szülői szabadság apasági szabadság munka törvénykönyve távmunka

Változott a Munka Törvénykönyve, sokak számára nagy szabadság nyílik, alanyi jogon jár a távmunka

by Kassay Tamás

2023 január elsején lépett hatályba a Munka Törvénykönyvének az a módosítása, ami pozitívan érinti a kisgyermeket nevelő szülők és az újdonsült apukák életét is. A több területet is érintő változások nyomán eddig nem látott lehetőség nyílik meg a szülők előtt, különös tekintettel az alanyi jogon járó távmunka lehetőségére. A D.A.S. Jogvédelmi Biztosító színeiben Dr. Sáfrány Írisz jogtanácsos, munkajogi szakjogász segít eligazodni a szabadság jogi kérdéskörében.

Az év elején életbe lépett változásokat – az Európai Uniós irányelveknek is megfelelően – még a tavalyi évben szavazta meg a Parlament. A gyermeket nevelő szülők így még kedvezőbb feltételek mentén végezhetik munkájukat, illetve hosszabbodik az apasági szabadság is, és újdonságként bevezetésre került a szülői szabadság. 

Szülői szabadság (Mt. 118/A. §) mint teljesen új jogintézmény

A gyakorlatban ez azt takarja, hogy a gyermek 3 éves koráig a szülő összesen 44 nap szabadságot vehet ki ezen a jogcímen, azonban fontos és lényeges különbség a rendes szabadsághoz képest, hogy míg rendes szabadság esetén a munkabér teljes összege jár, addig a szülői szabadság esetén csak a távolléti díj 10 százaléka illeti meg a munkavállalót, amelyből még az egyéb ellátások (pl.: GYED összege) is levonásra kerülnek. Ezen felül fontos megjegyezni, hogy szülői szabadság igénybevételének feltétele, hogy a munkaviszony legalább 1 éve fennálljon

Apasági szabadságot érintő változások 118. § (4)

Az apasági szabadság már létező intézmény volt, fontos változás viszont, hogy 2023. január elsejétől az újdonsült kispapákat a gyermek születésétől számított 2 hónapig már összesen 10 nap szabadság illeti meg ezen a jogcímen – a 10 napot továbbra is legfeljebb két részletben lehet kivenni. Ha valakinek a cége ezt juttatás címszóval próbálja meg jófejség jelleggel eladni, ne vegye be, a törvény kötelezi rá a munkáltatót, semmi köze az employer brandinghez. Sajnos látni olyan cégeket, amelyek „sajátként” hirdetik a 10 napos apasági szabadságot, mint extra 5 nap az 5 napon felül.

Alanyi jogon jár a távmunka a kisgyermekes szülőknek a gyermek 4 éves koráig

Mindezek mellett innovatív és korábban sosem látott változás még, hogy: 

  • a gyermek 4 éves koráig a munkáltató köteles részmunkaidőben alkalmazni a munkavállalót, ha ő ezt kifejezetten kéri- a gyermek 8 éves koráig kérhető a munkavégzési hely, valamint a munkarend módosítása.
  • a szülő kérheti a munka távmunkában való végzését, amit a munkáltató csak kellő indoklással utasíthat vissza.

Home office vagy távmunka?

A magyar jog nem ismerte, nem is ismeri a home office fogalmát, csak a távmunka kifejezést. A távmunkára vonatkozó szabály szerint ilyen eset az, amikor a munkavállaló nem a munkáltató telephelyén, hanem attól eltérő helyen végzi a munkát. De erről meg kell állapodni a munkaszerződésben. Eltérő megállapodás hiányában pedig a munkáltatói utasítás csak a feladatokra vonatkozik, illetve ebben az esetben a munkavállaló legfeljebb csak egyharmadrészt jár be a telephelyre, ezen kívül pedig a munkáltató ellenőrzi a munkavállaló számítógépét, hogy mikor kapcsolja be, mikor lép be a rendszerbe.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben