Az aggasztó vízhiányt az idegenforgalom is súlyosbítja Thaiföld egyik szigetén

by Polisor Bettina

A vízzel való takarékoskodásra szólították fel a lakosságot a thaiföldi Ko Szamuj szigetén, ahol a szárazság okozta vízhiányt az idegenforgalom megnövekedett vízigénye is súlyosbítja – írja az MTI a The Guardian-ra hivatkozva.

Ha nem találnak megoldást, katasztrófa sújtotta területté nyilváníthatják a Ko Szamuj szigetét

Thaiföld vízhiány idegenforgalom hatása
A turizmus világának megbízható híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Mint a sziget polgármester-helyettese, Szutham Szamthong elmondta, jelenleg a szárazföldről és magánkézben lévő víztározókból szerzik be a vizet a lakosság ellátására. Ha jól gazdálkodnak vele, ez elegendő lehet a következő két hónapra, amíg megérkezik az esős évszak.

Az illetékes hangsúlyozta, hogy igyekeznek megoldani a helyzetet, el akarják kerülni, hogy katasztrófa sújtotta területnek kelljen nyilvánítani Ko Szamujt. A sziget hófehér homokos tengerpartjáról, festői templomairól és luxusszállásairól ismert. Ugyanakkor március és május között, a száraz évszakban gyakori a vízhiány.

A szakértők attól tartanak, hogy idén az El Nino éghajlati jelenség miatt még nagyobb lesz a szárazság

A szigeten a pandémia után már ismét mintegy 25 ezer szobát adnak ki az odaérkező turistáknak. Ugyanakkor a megnövekedett idegenforgalom még jobban megterheli az amúgy is szűkös vízellátást. A thai Thammaszat Egyetem kutatója szerint Szamuj vízigénye napi 30 ezer köbméter, ennek zömét, 24 ezer köbmétert a szárazföldről vezetik oda vízalatti csővezetéken, a többit a víztározókból pótolják. A tartományi vízellátásért felelős hatóság közlése szerint hétfőn további 30 ezer köbméter vizet szállítottak a szigetre, hogy növeljék a tározók készletét.

Ko Szamuj szigetét a monszun szezonban is érdemes felkeresni

!

A fenyegető vízhiány miatt megfontolandó, hogy az év melyik szakában keressük fel a szigetet, hiszen a monszun szezon elején (augusztus-szeptember) és végén (december-január) is ugyanúgy élvezhető ez a számtalan látnivalót tartogató paradicsomi szépségű üdülőhely, viszont ilyenkor talán kevésbé jelent terhelést a környezetre az ott tartózkodásunk – az októberrel azért ilyenkor is legyünk óvatosak, mert ez a monszun szezon közepe, ami azt jelenti, hogy ez a legcsapadékosabb hónap a térségben.

Thaiföld szállások kiválasztásában, utazásszervezésben, a legjobb ajánlatok összehasonlításával és kiválasztásával örömmel segít megbízható partnerünk, a Schuster Travel.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben