cseh lengyel román vendégéjszaka Magyarországon

Több cseh, lengyel és román pihent Magyarországon, mint a járvány előtt

by Kassay Tamás

Látványosan bővült a TOP3 közeli küldőország beutazása idén július végéig. Mind a bázisévnek számító 2019-hez, mind pedig 2022-höz viszonyítva több vendég kereste fel hazánkat. A tavalyi azonos időszakhoz képest Lengyelországból 31%-kal, Csehországból 25%-kal, Romániából 23%-kal többen látogattak Magyarországra, de Románia esetében még a 2019-es rekordév adatait is több mint 10%-kal szárnyalták túl az idei vendégforgalmi adatok. Mindhárom ország turistáiban közös, hogy keresik a vidéki turisztikai attrakciókat, szívesen szállnak meg vidéki településeken, ahol a szállodákon kívül előnyben részesítik a magánszálláshelyeket is. – tudatt az MTÜ.

Spabook vélemény: A cseh beutazó turisták számának dinamikus növekedése nagyban köszönhető többek között Zalakaros kiváló marketingjének, amelyet a város és fürdője önerőből valósít meg. A cseh piac felé megjelenített magyar fürdőkultúra szignifikánsan több cseh vendéget vonz Zalakaros mellett Sárvárra és Bükre is.

A lengyel, cseh és román turisták elsősorban a kulturális látnivalók, a gasztronómia, a fürdők, valamint az aktív turisztikai lehetőségek miatt választják hazánkat. A fiatalabbak elsősorban Budapestre, míg az idősebb generáció tagjai inkább vidékre utaznak nagyobb számban.

  • A cseh beutazók vendégéjszakáik 23%-át foglalják le fővárosi, 77%-át vidéki szálláshelyeken,
  • a lengyeleknél ez az arány 35 és 65%, míg
  • a román turisták 38%-a száll meg Budapesten, 62%-uk pedig a vidéken.

A vidékre utazó csehek több mint negyede a Bük-Sárvár turisztikai térséget célozta, (Zalakaros sikere azért nem látszik ki az adatokból és azért nem kap külön említést a közleményben, mert senki sem vette észre. Mégpedig azért nem, mert Zalakaros és Hévíz besorolása szerint a Balatoni turisztikai térséghez tartozik, és így elveszik a kiemelkedő cseh jelenlét a magyar tenger – összességében jóval nagyobb – értékei között. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy amikor a balatoni számokkal megy a dobálózás, rendszeresen elfelejtődik, hogy például Zalakaros és Hévíz adatai szépítik a tó vendégszámait, habár a gyógyfürdős vendégek jó, ha legfeljebb 1-szer megjelennek valamelyik strandon és esetleg tesznek egy kirándulást a Kis-Balaton természetvédelmi területén, tehát a szigorúan vett balatoni vendéglátósok nem profitálnak belőlük, csupán statisztikailag kerekedik felfelé az össz balatoni szám. -a szerk.)

A román vendégek főként Debrecen és térségét, valamint Gyula és térségét keresték fel szívesen, de a 44 év alattiak körében népszerű volt Hajdúszoboszló és Szeged is. Debrecen és térsége volt a kedvelt úti célja a lengyel turistáknak is. Közülük a 3544, illetve 4554 éves korosztály a főváros és Debrecen mellett szívesen kereste fel Hajdúszoboszlót és Egert is, valamint körükben volt a legmagasabb a gyerekekkel érkező családok aránya is.

Míg a cseh és román turisták elsősorban a szállodákat preferálják − a Csehországból és Romániából érkezőknek is több mint fele foglalt hotelszobát − a lengyelek szívesebben választják a magán- és egyéb szálláshelyeket. A Lengyelországból érkező foglalások 39%-a szólt ebbe a szegmensbe, míg szállásfoglalásaik mindössze harmadát regisztrálták hotelek. Érdemes kiemelni, hogy a lengyel turisták kedvelik leginkább a kempingeket, foglalásaik 18%-a ide érkezett. Ugyanakkor számos cseh és román vendéget is köszönthettek a hazai magánszálláshely-üzemeltetők, hiszen a Csehországból érkező foglalások 23%-át, a Romániából érkezők 31%-át ők regisztrálhatták.

Idén júliusig még a 2019-es rekordév azonos időszakához képest is 18%-kal több, összesen 294 ezer vendég érkezett Romániából, 7%-kal többen, mintegy 255 ezren Csehországból és 5%-kal többen, közel 265 ezren Lengyelországból. A vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma hasonló arányban emelkedett, és meghaladta a 2 milliót. Mindezek eredményeként a hazai turizmusban tekintélyes volument képviselő TOP3 közeli küldőpiac jelentős bevételt eredményez a hazai szálláshelyeken.

Hogy a teljes nyári szezon hogyan alakult, arra vonatkozóan egyelőre nem közölt adatokat az MTÜ, a fenti cikk júliusig bezárólag tartalmazza a számokat, augusztus nem szerepel benne.

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben