Törökország világ 3 legnépszerűbb úti célja

A világ 3. legnépszerűbb úti céljává válna a török fürdők és hamamok országa

by Kassay Tamás

A világ harmadik legnépszerűbb turisztikai célpont szeretne lenni és célja, hogy a turista szezon egész évben tartson, ne csak a tengerpartot, hanem az egész országot ismerjék meg a látogatók – közölte a Török Turisztikai Promóciós és Fejlesztési Ügynökség az MTI-vel.

Törökország a harmadik legnépszerűbb turisztikai célponttá szeretne válni, kitörve az all inclusive tengerpart sztereotípiából

Törökország mára már nem csak a családi nyaralások népszerű célpontja, hanem a közelmúltban a nagyszámú beruházásnak és a stratégiaváltásoknak köszönhetően a magas minőséget és kulturális kikapcsolódásokat kereső utazók számára is kedvelt célpont lett. A  sikeres és innovatív fejlesztésekből a magánszektoron kívül a Török Kulturális és Idegenforgalmi Minisztérium is kivette a részét.

Mehmet Nuri Ersoy kulturális és idegenforgalmi miniszter tervei között szerepel, hogy a turisztikai szezont 12 hónapra, azaz egész évre kiterjessze Törökország, és bővüljön a turistákat vonzó területek száma is.

„Törökország márvány-tengeri és a mediterrán régiói termelik az ország turisztikai bevételeinek 80 százalékát. Az égei-tengeri régió körülbelül 10 százalékot tesz ki, míg a fennmaradó 10 százalékon a fekete-tengeri régió és Anatólia más részei osztoznak. … Az egyik legfontosabb célkitűzésünk, hogy az égei-tengeri partvidék is vonzó legyen a turisták számára.”

– mondta Mehmet Nuri Ersoy miniszter.

Az ügynöksége megjegyezte azt is, hogy mivel a tehetősebb réteg nagy hangsúlyt fektet a környezettudatosságra és a fenntarthatóságra, ezért a minisztérium szorgalmazza, hogy a turisztikai létesítmények fenntarthatósági tanúsítványokat kapjanak. A mintegy 21 000 törökországi szálloda közül több mint 16 000 már megszerezte a  tanúsítványt. A különféle sportversenyek és fesztiválok szervezését is segíti a minisztérium – tették hozzá.

A közlemény óriási előrelépésnek nevezi, hogy nőtt az UNESCO világörökségi listáján szereplő helyszínek száma Törökországban olyan helyekkel, mint például Ankara és Gordion ókori városa.

A török ügynökség közlemény szerint 2023-ban 10 százalékkal 56,7 millióra nőtt a Törökországba látogatók száma, ezen belül a magyar turistáké jóval nagyobb arányban, 54 061-ről 76 355-re emelkedett. Miközben a látogatók száma 10 százalékkal nőtt tavaly, a turisztikai bevétel 17 százalékkal 54,3 milliárd dollárra emelkedett, ami jelzi az elmozdulást a tehetősebb turisták felé.

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, kövess Instán és TikTok-on is, iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben