Több külföldi turista fajlagosan kevesebbet költött Magyarországon a téli szünet alatt

by Kassay Tamás

A téli vakáció alatt 6%-kal többen indultak pihenni, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban. A főváros után a Balaton, valamint a Mátra-Bükk térsége volt a legnépszerűbb úticél a vendégek körében december 22. és január 7. között. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján Budapesten a külföldi vendégéjszakák 15%-kal, míg a belföldi vendégéjszakák 9%-kal emelkedtek. A szálláshelyeken összességében közel 10%-kal több bevétel realizálódott országszerte az előző szünidőhöz képest, a vendéglátó üzletek bevétele pedig 18%-kal nőtt.

A téli szünetben 622 ezer vendég közel 1,6 millió éjszakára foglalt szállást Magyarországon.

A külföldi vendégéjek száma 11%-kal növekedett ebben az időszakban, összesen 43 ezer fővel érkeztek többen az országhatáron túlról a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Az olasz és német turisták voltak többségben a téli szünet alatt, Olaszországból összesen 87 ezer éjszakát foglaltak le Magyarországon, míg Németországból 67 ezer vendégéjszakát rögzítettek. Országos viszonylatban számottevő volt még a románok, az osztrákok és a britek száma is.

Útra keltek a családok a téli szünetben, de a kétfős foglalások voltak a leggyakoribbak

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint a leggyakrabban párban utaztak a vendégek, több mint 160 ezer 2 fős foglalás valósult meg. A párok mellett a családok is szívesen útnak indultak, a vendégek 14%-a volt 18 évnél fiatalabb. A látogatók leginkább a szállodákat részesítették előnyben a szállásfoglalásnál: a hazai és külföldi vendégek több mint 60%-a a hoteleket választotta a téli szünetben.

Budapest után a legkeresettebb desztináció a Balaton volt, itt 77 ezer vendég mintegy 205 ezer éjszakát töltött el. A Mátra-Bükk térséget pedig – ahol az ország legmagasabb pontját, a Kékestetőt és hazánk legszínvonalasabb sípályáját, a Mátraszentistváni Síparkot találjuk – több mint 50 ezren látogatták meg, és 120 ezer vendégéjszakát rögzítettek a szálláshelyek. Emellett szintén sokan, 26 ezren utaztak Debrecen és térségébe, ahol 75 ezer vendégéjszaka valósult meg.

A téli szünet alatt is népszerű úti célnak számítottak a fürdővárosok. Közülük Hévízt keresték fel a legtöbben, azonban Hajdúszoboszlót és Zalakarost is sok utazó választotta.

A belföldi vendégektől érkező bevételek 14%-kal, a külföldiektől származó bevételek 6%-kal növekedtek a tavalyi adatokhoz képest és összességében megközelítették a 43 milliárd forintot. A NAV online kassza rendszerének adatai alapján a hazai vendéglátóhelyek 69,2 milliárd forintnyi költést könyveltek el a téli szünetben, ami 18%-kal magasabb, mint az egy évvel ezelőtti téli vakáció alatt.

Spabook vélemény: Feltűnő jelenségnek tartom, hogy a közlemény szerint a külföldi vendégéjszakák 15%-kal, míg a belföldi vendégéjszakák 9%-kal emelkedtek, ehhez képest ugyanakkor a külföldiektől származó bevételek csupán 6%-kal növekedtek (azaz vendégéjszakánként csökkentek!), míg a belföldiektől származó bevételek 14%-kal növekedtek, ami azt jelenti, hogy a magyarok többet költöttek éjszakánként, mint 1 évvel korábban.

Leginkább azt érdemes mélyrehatóbban megvizsgálni, hogy a hagyományosan magasabb fizetőképességgel rendelkező külföldiek esetében mi okozza az alacsonyabb költési hajlandóságot.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben