak a múzeumok, a könyvtárak és a szállodák egységeire is, a szlovák hotelek ugyanakkor továbbra sem nyithatják meg éttermeiket.

Vékony jégen mozgunk. Felelősségteljes hozzáállás nélkül visszatérhetünk oda, ahol voltunk

– mondta Igor Matovic

Szlovákiában már 1 hónapja lassan, de folyamatosan csökken az újonnan kimutatott koronavírus-fertőzések száma, közel egy hete hasonló trend figyelhető meg a kórházban ápoltak, illetve a halálesetek tekintetében is.

Az országban jelenleg a Pfizer, az AstraZeneca és a Moderna oltóanyagait használják. A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ adatai szerint a már legalább egy védőoltással beoltottak száma kedden 870 ezer volt, közülük csaknem 300 ezren már a második adagot is megkapták. Összehasonlításul: a szlovák érték 16%-nál jár, míg Magyarországon 31%-nál járunk, ami a legalább 1 oltással rendelkező lakosság arányát illeti.

Karantén és beutazási korlátozások Szlovákia területére

Szlovákiába egyébként jelen pillanatban az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni a Konzuli Szolgálat információi alapján, tehát egyelőre még nem érdemes hirtelen örömtől vezérelt felindulásból azonnal szállást foglalni:

Fő szabály szerint 14 napos kötelezető karantén és a karantén 8. napján fennálló tesztelési kötelezettség vonatkozik a Szlovákiába beutazó turistákra. Abban az esetben is, érvényes ez, ha az utas rendelkezik 72 óránál nem régebbi, EU-tagállamban kiállított negatív RT-PCR teszttel vagy oltási  igazolással, illetve oltási vagy védettségi igazolvánnyal. A tesztkötelezettség a kötelező karantén 8. napján lép fel.

Kivételek természetesen akadnak, például az ingázók, vagy a szomszédos államokban tanulmányaikat folytató személyek esetében a határon történő ingázáshoz szükséges 7 napnál nem régebbi negatív antigén vagy RT-PCR teszt bemutatása. Tesztelés alól is van kivétel (pl.: árufuvarozók + tranzitálók + Szlovákia területén diplomáciai kiváltságokat és mentességeket élvező személyek).

A karantén a beutazást követően a karanténkötelezett személlyel egy háztartásban élő személyekre is vonatkozik.

Szlovákiában regisztrációs kötelezettséget tart fenn

Minden belépő személynek regisztrálnia kell magát legkésőbb a határon a kormányzati oldalon (angol verzió van, a magyar nyelvű változat nem használható). A légiúton érkező személyeknek egy további elektronikus formanyomtatványt is ki kell tölteniük, amely elérhető itt. A nyomtatvány egy esetleges fertőzés esetén az utasok felkutatásának elősegítését szolgálja.

Szlovákiában nincsen oltási kötelezettség, tehát a beoltottság nem mentesít a Szlovákiába történő belépést követő regisztrációs és 14 napos karanténkötelezettség alól, ill. a Magyarországon kiállított oltási, vagy védettségi igazolványt a szlovák hatóságok jelenleg nem fogadják el mint olyan igazolást, amely mentesít az előírt kötelezettségek betartása alól.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben