200 napja nincs koronavírusos eset ebben az országban. Hogyan csinálták?

by Waterfan

Európa bezárkózik, a fertőzések száma új csúcson, eközben pedig van egy 24 millió lakosú, egyharmad Magyarországnyi területű ország, ahol a vírus „nem terjed”. Mit tanulhatunk a világ egyik legfejlettebb államától*, Tajvantól?

200 napja nincsen új, helyi koronavírus fertőzött Tajvan szigetén

Panorámakép, jobbra-balra szét tudsz nézni benne:

Tajvan koronavírus rekord karantén

Tajvan sajátos vírusrekordot ért el, mégpedig azzal, hogy az utolsó helyi koronás esetük április 12-én volt, a második hullám pedig érdeklődés hiányában, de a társadalmi összetartás és fegyelem eredményeképp elmaradt. Mindössze 20 esetet importáltak az utóbbi 2 hétben külföldről, de őket szigorúan elkülönítik.

Az első hullámot is kiugróan jó statisztikával zárták, ugyanis csupán 550 igazolt esetük volt, összesen 7 haláleset mellett. Összehasonlításul, Magyarországon csak november 1-jén 70-en veszítették életüket a korona közreműködésével.

„Tajvan az egyetlen olyan nagy ország, amely eddig képes volt megszüntetni a COVID közösségen belüli továbbadását. Még lenyűgözőbb ez egy olyan gazdaság részéről, amelynek lakossága nagyjából akkora, mint Ausztrália lakossága, miközben sok ember él egymás közelében”

Peter Collignon, a fertőző betegségek orvosa, az Ausztrál Nemzeti Egyetem Orvostudományi Karának professzora

Tajvan járvány elleni küzdelmének sikere pontról pontra

Érdekelnek a turizmus aktuális hírei hiteles formában? Akkor a Turizmus hírek csoport Neked szól!

Határellenőrzés Tajvanon

Tajvan márciusban lezárta a határait a külföldiek előtt és azóta szigorúan ellenőriz mindenkit, aki belép az országba. Digitális nyomkövetéssel ellenőrzik, hogy mindenki betartsa a 14 napos karantént, aki az országba érkezik. Utána szabadon mászkálhat.

Szakértők szerint a határok korai lezárása, utána pedig az utazások szigorú szabályozása nagyban hozzájárult az első hullám ellaposításához és a második hullám elkerüléséhez. Önmagában persze ez nem lett volna elegendő. Tajvan ezt megfejelte azzal, hogy követte az eseteket, ha például valaki belépett külföldről, esélye nem volt arra, hogy széthordja az országban a kórságot, ugyanez igaz mindenkire, aki megfertőződött.

Kapcsolattartás, karantén Tajvan szigetén

Tajvan szigorúan nyomon követte az azonosított esetek kapcsolatait és esetleges érintkezését másokkal. Komoly, fejlett technológiát vetettek be a karantén intézményének támogatására és betartatására, valamint elterjedt és elfogadott volt a maszk viselése tavasztól kezdődően.

Tajvanon világszínvonalú kontaktkutatás és kapcsolatkövetés működik. Minden egyes megerősített esethez kapcsolnak átlagosan 20-30 másik embert, aki potenciális vírushordozó lehet, de volt példa arra is, hogy 150 kontaktszemélyt is felkutattak egyetlen fertőzött miatt. Aki képbe kerül, vita nélkül 14 napra karanténba vonul. Akkor is, ha a tesztelési eredménye negatív, nincsen kivétel.

„340 000 ember 14 napot áldozott azért, hogy a többi 23 millió ember normális életet élhessen”

Chen Chien-jen, Tajvan volt alelnöke és epidemiológus

A lakosság ellátása maszkokkal

Az arcmaszkok készletezéséről és központi forgalmazásáról külön döntést hoztak. A kormány a világjárvány elején felhalmozta az összes hazai gyártású maszkot és betiltotta az exportot. 4 hónapon belül napi 2 millióról 20 millió darabra növelték a termelést, ezáltal a szigetország gond nélkül elláthatta a lakosságot maszkokkal.

Nem jött senki szabadságjogokkal meg Dr. Bubó Cseppek vírusölő meséjével, hanem felvették a maszkot és élték a hétköznapi életüket, és köszönik szépen, azóta is jól vannak. Hogyan lehetséges az, hogy Tajvanon nem nőttek ki a földből önjelölt okostojások?

Tajvan halálos tapasztalatot szerzett a SARS vírussal, utána érintett volt a madárinfluenza és a H1N1 járványban is. Egyrészt levonták a tanulságot, másrészt edukálták az embereket, akik most tudták, mit és hogyan kell tenniük.

Amúgy ez sem magától értetődő, mert akkor összesen 346 SARS pozitív esetük volt, amiből 11% volt halálos, azaz 37 elhunytat eredményezett. Nem akarom elviccelni, de máshol 1 db buszbalesetben veszik oda ennyi élet. Tajvan ennek ellenére nagyon komolyan vette a történteket és kielemezte (hiszen a 11%-os arány több, mint ijesztő!), most pedig alkalmazta az akkor megszerzett tudását. Aki többet szeretne erről megtudni, itt olvashat tudományos cikket a témában.

Van másik ország, amelyik ilyen „kis” számok mellett ennyire komoly lépéseket tesz? Nálunk sokkal nagyobb számok mellett a mai napig van, aki azt mondja, kamu az egész. Mindenkinek szíve joga azt hinni amit akar, ameddig másokat azzal nem veszélyeztet. A kórházi ágyon meg aztán úgyis mindenki hívő lesz, és akkor majd megint lehet hinni valamiben, ki-ki vérmérséklete szerint. De vissza a lényeghez:

„Amit a rohamos fertőzésekkel küzdő országok levonhatnak Tajvan tapasztalatából, az az, hogy semmi sem működik kontaktkutatás nélkül.”

Chen Chien-jen, Tajvan volt alelnöke és epidemiológus egy interjúban.

Sehol nem könnyű az embereket karanténban tartani, ezt megkönnyítendő Tajvan extra lépéseket tett:

  • étkezést és élelmiszer házhozszállítást biztosítottak,
  • a Line Bot nevű robot segítségével SMS-eket küldtek és csevegtek a karanténban lévő emberekkel,
  • elrettentő mértékű büntetést helyeztek kilátásba azoknak, akik a fentiek ellenére sem maradnának otthon: a karantén megszegőire akár 1 millió TWD, azaz 11 millió forint pénzbírságot is kiszabnak.

Eddig mintegy 340 000 ember volt otthoni karanténban, és 1000-nél kevesebb bírságot szabtak ki annak megszegése miatt.

Bónusz: GDPR ide vagy oda, az EU-s szabály ott nem szabály és bizony nem átallottak nyilvánosan közzétenni azoknak a nevét, akik megszegték a karantént. Ennek ott van visszatartó ereje, a becsület és a társadalom van annyira fontos és erős.

Nem véletlen hát, hogy Tajvan az egyik kedvenc országom* mind közül:

*Sok állam, köztük Magyarország sem ismeri el Tajvan önállóságát és Kína részének tekinti. Személyes tapasztalatom alapján a magam részéről függetlenként ismerem el mindaddig, ameddig a történelem ezt másképpen nem rendeli majd a jövőben. A világ egyik legnagyszerűbb, legkedvesebb népe.

Érdekelnek a wellness és utazós témák és szeretnél minőségi utazós cikkeket olvasni? Csatlakozz csoportunkhoz, ahol folyamatosan értesülhetsz fürdős eseményekről és sok-sok utazós témáról is.

Érdekesnek és részletesnek találtad a cikket? Oszd meg, hogy a minőségi tartalom terjedjen a neten!
Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé.

Mr Spabook
vendégélmény tanácsadó,
okl. turisztikai fejlesztési menedzser
forrás: Time magazin

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben