tisztességtelen ászf per utazási iroda

Egy utazási iroda tisztességtelen ászf-et íratott alá az utasokkal, az Ügyészség lépett

by Kassay Tamás

Az általános szerződési feltételek (ászf) nem szent, és nem lehet tisztességtelen. Egy utazási iroda ezt nem vette figyelembe és elképesztő dolgokat írt bele az utasaival megkötött szerződéseibe. Ennek nyomán az utazók védelme érdekében intézkedett az Ügyészség.

A Pest Vármegyei Főügyészség közérdekű pert indított egy utazási iroda egyes szerződési feltételeinek tisztességtelensége miatt.

Az ügyészség szerdai közleménye szerint vizsgálatuk eredményeként indítottak közérdekű pert a Budapest Környéki Törvényszéken egy Pest vármegyei utazási irodával szemben, mert az utasokkal kötött szerződéseiben tisztességtelen általános szerződési feltételeket alkalmazott.

Az egyik ilyen kifogásolt kikötésben az utazási iroda fenntartotta a szerződés egyoldalú módosításának jogát, amely következtében jogellenesen bármikor, akár saját javára korlátlanul módosíthatta volna a szerződést. Egy másik támadott rendelkezés alapján az utazási iroda az előleg befizetése ellenére sem volt köteles az utazás szervezését megkezdeni, így a fogyasztó hiába gondolhatta azt, a befizetett előleg még nem biztosította az utazás lefoglalását – írták.

Kifogásolta az ügyészség azt is, hogy probléma esetén az utas kárigényét köteles volt az utazás tényleges befejezését követő 5 napon belül bejelenteni, különben az utazási iroda mentesült kártérítési kötelezettségétől. A kárigény bejelentésére előírt 5 napos határidő indokolatlanul rövid, különös tekintettel arra, hogy a törvény alapján az utas a kártérítési igényét általában 5 éven belül bármikor érvényesíthetné – mutattak rá.

A nyilatkozat szerint az ügyészség által indítható közérdekű perek jogkövetkezménye, hogy az ügyész keresetének helyt adó döntés esetén a bíróság jogerős ítéletében megállapítja a tisztességtelen általános szerződési feltételek érvénytelenségét.

A közérdekű perben hozott ítélet hatálya – az érintettek minden egyéb jogcselekménye nélkül – a törvény erejénél fogva hat minden, a vállalkozással szerződő természetes személyre, tehát minden olyan egyedi szerződésre, amelyben a tisztességtelen kikötés megtalálható.

A törvény szerint az ilyen szerződési rendelkezésre jogosultságot alapítani és annak alapján teljesítését követelni nem lehet.

Az ászf nem szent, nem mindenható

Spabook vélemény: Újabb példa ez arra, hogy az ászf nem szent, nem sérthetetlen, nem lehet beleírni akármit, nem lehet tisztességtelen, és csak azért, mert valaki azt fogyasztóként elfogadta és a szerződést aláírta, még nem feltétlenül kell a tisztességtelen szerződési feltételekből fakadó hátrányokat elszenvednie. Bíróság előtt az ászf támadható és a tisztességtelenség esetén a jogsértő szerződési feltételek érvényüket veszítik, ha a bírósági döntés megállapítja a jogsértést.

Érdekes adalék ez a Booking botrány kapcsán, ahol ugye sok kommentelő és egyes szakemberek is azzal érveltek, hogy a Booking ráér kifizetni később is a szállásadókat, mert hát az ászf-et elfogadták, abban pedig az áll, hogy a kifizetés időtartamát tetszőlegesen meghosszabbíthatják. Nagyon nagy valószínűséggel ilyen nem tehetnek meg jogszerűen, érdemes ezt a pontot alaposan vizsgálni a GVH részéről.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben