Intelligens turizmus európai fővárosai 2024

Ezek lettek a turizmus új intelligens európai fővárosai

by Polisor Bettina

A Turizmus Intelligens Európai Fővárosai díjat az Európai Bizottság 2018-ban hozta létre. Első alkalommal, 2019-ben Helsinki és Lyon, 2020-ban Göteborg és Málaga, 2022-ben Bordeaux és Valencia, 2023-ban Páfosz és Sevilla, jövőre pedig az írországi Dublin viselheti a Turizmus Intelligens Európai Fővárosa címet, az olaszországi Grosseto pedig az intelligens európai turizmus zöld úttörője lesz – írja az MTI az Európai Bizottság közleményére hivatkozva.

Dublinban a digitális megoldások a város turisztikai kínálatának szerves részévé váltak

Ez azt jelenti, hogy világszínvonalú, egész városra kiterjedő digitális túraútvonalat hoztak létre, amelyet követve segít életre kelteni a város nevezetességei mellett annak történeteit és közösségeit is. Dublin a Culture Near You Map létrehozásával interaktív felhasználói élményhez juttatja a látogatókat, lehetőséget adva a turisták mellett a helyi lakosoknak is arra, hogy naprakész információkat találjanak. A digitális program a kultúrával kapcsolatos események mellett az emberekkel és az aktuális eseményekkel összefüggésben is tartalmaz információkat. Mindez egyetlen platformon keresztül érhető el, amely egy gombnyomással feltárja a város látnivalóinak gazdagságát.

Az olaszországi Grosseto az intelligens európai turizmus zöld úttörője

Turizmus Intelligens Európai Fővárosai 2024

A város fenntarthatósági törekvéseinek középpontjában a természet védelme iránti elkötelezettség áll. A város védett területének 30 százalékán mezőgazdasági tevékenységet folytatnak, mely területeket az agrárium iránt érdeklődők mellett turisztikai szempontból is vonzó látványossággá tették. Ezek közé tartozik az úgynevezett Maremma Park, mely számos agroturisztikai kezdeményezéssel minden korosztály számára biztosít programokat. Az egész évben látogatható, kerékpárral bejárható park az éppen esedékes mezőgazdasági munkák megtekintése mellett a helyben termelt növényekből, vagy tenyésztett állatokból készült termékek felhasználásával főzési lehetőséget, valamint a helyi alapanyagok gyűjtéséről és feldolgozásáról szóló oktatóprogramokat kínál.

A turizmus intelligens európai fővárosai számos programmal készülnek a következő évre

Dublin jövőre az úgynevezett európai okosvárosok közötti tudásmegosztás és együttműködés fokozására készül a Capital in Residence program indításával. Grosseto eközben a Green Pioneer elnevezésű programjával a megközelíthető és fenntartható úti célként való hírnevének növelésére fog összpontosítani. A város központjában, parkká alakított közösségi térként nyílik meg a nagyközönség előtt egy kiszáradt, korábbi csatornából átalakított terület. Továbbá a várost és a mezőgazdasági területeket összekötő túraútvonalakat alakítanak ki, valamint rendezvénysorozat kerül megrendezésre a Toscany Trail elnevezésű offroad kerékpáros verseny szervezőivel partnerségben.

A turizmus világának megbízható híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben