Szlovénia Ausztria határellenőrzés elfogadhatatlan

Szlovénia elfogadhatatlannak tartja az osztrák határellenőrzés meghosszabbítását

by Kassay Tamás

A szlovén külügyminisztérium sajnálatát fejezte ki Bécs döntése miatt, amelyről tegnap a Spabook is beszámolt és teljes mértékben azonos álláspontot fogalmaztak meg, mint a Spabook véleményében szerepelt.

Szlovánia elfogadhatatlannak tartja az osztrák határellenőrzés meghosszabbítását a két ország közötti belső schengeni határon

– közölte szerdán a szlovén közszolgálati televízió (RTV) a tárca közleményére hivatkozva (via MTI).

Mint arról beszámoltunk, Gerhard Karner osztrák belügyminiszter kedden az ORF osztrák közszolgálati műsorszolgáltatóval közölte: Ausztria azt tervezi, hogy május 11-től további hat hónappal meghosszabbítja az ellenőrzést a magyar és a szlovén határon. A mostani kiterjesztés okaként ismét a megnövekedett migrációs nyomást jelölte meg.

Szlovénia kiakadt a határellenőrzés újbóli meghosszabbításán

„Ez az intézkedés elfogadhatatlan, és erre Szlovénia már rég felhívta Ausztria és az illetékes intézmények figyelmét” […] „Amikor Ausztria továbbítja az Európai Bizottságnak a schengeni övezeten belüli belső határellenőrzések kiterjesztésének hivatalos indoklását, megfelelően fogunk reagálni”

– áll a szlovén közleményben.

A szlovén tárca válaszában az EU-bíróság ítéletére hivatkozott, amely szerint a schengeni határrendszer szabályzata komoly belbiztonsági fenyegetettség esetén módot ad a határellenőrzés visszaállítására, de csak egy alkalommal, hat hónapra. Azután csak egy másik okkal indokolható a hosszabbítás.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben