Thaiföld börtön Ko Chang turista vélemény tripadvisor Sea View Resort

Lecsukatná vendégét a szálloda, mert negatív értékelést írt róla – exkluzív részletekkel

by admin

A thaiföldi Sea View Resort nevű szálloda hitelrontás címén feljelentette volt vendégét, akit rövid időre őrizetbe is vettek. Jelenleg büntetőeljárás folyik ellene, 2 év börtön fenyegeti a sajátos helyi törvények miatt. Magyarországon is megtörténhet ilyen? Utánajártam.

Wesley Barnes – amerikai állampolgár, de a délkelet-ázsiai üdülőparadicsomban él és dolgozik – a homokos strandjairól és a türkizkék vizéről híres Koh Chang szigetén található See View Resort szálloda vendége volt, távozása után azt írta a helyről a Tripadvisor-on, hogy „a személyzet barátságtalan”, és olyan érzése volt, „mintha nem látnák szívesen a vendéget”.

Thaiföldön a becsületsértés és rágalmazás törvényi szabályozása nagyon szigorú, és befolyásos szereplők gyakran arra használják, hogy elnyomják a nekik nem tetsző véleményeket. Emiatt egyébként jogvédők régóta bírálják az országot.

„A Sea View Resort tulajdonosa panaszt tett, miszerint a vádlott tisztességtelen értékeléseket tett közzé szállodájáról a Tripadvisor weboldalán”

mondta az AFP-nek Thanapon Taemsara, a Koh Chang rendőrség ezredese, aki szerint Barnes-t azzal vádolták, hogy „kárt okozott a szálloda jó hírnevében”, és veszekedett a személyzettel, mert nem fizetett külön díjat a szállodába kintről bevitt alkohol miatt.

A Sea View Resort szálloda azt állítja, hogy azért tettek jogi lépéseket, mert Barnes az elmúlt hetekben több alkalommal is leírta negatív véleményét különböző platformokon. Ezután keresték a vendéget, hogy tisztázzák a helyzetet, de nem érték el, ellenben újabb negatív értékelések jelentek meg.

Ezek közül az egyiket a Tripadvisor 1 hét után eltávolította, mert megsértette az oldal irányelveit. Az elégedetlen vendég ebben „modern rabszolgasággal” vádolta a szállodát.

A Sea View Resort nyilatkozata és álláspontja

„Panaszt tettünk az elrettentés érdekében, mivel megértettük, hogy belátható időn belül hétről hétre folytathatja a negatív vélemények írását” – mondta a szálloda, hozzátéve, hogy a személyzet a panasz benyújtása előtt megpróbált kapcsolatba lépni Barnes-szal. Mivel nem válaszolt azonnal (24 órán belül), ezért feljelentést tettek.

A Spabook utánament az esetnek és meg is találta ezeket a leveleket az internet mélységében, íme:

Thaiföld börtön vendég turista veléemény Sea View Resosrt Koh Chang
forrás: Andrew MacGregor Marshall írásos engedélyével

A hotel figyelmeztette az ex-vendégét, hogy képernyőmentéseket készítettek és dokumentálták a negatív véleményeket, amikkel nem értenek egyet és kérik, hogy távolítsa el ezeket. Amennyiben nem, akkor jogi lépéseket tesznek.

Negatív vélemények több platformon

Íme 2 negatív vélemény, amiről a szálloda képernyőmentést készített és szeptember 26-án nyilvánosságra is hozta egy sok részletre kiterjedő, 5 oldalas sajtóközleményben, miután a világsajtót is bejárta az eset híre:

Thaiföld börtön vendég turista veléemény Sea View Resosrt Koh Chang

A sajtóközlemény innen tölthető le. Érdekes olvasmány (angolul)
Olvasás közben nézz be a legnagyobb magyar wellness-utazás csoportunkba, szeretettel látunk!

Válaszolt az elégedetlen vendég!

Barnes a sajtóközleményre reagálva összefoglalta a saját verzióját, ami a Twitteren olvasható a Second Update tweet-ben, a kék hátterű fotókon:

A vendég határozottan azt állítja, hogy megsajnálta a szálloda dolgozóit, amikor érzékelte, hogy a vezetők hogyan bánnak velük, és kitért arra is, hogy végül nem kellett fizetniük az utcáról bevitt alkohol miatt, de ezt szóváltás előzte meg.

Kinek van igaza? Nehéz megítélni, de az biztos, hogy ott mások a játékszabályok, és az is biztos, hogy általában célszerű megegyezésre törekedni. Lássuk, mire számíthatunk Magyarországon!

Mennyibe kerül egy szoba ebben a szállodában? Itt megnézheted:

Magyarországon is lecsukhatnak, ha negatív kommentet írunk?

A helyzet az, hogy komoly terhet jelentő büntetést kaphatunk. Börtönt ugyan nem, ellenben, ha bebizonyosodik az, hogy a negatív véleményünk nem volt valós, és nyilvánosság számára hozzáférhető módon közzé is tettük (szállodának írt privát levél rendben van), akkor annak következményei lehetnek!

A magyar alkotmány 61. § (1) bekezdése szerint: „A Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánításra.”, azaz a véleménynyilvánítás szabadsága alkotmányos alapjogunk, miszerint többek között:

Fokozott védelmet élveznek az olyan értékítéletek, amelyek a közügyekre vonatkozó vélemények ütközésében kapnak hangot, még akkor is, ha esetleg túlzóak és felfokozottak.
A véleménynyilvánítási szabadság nem ilyen feltétlen a tényállítások tekintetében. Az Alkotmánybíróság álláspontja szerint a véleménynyilvánítás szabadsága nem terjed ki a becsületsértésre alkalmas valótlan tények közlésére akkor, ha a nyilatkozó személy kifejezetten tudatában van a közlés valótlanságának (tudatosan hamis közlés)

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (továbbiakban: Ptk.) a nevesített személyiségi jogok között tartja számon a személyek jóhírnevét. A Ptk. alapján a jogi személyek jogképesek, vagyis jogai és kötelezettségei lehetnek. A jogi személyt = szállodát üzemeltető céget így megilletik azok a személyhez fűződő jogok is, amelyek jellegüknél fogva nem csupán az emberhez fűződhetnek, így tehát a Ptk. a jogi személyek jóhírnevét is védi.

A jóhírnév fogalma

Ptk. alapján a jóhírnév megsértését jelenti különösen, ha valaki más személyre vonatkozó és e személyt sértő, valótlan tényt állít vagy híresztel, vagy valós tényt hamis színben tüntet fel.

Kártérítés és sérelemdíj

A Ptk. alapján az, aki kárt szenved a személyiségi jogainak megsértéséből eredően, a jogellenesen okozott károkért való felelősség szabályai szerint kártérítést, a nem vagyoni sérelemért sérelemdíjat követelhet a jogsértőtől. A sérelemdíjra való jogosultsághoz elegendő, ha bebizonyosodik a jogsértés ténye, további hátrány bekövetkeztének bizonyítása nem szükséges. A sérelemdíj mértékét a bíróság egy összegben határozza meg, tekintettel az eset összes körülményére, mint a jogsértés súlya, ismétlődő jellege, a felróhatóság mértéke, valamint jogsértésnek a sértettre és környezetére gyakorolt hatására.

Magyarán írva, ha nem szimpatikus valakinek egy hely és nekiáll lehúzni, akkor azt kizárólag valós tényekkel tegye meg, mert ha csak kitalált kritikákkal hozakodik elő, akkor annak könnyen lehet nagy összegű kártérítés is a vége! Minősíteni és jelzőkkel illetni lehet, hiszen az a véleménynyilvánítás közé tartozó alapjogunk, pl.: „nem jó / nem tetszett / nem ízlett / nem volt barátságos”, de azt nem állíthatjuk bizonyíték nélkül, hogy „olyan rossz volt a kaja, hogy megbetegedtem tőle”

Esettanulmányi következtetés a jövőre nézve

A helyzet az, hogy ez a történet rávilágít valamire, amivel idehaza kevesen foglalkoznak még, de mindennek el fog jönni az ideje. A Spabook örömmel segít a vendégelégedettség növelésében, online és krízis kommunikációban is. Egyre fontosabb terület ez.

Elégedetlen vendégek, kirúgott influencerek és egyéb sebzett lelkek jönnek és mennek, akik újabban akár arra is képesek, hogy egy-egy helyet lehúzzanak. Csak úgy erőfitogtatásból. Hozzáteszem, hogy az is visszás, de a törvény nem tudja tiltani, csak a platformok kialakításával lehet gátat szabni annak a jelenségnek, hogy valótlan, de pozitív értékelések jelennek meg.

A Tripadvisor esetében konkrétan iparág épült arra, hogy egymást lehúzzák és magukat feldicsőítsék a helyek. Ugyanis, ezen az oldalon senki és semmi nem ellenőrzi, hogy valóban ott járt-e az ember, vagy sem. Ne feledjük, hogy a Booking esetében kizárólag azok írhatnak értékelést, akik nem csak bizonyítottan foglaltak szállást az adott helyen, de ott meg is jelentek és elfoglalták a szobájukat!

Világosan látszik, hogy a kamuból lehúzás magatartás jogsértő, méghozzá Magyarországon is.

Azonban, az is látszik és egyértelmű, hogy amennyiben valaki igazat ír, azt a törvény ereje védi és ha az a vélemény erősen negatív is, de történetesen igaz, akkor a jog szerint is jogos.

Az ilyen cikkek megalkotása több órás munkát jelent. Ha szerinted is tartalmasabb, mint amiket találsz a témában a magyar neten, akkor támogatásoddal segíthetsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé.

Fürdőbaráti üdvözlettel,
Mr Spabook
vendégélmény tanácsadó
cover: Flowdzine Creativity

Érdekelnek a fürdős, wellness és utazós témák? Csatlakozz csoportunkhoz, ahol folyamatosan értesülhetsz fürdős eseményekről és sok-sok utazós témáról is. A cikkhez itt szólhatsz hozzá.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben