táppénz karantén sárga piros vörös országból

Ha sárga, vagy piros országból jössz haza, akkor karantén miatt nem számítasz keresőképtelennek!

by Waterfan

Amennyiben nem zöld országból térünk haza szabadidős utazásból, abban az esetben megváltozott a korábbi helyzet az augusztus 12-én, szerdán megjelent kormányrendelet értelmében:

„Az a biztosított, aki részére magánútlevéllel, valamint egyéb úti okmánnyal végrehajtott, nem hivatalos célú kevésbé súlyos vagy súlyos fertőzöttségi mértékű országból Magyarország területére történő beutazáskor hatósági házi karantént rendeltek el, nem minősül keresőképtelennek.”

A Magyar Közlöny 2020. évi 188. számának 5935. oldalán olvasható rendelet alapján tehát mától kezdve, amennyiben hatósági karanténba kerülsz külföldi utazásról hazatérve, ÉS nem tudsz otthonról dolgozni, akkor az kellemetlen helyzetet jelenthet a munkahelyeden, hiszen nem vagy keresőképtelen.
A változtatást a 24.hu szúrta ki.

A  1997. évi LXXXIII. törvény szerint: A betegség miatti keresőképtelenség első 15 munkanapja betegszabadság, mértéke a távolléti díj 70 %-a, adó és járulékköteles jövedelem, amelyet a munkáltató fizet. Betegszabadságra jogosult, akinek a munkavégzésére a Munka Törvénykönyve hatálya kiterjed, vagyis a munkavállaló, saját betegsége esetén.
A táppénz viszont csak az éves 15 nap, munkáltató által fizetett betegszabadságon túli keresőképtelenség esetén kezdene el ketyegni. A karantén nyilván nem tart eddig, hiszen az 14 naptári nap összesen. Más kérdés, hogy lehettél már betegszabadságon az idén és már nincs meg a 15 napod, akkor az kapásból azt jelenti, hogy nem jár táppénz a karanténban töltött napjaidra.

Világutazóként egyébként azt gondolom, hogy igazából ez teljesen korrekt és logikus lépés, mert ha a saját kedvtelésünk miatt nem tudunk munkába menni, akkor azt ne mások fizessék már meg helyettünk. Kicsit olyan filozófia ez, mint az extrém sport az utasbiztosítások esetében. Az extra kockázatot nem állja az alap biztosítás.

Amennyiben számodra a távmunka megoldható, akkor semmi problémát nem jelent ez a változtatás, egyéb esetben vagy rendes szabadságra (ha van még), vagy fizetés nélküli szabadságra mehetsz, vagy ténylegesen megbetegszel, hiszen az már megint egy másik helyzet.

Van még egy fontos dolog, amit sokan nem tudnak, ez pedig az, hogy a piros, avagy vörös országok automatikusan az „utazásra nem javasolt ország” besorolást is megkapták, ez pedig a biztosítási eseményeknél lehet fontos részlet.

Az augusztus 1-től érvényben lévő beutazási korlátozásokkal kapcsolatos tudnivalókat ebben az írásban foglaltam össze.

Ha hasznosnak találtad az infót, nagyon köszönöm, ha megosztod és segíted, hogy még több érdekes információról tudjak hírt adni a jövőben. Szívesen látunk wellness-utazós csoportunkban is. Mi a véleményed? Itt elmondhatod.

Jó utat, sok élményt!
Mr Spabook
címlap fotó: saját

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé. Hálás köszönet érte, ha méltónak találod rá a Spabook-ot!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben